”Când călcați pe aceste locuri, să călcați cu grijă cu gândul la memoria acestor eroi, să călcați cu o rugăciune, pentru mântuirea acestor eroi”
Filele din istoria luptelor de acum peste sută de ani, de pe meleagurile din Pasul Vâlcan au fost readuse din nou, în atenția publicului participant la evenimentul desfășurat zilele trecute la MEMORIALUL DIN PASUL VÂLCAN, aflat la cota 1621 m, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj unde au fost prezenți oficialități județene, primari, cadre militare active și în rezervă din Valea Jiului și din județele: Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Alba, București și Hunedoara.
În 1916 pe linia de front Pasul Vâlcan – Vf. Straja au căzut la datorie peste 1500 de soldați români care, cu prețul vieții, au apărat această importantă trecătoare din Munții Carpați. Pe platoul aflat la 1621 m altitudine ne întâmpină un ansamblu monumental, având la mijloc CRUCEA RĂSTIGNIRII LUI ISUS CRISTOS, care este flancată în dreapta și stânga de busturile personalităților care au participat direct la luptele din VALEA JIULUI sau au fost implicate în evenimentele din anii războiului de reîntregire a României: generalii Dumitru Cocorăscu și Ion Culcer, Regele Ferdinand I, Regina Maria, locotenent Gheorghe Tătărăscu, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, generalul Ioan Dragalina și sublocotenentul Emil Popovici. Toate aceste busturi sunt realizate la inițiativa filantropului VĂII JIULUI Emil Părău, de sculptorul prof. Teodosie Cuciuc. Aici, în Pasul Vâlcan, într-o zi de august a anului 1916, a pornit în lupta pentru eliberarea fraților de dincolo de Carpați, alături de alți bravi camarazi de arme, cea care avea să fie supranumită Eroina de la Jiu, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română, răpusă un an mai târziu, la 22 august 1917, în luptele de la Mărășești.
” Prețul identității noastre naționale este jertfa a 300.000 de eroi, de tineri, de fii, de tați, de soți! Un erou, este cel care pune un ideal, mai presus decât viața lui și dacă noi avem dreptul la liberă exprimare este că niște eroi au murit pentru ca noi să avem acest drept. (…) Au murit peste 1500 de eroi aici și vă rog, să vă imaginați cam cum arăta câmpul acesta de luptă și când călcați, să călcați cu grijă, cu gândul la memoria acestor eroi, să călcați cu o rugăciune pentru mântuirea acestor eroi. (…) Războiul nu este o poveste frumoasă. Vă propun să-I facem nemuritori pe acești soldați, păstrându-le vie memoria. Dumnezeu să-I ierte”a ținut să spună în fața auditoriului, Dorel Schiopu, un împătimit al istoriei și președinte al Asociației Naționale CULTUL EROILOR REGINA MARIA- HUNEDOARA.
Un sobor de preoți a săvârșit un TEDE-UM în memoria tuturor militarilor care s-au săvârșit în PASUL VÂLCAN. La finalul ceremonialului militar au fost depuse coroane de flori și s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu și recunoștință pentru sacrificiul soldaților români care au apărat țara în lupta cunoscută în istoria militară drept „Bătălia de pe Valea Jiului”.
În fața celor prezenți au fost purtatate cu mândrie drapelele de luptă ale REGIMENTELOR din BRIGĂZILE 21 și 22 ale DIVIZIEI a 11 a ARMATEI R
Cei care ajung la Schitul din munte pot citi pe unul dintre panourile expuse sus, în curte, momente din istoria luptelor care s-au dat în PASUL VÂLCAN , iar un tun stă de STRAJĂ la monumentul ridicat în memoria” tuturor ostașilor români, care și-au vărsat sângele, în locurile acestea în primul război mondial, pentru libertatea țării noastre, reîntregirea neamului și dreapta credință în HRISTOS”.
„Este de datoria noastră, ca odată pe an, să le fim şi noi recunoscători, să ne cinstim eroii, pentru ca noi să trăim liberi. Sunt foarte încântat că la eveniment au participat românii patrioți, pentru că ei trebuie să fie uniţi la astfel de evenimente”, a conchis filantropul Emil Ilie Părău. Cei peste 500 de participanți la eveniment, au putut vedea expuse și artefacte găsite în PASUL VÂLCAN de alți împătimiți ai istoriei naționale militare, membrii a asociațiilor TRADIȚII OSTĂȘEȘTI ȘI DETECȚII GORJ.
Evenimentul comemorativ din PASUL VÂLCAN a fost organizat de ASOCIAȚIA NATIONALĂ CULTUL EROILOR, PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI VULCAN, ASOCIAȚIA CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE, ASOCIAȚIA OAMENILOR DE AFACERI DIN VALEA JIULUI și alții.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara