Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Carmen Holban – Sărăcia energetică a fost dezbătută în Parlamentul European

Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, a participat, la Bruxelles, la reuninea Comisiei interparlamentare pe tema “Aspecte de gen ale sărăciei energetice”. Evenimentul a fost organizat de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM), în colaborare cu parlamentele naționale. Scopul întâlnirii este de a împărtăși opinii cu experți și reprezentanți ai parlamentelor naționale cu privire la sărăcia energetică, care afectează în special mamele singure și femeile singure.
Carmen Holban:
”Alături de colegi și colege din parlamentele țărilor membre ale Uniunii Europene, am vorbit despre identificarea de soluții în cazul unei probleme care, în Europa anului 2023, nu ar trebui să existe. Este vorba de sărăcia energetică, situație care afectează în special mamele și femeile singure. Sunt aspecte ce pot fi urgentate la nivelul fiecărui parlament național, fapt pentru care, ieri, au fost făcute mai multe recomandări de către specialiști și experți ai Comisiei Europene. Printre acestea se numără cooptarea organizațiilor feministe în elaborarea politicilor publice care trebuie să protejeze mamele și femeile singure, dar și asigurarea de energie la prețuri accesibile pentru toate categoriile sociale vulnerabile. M-am bucurat să constat că o parte a măsurilor adoptate în România în ultima perioadă răspund celor care au nevoie de sprijin din partea statului în problema energiei și a prețului acesteia. Evoluția contextului internațional și războiul de la granița României vor avea în continuare efecte asupra economiilor naționale, fapt pentru care este nevoie de consens și un plan comun pentru protejarea categoriilor defavorizate.”

Context:

Sărăcia energetică este definită ca „situația în care, din cauza combinației între veniturile mici, costurile ridicate la energie și eficiența energetică scăzută a locuinței, o persoană sau o gospodărie nu își permite servicii energetice de bază (încălzire, răcire, iluminat, mobilitate și alimentare cu energie electrică)” (definiție elaborată de Convenția primarilor pentru climă și energie). Sărăcia energetică este al treilea pilon al Convenției primarilor pentru climă și energie, având un rol principal în menținerea acestei chestiuni pe agenda pentru 2030.

Unul dintre principalii indicatori ai sărăciei energetice îl reprezintă „restanțele la facturile de utilități” , care arată cota gospodăriilor care nu și-au putut plăti la timp facturile de utilități (încălzire, electricitate, gaz, apă etc.) din cauza unor dificultăți financiare. În UE-28, media pentru astfel de situații a scăzut de la 9 % la 7 % între 2010 și 2017, însă persistă situații extrem de diverse. În 2017, 38 % dintre greci , 30 % dintre bulgari și 21 % dintre croați au declarat că și-au plătit cu întârziere factura la energie din cauza neajunsurilor financiare. Următoarele țări depășesc media UE de 7 %: 16 % în România , 14,3 % în Slovenia , 13,9 % în Ungaria , 13,7 % în Cipru , 11,9 % în Letonia , 8,5 % în Polonia și 7,4 % în Spania

Sărăcia energetică poate afecta aproape 11 % din populația UE.

Citește și:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share