Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PASUL VÂLCAN- FILE DE ISTORIE- GLORIE EROILOR ROMÂNIEI

”Când călcați pe aceste locuri,  să călcați cu grijă  cu gândul la memoria acestor eroi, să călcați cu o rugăciune, pentru mântuirea acestor  eroi” 

Filele din istoria luptelor de acum peste sută de ani, de pe meleagurile din Pasul Vâlcan au fost readuse din nou, în atenția publicului participant la evenimentul desfășurat zilele trecute  la MEMORIALUL DIN PASUL VÂLCAN,  aflat la cota 1621 m, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj unde  au fost prezenți  oficialități județene, primari, cadre militare active și în rezervă din Valea Jiului și din județele:  Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Alba, București și Hunedoara.

În 1916 pe linia de front Pasul Vâlcan – Vf. Straja au căzut la datorie peste 1500 de soldați români care, cu prețul vieții, au apărat această importantă trecătoare din Munții Carpați. Pe platoul aflat la 1621 m altitudine  ne întâmpină un ansamblu monumental, având la mijloc CRUCEA RĂSTIGNIRII LUI ISUS CRISTOS, care este flancată în dreapta și stânga de busturile personalităților  care au participat  direct la luptele din VALEA JIULUI  sau au fost implicate în evenimentele din anii războiului de reîntregire a României: generalii  Dumitru Cocorăscu și Ion Culcer, Regele Ferdinand I, Regina Maria, locotenent Gheorghe Tătărăscu, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, generalul Ioan Dragalina și sublocotenentul Emil Popovici. Toate aceste  busturi sunt realizate la inițiativa filantropului VĂII JIULUI Emil Părău, de sculptorul prof. Teodosie Cuciuc. Aici, în Pasul Vâlcan, într-o zi de august a anului 1916, a pornit în lupta pentru eliberarea fraților de dincolo de Carpați, alături de alți bravi camarazi de arme, cea care avea să fie supranumită Eroina de la Jiu, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română, răpusă un an mai târziu, la 22 august 1917, în luptele de la Mărășești.

Prețul identității noastre naționale este jertfa a 300.000 de eroi, de tineri, de fii, de tați, de soți! Un erou, este cel care pune un ideal, mai presus decât viața lui și dacă noi avem dreptul la liberă exprimare este că niște eroi au murit pentru ca noi să avem acest drept. (…) Au murit peste 1500 de eroi aici și vă rog,  să vă imaginați cam cum arăta câmpul acesta de luptă și când călcați, să călcați cu grijă, cu gândul la memoria acestor eroi, să călcați cu o rugăciune pentru mântuirea acestor  eroi. (…) Războiul nu este o poveste frumoasă. Vă propun să-I facem nemuritori pe acești soldați, păstrându-le  vie memoria.  Dumnezeu să-I ierte”a ținut să spună în fața auditoriului, Dorel Schiopu, un împătimit al istoriei și președinte al Asociației Naționale CULTUL EROILOR REGINA MARIA- HUNEDOARA.

Un sobor de preoți a săvârșit  un TEDE-UM în memoria tuturor militarilor care s-au săvârșit în PASUL VÂLCAN. La finalul ceremonialului militar  au fost depuse coroane de flori și s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu și recunoștință pentru sacrificiul soldaților români care au apărat țara în lupta cunoscută în istoria militară drept „Bătălia de pe Valea Jiului”.

 În fața celor prezenți au fost purtatate cu mândrie drapelele de luptă ale REGIMENTELOR  din BRIGĂZILE 21 și 22  ale DIVIZIEI  a 11 a ARMATEI R

Cei care ajung la Schitul din munte pot citi pe unul dintre panourile expuse sus, în curte,  momente din  istoria luptelor  care s-au dat în PASUL VÂLCAN ,  iar un tun stă de STRAJĂ  la monumentul ridicat în memoria” tuturor ostașilor români, care și-au vărsat sângele, în locurile acestea în primul război mondial, pentru libertatea țării noastre, reîntregirea neamului și dreapta credință în HRISTOS”.

„Este de datoria noastră, ca odată pe an, să le fim şi noi recunoscători, să ne cinstim eroii, pentru ca noi să trăim liberi. Sunt foarte încântat că la eveniment au participat românii patrioți, pentru că ei trebuie să fie uniţi la astfel de evenimente”, a conchis filantropul Emil Ilie Părău. Cei peste 500 de participanți la eveniment,  au putut vedea expuse și artefacte găsite în PASUL VÂLCAN de alți împătimiți ai istoriei naționale militare, membrii a asociațiilor TRADIȚII OSTĂȘEȘTI ȘI DETECȚII GORJ.

Evenimentul comemorativ din PASUL VÂLCAN  a fost organizat de ASOCIAȚIA NATIONALĂ CULTUL EROILOR, PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL AL  MUNICIPIULUI VULCAN, ASOCIAȚIA CADRELOR MILITARE ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE, ASOCIAȚIA OAMENILOR DE AFACERI DIN VALEA JIULUI  și alții.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share