Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Modalități prin care să îți îndrepți copilul înspre obiceiuri sănătoase

Copiii sunt ca niște bureți care acumulează informații încă de la cele mai fragede vârste. Printre lucrurile pe care aceștia le observă și le asimilează se numără și obiceiurile sănătoase sau nocive. Ca părinte, rolul tău este să îți înveți copilul să încline balanța înspre obiceiurile sănătoase, iar pentru a face acest lucru, trebuie și tu la rândul tău să adopti un stil de viață cât mai sănătos, cu obiceiuri și reguli pe care să le respecți.

Vezi aici cum să-ți înveți copilul să adopte obiceiuri sănătoase

Fii un model

Pentru copilul tău, tu ești prima persoană în care va avea încredere și pe care o va urma. Astfel, este responsabilitatea ta să îi setezi un model pozitiv. Observându-te pe tine, cu siguranță va adopta și el câteva din obiceiurile tale sănătoase. Fie că e vorba de o alimentație corectă, sport regulat sau grija față de sănătatea mentală, acțiunile tale vor influența comportamentul și alegerile copilului tău. Știm cât de ușor și rapid este pentru copii să învețe lucrurile negative pe care le văd la oamenii din jur, dar poți controla acest lucru fiind tu însuți un model.

Încurajează o alimentație sănătoasă în familie

Una dintre principalele sfere la care să fii atent este alimentația, pentru că dacă copilul tău te va vedea mâncând mâncare fast-food zilnic, va înțelege că e bine. Încurajează mereu existența unei opțiuni mai sănătoase și limitează acest fel de mâncare doar la situațiile limită. Implică-l cel mic în alegerea deciziilor pentru mesele zilnice, pentru că astfel nu va simți că mâncarea sănătoasă este o obligație, ci un beneficiu. De asemenea, te încurajăm să nu fumezi în casă, chiar dacă optezi pentru țigările electronice, cum sunt cele de la fumezi.com. Fumatul este greu de înlocuit, însă cu cât copilul te vede mai puțin, cu atât mai bine.

Transformă sportul într-o activitate distractivă

Încearcă să observi activitățile fizice care îi aduc plăcere copilului tău și faceți-le împreună, într-o atmosferă de joacă. Totul devine mai plăcut atunci când nu există presiune și noțiunea de „trebuie”. De asemenea, încurajează-l pe cel mic să încerce cât mai multe sporturi, precum dansul, înotul, mersul cu bicicleta sau orice altă activitate, pentru ca acesta să înțeleagă că alegerea este în mâinile lui.

Oferă atenție sănătății mentale

Mulți adulți se confruntă cu probleme, fiindcă nu au învățat cum să-și gestioneze emoțiile sau să aibă grijă de ei din punct de vedere al sănătății mentale, iar acest lucru se resimte în viața lor de zi cu zi. Tu poți face ca lucrurile să fie diferite pentru copilul tău. Încurajează comunicarea în familie, indiferent de situație și arată-le că este ok să își exprime liber emoțiile față de tine, fiindcă ți le exprimi și tu față de ei, într-un mod cât mai asertiv. Învață-i că timpul petrecut cu ei înșiși este important și că există întotdeauna modalități prin care să adopte o atitudine de reziliență.

În concluzie, să îi înveți pe copiii tăi să adopte obiceiuri sănătoase este un proces îndelungat, care începe încă din primele zile alături de aceștia, dar care va avea roade de neprețuit atunci când aceștia vor fi adulți. Tu ești în măsură să modelezi obiceiurile pe care cei mici le observă și le adoptă.

Sursă foto: pexels.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share