Fiecare masina moderna vine la pachet cu senzori care arata cum se comporta aceasta. Imediat ce sunt indentificate probleme, atentioneaza soferul prin intermediul unor semnale luminoase care apar in bord si pe care este important sa le cunosti pentru a evita o avarie sau degradarea in timp a vehicului.
Martorii de avertizare din tabelul de bord urmeaza un sistem asemanator cu cel al semaforului. Verdele indica faptul ca totul functioneaza corect si este prezent in uz, galbenul aduce in atentie o eroare, iar rosu semnaleaza o problema serioasa si potential periculoasa.
Ce consecinte are martorul Tyre Pressure Monitoring System?
Una dintre cele mai intalnite si periculoase probleme este aparitia unei pictograme cu forma unei anvelope si un semn de exclamare in mijloc. Ea se numeste TPMS si indica faptul ca pneurile masinii au insuficienta presiune sau prea multa.
Fiecare roata are un senzor in valva de umflare care o masoara periodic in timpul mersului. De regula, semnalul luminos apare cand rotile au cu pana la 25% mai putin decat valoarea recomandata de producatorul vehiculului.
O presiune scazuta in anvelope vine cu cateva probleme. Din cauza cauciucurilor dezumflate, masina va fi greu de controlat, iar deformarea pneurilor va creste rezistenta la rulare, deci si consumul de carburant.
De ce scade presiunea pneurilor?
Problema ar putea rezulta dintr-o scurgere sau, pur si simplu, din faptul ca o anvelopa pierde aproximativ 0.6 bari de aer in fiecare luna. In perioadele reci, cand temperaturile scad sub 10 grade, scaderea este dubla.
De asemenea, martorul de bord TPMS se poate aprinde in diminetile racoroase, dar o sa dispara, fiindca pe masura ce conduci, pneurile se incalzesc, iar presiunea lor interna creste cu aproximativ 3 psi.
O alta posibila cauza este uzura pneurilor, care duce la scapari ale aerului. In acest caz, este nevoie de inlocuirea valvei sau a cauciucurilor. Daca te confrunti cu o astfel de situatie, alege de aici anvelope de vara sau potrivite pentru sezonului rece care te vor ajuta sa rezolvi defectiunea.
De ce nu se stinge martorul TPMS dupa umflarea rotilor?
Odata ce semnalul luminos galben apare in bord, gaseste cea mai apropiata statie de benzina sau un service si verifica presiunea tuturor celor patru anvelope. Dupa ce le-ai umflat corespunzator, mai poate dura pana cand beculetul galben se stinge. In mod normal, ar trebui sa dispara dupa ce ai parcurs cativa kilometri.
Totusi, daca observi ca tot se aprinde dupa aproximativ 10 kilometri, incearca sa-l resetezi conform indicatiilor din manualul de utilizare al vehiculului, fiindca de vina poate fi o eroare a senzorului care masoara presiunea. Gasesti in acest clip video mai multe informatii despre aceasta si cum o poti indrepta.
Rotile sunt unele dintre cele mai importante componente ale masinii, asa ca indicat este sa le acorzi atentia cuvenita pentru a te mentine in siguranta. Daca nu ai timp sa mergi constant la vulcanizare, poti verifica daca sunt umflate corespunzator cu ajutorul unui aparat special sau in benzinarii.
Sursa foto: Shutterstock.com
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL