Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită să vizitați, în perioada 4 iulie – 2 august 2023, expoziţia etnografică „Macate și Scoarțe Muntenești”, care va fi organizată la Muzeul de Artă din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 185.
Evenimentul dorește să facă cunoscut publicului patrimoniul nou-intrat în colecția Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, prin bunăvoința și generozitatea donatorilor de piese textile.
Donate în perioada 2016 – 2022, exponatele devin accesibile unui public mai amplu, format deopotrivă din iubitori de artă etnografică, precum și din specialiști în domeniul muzeal.
Selecția de piese cuprinde macate și covoare din județul Dâmbovița și nu numai
Piesele au fost lucrate în gospodărie în urmă cu mai bine de o sută de ani, când meșteșugul țesutului la război era practicat în fiecare casă. Ele ne oferă astăzi posibilitatea de a reflecta asupra unei epoci în care obiectele utilitare și decorative ale propriului cămin erau exclusiv creația femeilor. Pregătirea firelor de lână, care cuprindea mai multe etape (tunsul oilor, alegerea, spălarea, uscatul, torsul și vopsitul lânii), realizarea propiu-zisă a diferitor piese de port (costume de port de sărbătoare, haine de zi, de vară, de toamnă) și ambientarea locuințelor (ștergare de port, ștergare de culme, ștergare de nași, macate, covoare, cergi, fețe de pernă, fețe de masă etc.) se executau în timpul iernii, când femeile aveau mai mult timp liber și nu mai participau la muncile agricole. Pentru a putea realiza aceste obiecte, femeile din satele de altădată se ajutau reciproc, în cadrul șezătorilor. Acolo avea loc inițierea fetițelor în arta țesutului și a cusutului de la vârste fragede (5-6 ani), sub atenta supraveghere a mamelor și a bunicilor.
Colecția de Etnografie – Texile a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște a fost îmbogățită în ultimii ani (2016 – 2022) cu peste 80 de obiecte, piese de port (ii, marame, poale, cămăși bărbătești etc.) și piese utiliare (ștergare, perdele, macate, covoare, perne decorative, fețe de masă, păretare etc.).
Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște mulțumește donatorilor
Aflată la parterul Muzeului de Artă din Târgoviște, în sala de expoziții temporare, selecția de piese cuprinde macate și covoare din județul Dâmbovița și nu numai. Piesele, realizate manual, atât la război îngust vertical (macatele), cât și la război orizontal (covoarele), prezintă decor geomeric stilizat și vegetal în câmp continuu, cromatica fiind una foarte variată, în care predomină culorile calde (roșu, verde, galben, portocaliu etc).
Pe acestă cale, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște mulțumește donatorilor (Ion Gavrilă, Ovidiu Cîrstina, Florina Stoica, Monica Carmen Baltă-Lungă), care au ales ca instituția noastră să păstreze, să valorifice și să protejeze aceste obiecte, atât de prețioase pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare.
“O faţă care trudeşte atât de aproape de piatră s-a transformat ea însăşi în piatră! Îl văd pe acest om cum coboară cu pasul greoi, dar măsurat, către chinul său fără de sfârşit. Ceasul acesta, care este ca o respiraţie şi care revine tot atât de sigur ca nefericirea lui, este ceasul conştiinţei. În fiecare din aceste clipe când părăseşte înălţimile, coborând pas cu pas către viziunile zeilor, este superior destinului său. Este mai puternic decât stânca lui.”
“Îl las pe Sisif la poalele muntelui. Ne întoarcem întotdeauna la povara noastră. Dar Sisif ne învaţă stăruinţa superioară care îi neagă pe zei şi înalţă stâncile. Şi el socoteşte că totul e bine. Acest univers fără de stăpân nu-i pare nici steril, nici neînsemnat. Fiecare grăunte al acestui munte plin de întuneric alcătuieşte o lume. Lupta însăşi contra înălţimilor e de ajuns pentru a umple un suflet omenesc. Trebuie să ni-l închipuim pe Sisif fericit.”
― Albert Camus, “Mitul lui Sisif. Eseu despre absurd.”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”