Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Este de neconceput ca pacienții să rămână fără medicamentele de care au nevoie”

Statele membre, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia au inițiat acțiuni în direcția reformei farmaceutice pentru a preveni și a atenua riscurile critice de deficit.

Prezenta comunicare se bazează pe activitatea în cadrul Uniunii Europene a Sănătății, în special pe mandatul consolidat al Agenției Europene pentru Medicamente și pe reforma farmaceutică recent publicată.

Într-o Uniune Europeană a Sănătății puternică, este de neconceput ca pacienții să rămână fără medicamentele de care au nevoie. Îmbunătățirea gestionării penuriei critice de medicamente și asigurarea unei securități constante a aprovizionării pentru UE a fost prioritatea noastră încă din prima zi.

Avem nevoie de o piață unică a medicamentelor în UE și de o nouă abordare pentru a aborda mai bine penuria de medicamente esențiale. Propunem acțiuni colective pentru a colabora mai strâns cu industria și pentru a ajuta statele membre să îmbunătățească securitatea aprovizionării pentru iarna viitoare și pe termen lung” a transmis  Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Aceasta urmează unui apel puternic al statelor membre la Consiliul European din iunie 2023, confirmat la Granada,  în octombrie 2023, și din partea Parlamentului European.

Communication_medicines

Pentru a se pregăti mai bine pentru această iarnă, au fost deja întreprinse o mulțime de măsuri. De exemplu, Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au identificat antibiotice cheie (inclusiv formulări specifice pediatrice) pentru care anticipează riscul unei penurii critice înainte de iarnă și au luat măsuri pentru a asigura disponibilitatea acestor antibiotice.

Aceste acțiuni au fost intensificate cu lansarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente, care semnalează nevoile unui stat membru pentru un anumit medicament către alte state membre, care pot răspunde prin redistribuirea medicamentelor din stocul lor disponibil; de asemenea, o listă a Uniunii de medicamente esențiale (disponibilă până la sfârșitul anului 2023) va fi primul pas pentru analizarea lanțului de aprovizionare al medicamentelor selectate până în aprilie 2024 și va identifica unde este nevoie de măsuri suplimentare; beneficiind de flexibilități de reglementare, statele membre vor întreprinde anul viitor o acțiune comună pentru a promova utilizarea eficientă a acestor derogări de reglementare; până la începutul anului 2024 Comisia va emite orientări privind achiziționarea de medicamente pentru a consolida securitatea aprovizionării; pentru iarna viitoare se va realiza o achiziție comună a statelor membre de antibiotice și tratamente pentru virusurile respiratorii.

În plus, Comisia intenționează să înființeze o Alianță pentru Medicamente critice, operațională la începutul anului 2024. Această alianță ar consolida eforturile pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică și ar putea deschide calea către o posibilă „Lege a medicamentelor critice”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share