Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Problemele orașelor din România pe masa guvernului

O delegație reprezentativă ce a reunit primari de orașe membre ale Asociației Orașelor din România a discutat in extenso problemele curente ale comunităților locale din orașele României la o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, cu vicepremierul Tanczos Barna, ministru al finanțelor publice, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne Cseke Attila, ministru al dezvoltării lucrărilor publice si administrației, și  Ciprian Șerban președinte al Camerei Deputaților.

Discuțiile au vizat închiderea în bune condiții a proiectelor din POR din exercitiul financiar 2014-2021, evaluarea nevoilor de finanțare care să acopere ajustările calculate nedecontate la 31.12.2024 rămase în sarcina beneficiarilor ca urmare a aplicarii OUG 36/2023.

S-a discutat despre necesitatea existeței unui grad mai mare de predictibilitate întrucât pregătirea proiectelor presupune de multe ori sume de bani ce sunt suportate din bugetul local iar la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională de multe ori “se schimbă regulile în timpul jocului” și astfel s-au înregistrat cazuri în care proiectul a fost declarat câștigător,  iar ulterior nu a mai fost semnat contractul din vina ADR-ului  A fost subliniată necesitatea existenței unei axe prioritare pentru orașe în noile programe regionale precum a fost cea din perioada 2015-2023 (axa 13) de aceea MIPE a fost rugat să recomande ADR-urilor reintroducerea unei astfel de axe.

În cadrul întâlnirii, s-a reiterat faptul că la nivelul anilor 2022-2023 s-a studiat posibilitatea de creare a unui program cu finanțare de la Banca Mondială destinat exclusiv orașelor mici și mijlocii. Considerăm că această propunere trebuie reluată pentru a putea sprijini dezvoltarea localităților mic-urbane pe proiecte punctuale. Asociația Orașelor a susținut necesitatea acestui program de mai bine de zece  ani.

Reprezentații AOR au solicitat modificarea legislației în sensul acordării posibilitații ca orasele să se poată asocia în proiecte integrate și să participe și în axe destinate municipiilor. Prealocarea sumelor necesare dezvoltării integrate a mai multor orașe, pe baza asocierii voluntare a acestora considerăm că va spori gradul de absorbție și noi proiecte vor putea fi implementate.

Ministerul Finanțelor a informat despre inițiativa centralizării clădirilor vechi abandonate si neutilizate aflate în administrarea ministerelor de linie. A fost solicitat sprijinul autorităților locale în efortul de centralizare iar la final în urma analizei acestea vor putea fi transferate spre administrația locală în vederea reabilitării și folosirii în beneficiul comunităților locale.

Structura de conducere pentru mandatul  AOR  2025-2028 este alcătuită din:  Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, în calitate de președinte; Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean, în funcția de prim-vicepreședinte; și Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, ca secretar general.

Această conducere, aleasă cu sprijinul primarilor,  reflectă diversitatea și unitatea orașelor mici și mijlocii din România, având o reprezentativitate extinsă atât din punct de vedere politic, cât și geografic.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share