O delegație reprezentativă ce a reunit primari de orașe membre ale Asociației Orașelor din România a discutat in extenso problemele curente ale comunităților locale din orașele României la o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, cu vicepremierul Tanczos Barna, ministru al finanțelor publice, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne Cseke Attila, ministru al dezvoltării lucrărilor publice si administrației, și Ciprian Șerban președinte al Camerei Deputaților.
Discuțiile au vizat închiderea în bune condiții a proiectelor din POR din exercitiul financiar 2014-2021, evaluarea nevoilor de finanțare care să acopere ajustările calculate nedecontate la 31.12.2024 rămase în sarcina beneficiarilor ca urmare a aplicarii OUG 36/2023.
S-a discutat despre necesitatea existeței unui grad mai mare de predictibilitate întrucât pregătirea proiectelor presupune de multe ori sume de bani ce sunt suportate din bugetul local iar la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională de multe ori “se schimbă regulile în timpul jocului” și astfel s-au înregistrat cazuri în care proiectul a fost declarat câștigător, iar ulterior nu a mai fost semnat contractul din vina ADR-ului A fost subliniată necesitatea existenței unei axe prioritare pentru orașe în noile programe regionale precum a fost cea din perioada 2015-2023 (axa 13) de aceea MIPE a fost rugat să recomande ADR-urilor reintroducerea unei astfel de axe.
În cadrul întâlnirii, s-a reiterat faptul că la nivelul anilor 2022-2023 s-a studiat posibilitatea de creare a unui program cu finanțare de la Banca Mondială destinat exclusiv orașelor mici și mijlocii. Considerăm că această propunere trebuie reluată pentru a putea sprijini dezvoltarea localităților mic-urbane pe proiecte punctuale. Asociația Orașelor a susținut necesitatea acestui program de mai bine de zece ani.
Reprezentații AOR au solicitat modificarea legislației în sensul acordării posibilitații ca orasele să se poată asocia în proiecte integrate și să participe și în axe destinate municipiilor. Prealocarea sumelor necesare dezvoltării integrate a mai multor orașe, pe baza asocierii voluntare a acestora considerăm că va spori gradul de absorbție și noi proiecte vor putea fi implementate.
Ministerul Finanțelor a informat despre inițiativa centralizării clădirilor vechi abandonate si neutilizate aflate în administrarea ministerelor de linie. A fost solicitat sprijinul autorităților locale în efortul de centralizare iar la final în urma analizei acestea vor putea fi transferate spre administrația locală în vederea reabilitării și folosirii în beneficiul comunităților locale.
Structura de conducere pentru mandatul AOR 2025-2028 este alcătuită din: Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, în calitate de președinte; Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean, în funcția de prim-vicepreședinte; și Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, ca secretar general.
Această conducere, aleasă cu sprijinul primarilor, reflectă diversitatea și unitatea orașelor mici și mijlocii din România, având o reprezentativitate extinsă atât din punct de vedere politic, cât și geografic.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea