Statele membre, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia au inițiat acțiuni în direcția reformei farmaceutice pentru a preveni și a atenua riscurile critice de deficit.
Prezenta comunicare se bazează pe activitatea în cadrul Uniunii Europene a Sănătății, în special pe mandatul consolidat al Agenției Europene pentru Medicamente și pe reforma farmaceutică recent publicată.
„Într-o Uniune Europeană a Sănătății puternică, este de neconceput ca pacienții să rămână fără medicamentele de care au nevoie. Îmbunătățirea gestionării penuriei critice de medicamente și asigurarea unei securități constante a aprovizionării pentru UE a fost prioritatea noastră încă din prima zi.
Avem nevoie de o piață unică a medicamentelor în UE și de o nouă abordare pentru a aborda mai bine penuria de medicamente esențiale. Propunem acțiuni colective pentru a colabora mai strâns cu industria și pentru a ajuta statele membre să îmbunătățească securitatea aprovizionării pentru iarna viitoare și pe termen lung” a transmis Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Aceasta urmează unui apel puternic al statelor membre la Consiliul European din iunie 2023, confirmat la Granada, în octombrie 2023, și din partea Parlamentului European.
Pentru a se pregăti mai bine pentru această iarnă, au fost deja întreprinse o mulțime de măsuri. De exemplu, Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au identificat antibiotice cheie (inclusiv formulări specifice pediatrice) pentru care anticipează riscul unei penurii critice înainte de iarnă și au luat măsuri pentru a asigura disponibilitatea acestor antibiotice.
Aceste acțiuni au fost intensificate cu lansarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente, care semnalează nevoile unui stat membru pentru un anumit medicament către alte state membre, care pot răspunde prin redistribuirea medicamentelor din stocul lor disponibil; de asemenea, o listă a Uniunii de medicamente esențiale (disponibilă până la sfârșitul anului 2023) va fi primul pas pentru analizarea lanțului de aprovizionare al medicamentelor selectate până în aprilie 2024 și va identifica unde este nevoie de măsuri suplimentare; beneficiind de flexibilități de reglementare, statele membre vor întreprinde anul viitor o acțiune comună pentru a promova utilizarea eficientă a acestor derogări de reglementare; până la începutul anului 2024 Comisia va emite orientări privind achiziționarea de medicamente pentru a consolida securitatea aprovizionării; pentru iarna viitoare se va realiza o achiziție comună a statelor membre de antibiotice și tratamente pentru virusurile respiratorii.
În plus, Comisia intenționează să înființeze o Alianță pentru Medicamente critice, operațională la începutul anului 2024. Această alianță ar consolida eforturile pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică și ar putea deschide calea către o posibilă „Lege a medicamentelor critice”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara