Suntem încă sub cod roșu, portocaliu și galben
Institutul Național de Sănătate Publică și DSP-urile județene au solicitat primăriilor comunice numărul de gospodării, de surse de apă publice și individuale, cât și numărul sistemelor centralizate care au fost afectate de precipitațiile abundente din ultima perioadă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul populației.
De asemenea, au fost transmise adrese către medicii de familie pentru a informa populația privind măsurile ce se impun în vederea prevenirii bolilor transmisibile. Întrucât consumul de apă din fantânile afectate este interzis, acestea vor fi curățate și dezinfectate, analiza apei efectuându-se în laboratoarele Direcției de Sănătate Publică.
Până în momentul în care apa devine corespunzătoare, se va consuma apă îmbuteliată, apă adusă în cisterne, a cărei calitate a fost dovedită prin buletine de analiză.
E bine de știut:
Trebuie menționat faptul că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundațiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei.
În cazul producerii de inundații, trebuie avute in vedere următoarele măsuri: extragerea și drenarea apei din gospodăriile cetățenilor, acțiune urmată de salubrizarea suprafețelor de teren, pe care s-au acumulat depozite de sediment și deșeuri aduse de ape; după îndepărtarea sedimentelor și deșeurilor din curțile unităților de copii, instituții publice și gospodării individuale, se va face dezinfecția solului cu substanță clorigenă 5 -10 % ; curățarea și dezinfecția closetelor individuale simple.
În situația existenței cadavrelor de animale și de păsări, acestea vor fi transportate la unitățile autorizate pentru incinerarea cadavrelor de animale, mijloacele de transport fiind dezinfectate cu soluție clorigenă după fiecare transport.
Dacă nu poate fi aplicată această metodă de îndepărtare a cadavrelor se va proceda la îngroparea lor (după tratarea cu soluție clorigenă), în zone alese astfel încât, să nu contamineze pânza de apă freatică.
Populația este sfătuită să nu atingă animalele moarte și să anunțe autoritățile, în vederea evacuării acestora.
În localitățile unde există sisteme centralizate, operatorii vor realiza curățarea stației de epurare de eventualele depuneri și deșeuri aduse de inundații, precum și dezinfecția întregului sistem cu substanță clorigenă.
În localitățile care nu dețin sisteme centralizate de apă potabilă, iar alimentarea cu apa se realizează prin fântâni publice și individuale, recomandările sanitare vizează refacerea elementelor structurale și funcționale ale fântânilor, precum și asanarea și dezinfecția apei din fântână cu substanța clorigenă.
”Solicit mobilizare la capacitate maximă, astfel încât, să nu existe victime din cauza inundațiilor. Am fost informat că avem deja o centralizare a personalului și a utilajelor pregătite să intervină în teren, astfel încât să reușim să diminuăm efectele. Deși echipele de lucru sunt mobilizate și se lucrează la îndepărtarea efectelor inundațiilor, precipitațiile continuă în zonele care sunt deja afectate.
Tocmai de aceea, solicit ANAR să se asigure că toate structurile teritoriale aflate în afara avertizărilor sunt capabile să ofere sprijin celor care deja lucrează la capacitate maximă. Trebuie să existe o monitorizare continuă și rămânem în dialog permanent”, a subliniat ministrul Mediului Mircea FECHET, care a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița: Anunț important pentru locuitorii comunei Vârfuri
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore