Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Il Monte Nuovo: uriașul adormit din Campi Flegrei

Monte Nuovo, un con vulcanic ce domină peisajul din Pozzuoli, este rezultatul unei erupții vulcanice între 29 septembrie și 6 octombrie 1538. În doar câteva zile a fost emisă o cantitate uriașă de material piroclastic, dând viață unui munte nou care a scufundat complet satul Tripergole.

Astăzi, Monte Nuovo este o oază naturală, ce oferă o oportunitate unică de a te scufunda în natură și de a admira un peisaj vulcanic unic.

Cărările bine marcate duc în vârful craterului, din care te poți bucura de o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Pozzuoli, lacurile Averno și Lucrino și insulele apropiate.

Vegetația care acoperă vulcanul este tipică punctului mediteranean și include specii precum pin, ginestra și heather. În ciuda aspectului său luxuriant, ecosistemul Monte Nuovo este foarte fragil și supus unor modificări constante, datorate activității vulcanice secundare, cum ar fi bradisismul și fumegarea.

Muntele Nuovo este o marturie importanta a activitatii vulcanice a Campi Flegrei si un laborator natural de studiu al proceselor vulcanice.

Numeroase studii științifice au fost realizate pe acest munte tânăr, oferind informații importante despre dinamica erupției și evoluția vulcanilor.

Regiunea Campi Flegrei a cunoscut cea mai intensă activitate seismică din ultimii 40 de ani.

Au fost înregistrate peste 600 de cutremure cu magnitudini cuprinse între M2,0 și M3,9, stârnind îngrijorări în rândul locuitorilor și autorităților.

Ca răspuns la amenințare: școlile au fost închise pentru a asigura siguranța elevilor; au fost deschise adăposturi pentru cazare temporară;se elaborează planuri de evacuare în cazul în care situația se înrăutățește și a început inspecția la casele cu risc de prăbușire, dacă magnitudinea unuk viitor cutremur va depăși M 5,5 sau M6. Vulcanologii și seismologii continuă să monitorizeze îndeaproape activitatea, evaluând riscurile potențiale pentru populație.

„Aceasta este una dintre cele mai intense faze din punct de vedere al cutremurelor. Peste 200 de șocuri. Mai trebuie spus că cele două de magnitudine 3,9 înregistrate pe mare și la Pozzuoli au fost cele mai puternice din ultimele luni. Nu știm ce se va întâmpla în următoarele ore. Nu există predictibilitate. Există estimări de la unii colegi că bradizeismul poate ajunge chiar și la magnitudinea 5 cu riscuri foarte grave în consecință. Referitor la evenimentele pe care le înregistrăm, am spus mereu că această criză bradizeismică este foarte diferită de cea pe care o cunoaștem. Creșterea enormă a fluxului de gaz, care abia acum a fost recunoscută de cercetările științifice, poate implica erupții freatice bruște. Există riscul ca o erupție vulcanică să se producă și nu există nicio predictibilitate în acest sens. La nivel de urgență am fost întotdeauna foarte critic pentru că s-a presupus că pe baza monitorizării se poate interveni la timp. În realitate nu este cazul. Pentru că în zone precum caldere pot exista erupții bruște.

Dacă vorbim de risc seismic, zona cea mai expusă riscului este cea centrală a Campi Flegrei. De la Bagnoli la Baia și marginal la Bacoli. O porțiune pe o rază de 3-4 km de Pozzuoli. Dacă, totuși, ne uităm la riscul vulcanic, atunci acesta se referă la întreaga zonă a calderei și, prin urmare, și la municipalitățile Napoli, Quarto și Giugliano. Cu toate acestea, trebuie spus că concentrația de cutremure mult mai puternice este în mare parte în jurul  orașului Pozzuoli și se extinde spre Bagnoli și zona litorală a Baiei”, a ținut să declare  Giuseppe Mastrolorenzo, vulcanolog și cercetător principal INGV.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share