Structura montană a județului Dâmbovița este constituită din frumoasa potcoavă a Bucegilor (care se închide, în zona nordică, cu vârful Omu – 2507 m), dar și din lunga și domoala culme a Leaotei, masivul ce leagă valea Dâmboviței de zona vestică a Bucegilor (zona Strunga – Tătaru).
În condițiile în care în Bucegi era semnalat risc de avalanșă de grad 2-3 (din 5), un grup de montaniarzi din cadrul Chindia Jurasic Park a plecat pe valea Runcului spre cabana Leaoata, și chiar mai sus de ea.
Atestată documentar încă din 1564, comuna Runcu este plină de locuri istorice, dar și de legende care dau un farmec aparte locurilor. Conform uneia dintre legende, așezarea a fost întemeiată de un cioban ardelean, Runceanu, care, trecând cu turmele de oi peste munte, a găsit aici pășuni și izvoare și locuri numai bune pentru activitățile lor pastorale.

Conform altor legende, ciobani „veniți de peste Leaota”, au găsit locuri curățate (păduri tăiate, poieni, pajiști) numite, popular, runcuri (sau, curături, ambele fiind cuvinte de origine latină!) și au rămas și ei aici. Însăși numele masivului, respectiv al frumoasei piramide înalte de 2133 m, Leaota, amintește fie de vechi voievozi munteni (Basarab Laiotă de Bătrân / câteva perioade între 1473-1477 sau Laiotă Basarab – scurtă domnie în 1544), fie de unul din căpitanii lui Mihai Viteazul, împroprietărit pentru faptele sale de luptă cu acest munte (Hrisovul lui Leaotă – 1621).
Cert este că apa care trece prin comună (valea Runcului sau valea Ialomicioarei vestice) are ca afluent Marginea Domnească, un pârâu, dar și o culme muntoasă, care amintesc de limite de moșii domnești, iar șleaurile care sunt pe muchiile montane erau căi de legătură între vechea (chiar prima!) capitală a Țării Românești (Câmpulung Mușcel) și noua și marea capitală, Târgoviștea, atestată pe vremea lui Mircea cel Bătrân (1396).

Circuitul montan a plecat din zonă Mănăstirii „de la Ziduri” (loc amintind de ruinele vechii fabrici de cherestea aparținând antreprenorului Purnichescu), a urcat pe valea Marginea Domnească, trecând pe lângă Crucea lui Bonifaciu (vom reveni, în alte articole cu detalii despre acest simbol) și ajungând la intersecția cu marcajul „Cruce albastră”, marcaj ce vine din zona Cetățeni, pe valea Chiliilor, fiind drumul pe care urcau, dinspre valea Dâmboviței, ciobanii spre stânele de pe plaiurile Leaotei.
Fiind zonă însorită, zăpada s-a topit, lăsând loc firavelor fire de ghiocei sau brândușe să coloreze potecile. Marcajul duce la cabana Leaota (1330 m, altitudine) construită tot de familia Purnichescu (prin anii 30 ai secolului trecut, cu ajutorul unor refugiați polonezi – vom verifica sursa și vom reveni, și aici, cu detalii).

Apoi, traseul ajunge în poteca magistrală (marcaj principal, „Bandă albastră”) ce leagă cabana Leaota de cabana Padina. Un scurt popas la Stâna de Piatră (atestată documentar în vechile cronici ale dregătorilor Văcărești!), apoi urcarea finală spre vârful Românescu (1713 m), un vârf vizibil atât din valea Dâmboviței (zona Voinești – Lăicăi), dar și din valea Runcului.
Un vârf cu un nume simbolic, acolo unde „dinozaurii” Chindiei și-au propus să lanseze proiectul TOP 70, topul cuceririi, în anul 2025, a 70 de vârfuri, fie din România (sigur vor fi fi și cele 14 vârfuri peste 2500 m din Carpații românești), fie din Europa sau de dincolo de ocean (se lucrează și la un astfel de proiect!).
Un vârf, din care tururile de orizont spre Făgăraș, Iezer-Păpușa, Piatra Craiului, Bucegi, Piatra Mare etc. au constituit adevărate lecții de geografie (și istorie!) pentru cei ajunși pentru prima oară pe aceste locuri.

Un vârf pe care au fost aniversați și doi valoroși membri ai grupului.
O zi frumoasă, cu vreme frumoasă, cu povești și glume, în atmosfera specifică turelor organizate de vechii montaniarzi.
Județul Dâmbovița are multe, multe locuri frumoase și interesante, iar în următoarele două săptămâni vom reveni cu câteva invitații de trasee „pe urmele” lui Cezar Bolliac.
Oameni, locuri, întâmplări de prin județul nostru!
Nicu Posta,
Președinte ACJP
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cauți un curs de Mașinist la Mașini pentru Terasamente (Buldoexcavatorist) în Târgoviște?
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”