Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

În P.E se lucrează la Actul european pentru libertatea presei

Europarlamentarul Maria Grapini a prezidat, în calitate de copreședinte, o importantă audiere publică ce a vizat protejarea integrității informațiilor și combaterea dezinformării
Vicepreședintele comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a prezidat marți, în calitate de copreședinte, audierea publică organizată de Comisia specială pentru ingerința străină în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea (ING 2), în asociere cu comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO).
Tema audierii a vizat un schimb de opinii cu privire la „Stabilirea standardelor globale pentru a proteja integritatea informațiilor”.
În intervenția sa, vicepreședintele Comisiei IMCO, Maria Grapini, a precizat că ”scopul acestui schimb de opinii este acela de a permite Parlamentului European să aibă o imagine de ansamblu asupra rolului platformelor online în răspândirea dezinformării, pentru detectarea și combaterea acesteia, dar și stabilirea unor reguli adecvate scopului de a proteja integritatea informațiilor.Vedem ce se întâmplă acum, câte dezinformări apar în spațiul public, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Este important să asigurăm un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și să prevenim amplificarea dezinformării și a știrilor false”, a punctat eurodeputatul Grapini, care a reamintit, în context, că Parlamentul European a înființat un grup de lucru pentru a monitoriza punerea în aplicare precum și aplicarea corespunzătoare a DSA (Actul privind Serviciile Digitale).
Potrivit europarlamentarului român, audierea este importantă în contextul Actului privind Serviciile Digitale (DSA), recent adoptat, care reglementează răspunderea platformelor, transparența proceselor algoritmice și atenuarea riscurilor, dar care stabilește și un standard global în abordarea conținutului ilegal online, fiind deja considerat un “standard de aur” la nivel mondial.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul PUSL a menționat că Parlamentul lucrează, în prezent, la Actul european pentru libertatea presei.
Sigur că toți ne dorim libertate de exprimare, este importantă pentru toți cetățenii dar este, de asemenea, important și dacă exprimarea se află în concordanță cu realitatea sau intră pe făgașul dezinformării. Sper că, prin DSA, vom putea controla respectarea regulilor de aur, de către platforme care au făcut multe dezinformări”, a mai spus Maria Grapini.
Printre speakerii prezenți, s-au numărat Melissa Fleming, subsecretar general pentru comunicații globale, Națiunile Unite; Guilherme Canela Godoi, șeful Secției pentru Libertatea de Expresie și Siguranța Jurnaliștilor, Sectorul Comunicare și Informare, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) ; Richard Gowan, director pentru relațiile cu ONU, Grupul Internațional de Criză și Clare Melford, co-fondator și CEO, The Global Disinformation Index.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share