Filiala de Cruce Roșie Dâmbovița marchează sâmbătă, 10 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor, având ca temă “Primul Ajutor pentru copii și primul ajutor dat de copii”.
În fiecare an, în toată lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesită îngrijiri spitaliceşti pentru accidente non-mortale. Mulţi rămân cu dizabilităţi permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor măsuri adecvate imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numărul de decese, potrivit unui comunicat de presă din partea Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița.
Copiii pot fi instruiți în acordarea primului ajutor, care le va permite să reacționeze în mod eficient în situații de urgență și să ofere asistență colegilor și familiilor lor, dacă este necesar. Abilitățile de prim ajutor permit copiilor să devină mai receptivi și să aibă o reacție mai bună în situații de urgență. În plus, copiii învață mai repede în primii ani de viață decât în orice altă perioadă a vieții. Furnizarea cursurilor de prim ajutor pentru copii la o vârstă timpurie va contribui la construirea bazei de cunoștințe pentru deprinderi de prim ajutor pe care și le pot aminti în viitor.
„În acest an ne concentrăm asupra copiilor. Aceștia sunt furnizori foarte importanți de prim ajutor și, de asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgență. Noi credem că însușirea abilităților de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generații viitoare mai pregătite în caz de urgență”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.
Mișcarea de Cruce Roșie reprezintă unul dintre liderii mondiali în educarea și furnizarea primului ajutor. De peste 140 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntarii Crucii Roșii Române.
Cursurile de prim ajutor desfășurate de Crucea Roșie Română au acoperire națională și certificare europeană. În cursul anului 2015, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii și persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor de bază unui număr de aproximativ 35 000 de persoane.
Din acest total, 6 972 este reprezentat de elevi din clasele V– VIII și IX-XII care au făcut cursuri de prim ajutor gratuite și au participat la competiția “Sanitarii Pricepuți”, un concurs desfășurat de Crucea Roșie Română fără întrerupere încă din anul 1962.
Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populației, Crucea Roșie Română a pus la dispoziția utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicație de prim ajutor. Aceasta are rolul de a crește capacitatea oamenilor de a interveni în situații de urgență până la sosirea ambulanței. Totodată aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanță în caz de nevoie.
Primul ajutor reduce vulnerabilitățile și ajută la construirea unor comunități mai puternice.
Pentru a marca Ziua Mondială de prim ajutor, Crucea Roșie Română va organiza exerciții de simulare a unor accidente sau situații ce pot provoca victime, demonstrații de prim ajutor pentru copii și demonstrații făcute de copii prin filialele teritoriale.
Fapte și cifre – Conform Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR)
- În 2015, populația globului a atins cifra de 7,3 miliarde de oameni. Aproape un sfert (26%) din populaţia globală este sub 15 ani. În 2050, vor fi, aproximativ 10 miliarde de oameni şi peste 2,6 miliarde dintre aceștia vor fi sub 18 ani.
- Nu există un interval de vârstă universal acceptat pentru reprezentarea perioadei copilăriei – un concept care variază, în mod considerabil, de la o cultură la alta. Se ia în considerare definiţia biologică a copilului: fiinţa umană aflată în intervalul dintre momentul naşterii şi perioada pubertăţii.
- Accidentele în rândul copiilor constituie o problemă globală. În multe ţări, este principala cauză a deceselor copiilor începând cu vârsta de un an şi contribuie, din ce în ce mai mult, la rata globală a mortalităţii până când copiii ajung la maturitate. Sute de mii de copii mor în fiecare an din cauza accidentelor sau a violenţei şi alte milioane de copii din toată lumea suferă din cauza consecinţelor accidentelor non-mortale.
- Copiii acoperă o parte importantă din populaţia mondială care va ajuta la modelarea viitorului. Atenţia concentrată asupra copiilor se bazează pe convingerea FISCR că aceşti copii constituie o investiţie crucială pentru prezent şi viitor.
- Luând în considerare siguranţa şi protecţia copiilor, FISCR subliniază importanţa educării copiilor în acordarea primului ajutor astfel încât să fie bine pregătiţi să reacţioneze, în situaţii de urgenţă, în mod eficient salvându-şi fie propria viaţă fie pe a celor din jur.
- Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decât adulţii deoarece ei au un control redus asupra mediului înconjurător şi au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important să subliniem rolul adulţilor care contribuie la salvarea vieţii copiilor precum şi angajarea în instruirea copiilor astfel încât aceștia să fie mai pregătiți să acționeze în situaţii de urgenţă.
- Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esenţială pentru pregătirea unei generaţii viitoare mai informată şi mai activă atât pentru propria protecţie cât şi pentru protecția oamenilor din jurul lor. De asemenea, instruirea adulţilor pentru a acorda primul ajutor copiilor va duce la creşterea ratei acestora de supravieţuire.
Filiala de Cruce Rosie Dambovita va fi alaturi de cetățenii Municipiului Târgoviște cu ocazia Zilelor Municipiului prin instalarea unui cort de Cruce Rosie in Parcul Chindia unde va functiona permanent un punct de prim ajutor in perioada 9-11 septembrie 2016. In data de 10 septembrie vor avea loc demonstratii de prim ajutor, voluntarii Filialei vor distribui materiale informative cu privire la activitatea de Cruce Rosie, se vor evalua tensiunea arteriala si glicemia pentru persoanele interesate.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiză unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiză unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”