23/10/2021

Masina consuma prea mult si iti apare acest martor galben in bord? Ce anume cauzeaza probleme?

Fiecare masina moderna vine la pachet cu senzori care arata cum se comporta aceasta. Imediat ce sunt indentificate probleme, atentioneaza soferul prin intermediul unor semnale luminoase care apar in bord si pe care este important sa le cunosti pentru a evita o avarie sau degradarea in timp a vehicului.

Martorii de avertizare din tabelul de bord urmeaza un sistem asemanator cu cel al semaforului. Verdele indica faptul ca totul functioneaza corect si este prezent in uz, galbenul aduce in atentie o eroare, iar rosu semnaleaza o problema serioasa si potential periculoasa. 

Ce consecinte are martorul Tyre Pressure Monitoring System?

Una dintre cele mai intalnite si periculoase probleme este aparitia unei pictograme cu forma unei anvelope si un semn de exclamare in mijloc. Ea se numeste TPMS si indica faptul ca pneurile masinii au insuficienta presiune sau prea multa.

Fiecare roata are un senzor in valva de umflare care o masoara periodic in timpul mersului. De regula, semnalul luminos apare cand rotile au cu pana la 25% mai putin decat valoarea recomandata de producatorul vehiculului.

O presiune scazuta in anvelope vine cu cateva probleme. Din cauza cauciucurilor dezumflate, masina va fi greu de controlat, iar deformarea pneurilor va creste rezistenta la rulare, deci si consumul de carburant.

De ce scade presiunea pneurilor?

Problema ar putea rezulta dintr-o scurgere sau, pur si simplu, din faptul ca o anvelopa pierde aproximativ 0.6 bari de aer in fiecare luna. In perioadele reci, cand temperaturile scad sub 10 grade, scaderea este dubla.

De asemenea, martorul de bord TPMS se poate aprinde in diminetile racoroase, dar o sa dispara, fiindca pe masura ce conduci, pneurile se incalzesc, iar presiunea lor interna creste cu aproximativ 3 psi.

O alta posibila cauza este uzura pneurilor, care duce la scapari ale aerului. In acest caz, este nevoie de inlocuirea valvei sau a cauciucurilor. Daca te confrunti cu o astfel de situatie, alege de aici anvelope de vara sau potrivite pentru sezonului rece care te vor ajuta sa rezolvi defectiunea.

De ce nu se stinge martorul TPMS dupa umflarea rotilor?

Odata ce semnalul luminos galben apare in bord, gaseste cea mai apropiata statie de benzina sau un service si verifica presiunea tuturor celor patru anvelope. Dupa ce le-ai umflat corespunzator, mai poate dura pana cand beculetul galben se stinge. In mod normal, ar trebui sa dispara dupa ce ai parcurs cativa kilometri. 

Totusi, daca observi ca tot se aprinde dupa aproximativ 10 kilometri, incearca sa-l resetezi  conform indicatiilor din manualul de utilizare al vehiculului, fiindca de vina poate fi o eroare a  senzorului care masoara presiunea. Gasesti in acest clip video mai multe informatii despre aceasta si cum o poti indrepta.

Rotile sunt unele dintre cele mai importante componente ale masinii, asa ca indicat este sa le acorzi atentia cuvenita pentru a te mentine in siguranta. Daca nu ai timp sa mergi constant la vulcanizare, poti verifica daca sunt umflate corespunzator cu ajutorul unui aparat special sau in benzinarii.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share