Chiar dacă avem impresia că oamenii sunt singurii care pot simți, nu este întocmai așa. Ca și ființa umană, plantele au „piele” care reacționează la mediul înconjurător, iar acest lucru este absolut crucial pentru supraviețuirea lor.
Oamenii au cinci simțuri: gust, miros, văz, auz și simțul tactil. Acestea ne ajută să devenim conștienți de ce se află în jurul nostru și totodată ne pot avertiza în legătură cu un anume pericol. Le folosim ca să luăm decizii în viața de zi cu zi. Spre exemplu, când vedem că plouă, scoatem umbrela, iar dacă e cald, ne dăm jos jacheta.
Chiar dacă par pasive, plantele au sistemele lor senzoriale complexe, făcute să răspundă pericolelor sau schimbărilor din mediul înconjurător.
Poate că plantele nu au ochi, urechi sau limbă, dar „pielea” lor poate să îndeplinească aceleași funcții. Nu numai că ele sunt conștiente când plouă sau e vânt, dar pot și acționa în consecință.
Dr. Kim Johnson, cercetător de la Școala de Bioștiințe, Universitatea din Melbourne, studiază lumea simțurilor vegetale.
„Plantele se află constant sub tensiuni ale mediului. Putem vedea clar cum reacționează plantele la acest stres, pentru că își schimbă forma”, spune Kim Johnson.
„Deci, dacă o plantă este lovită în mod constant cu vânt puternic, își va schimba forma pentru a rezista mai bine acelui vânt; dacă rădăcinile lovesc o piatră, acestea vor crește în jurul ei, așa că ele chiar simt lucrurile din jurul lor. ”
Cercetările Dr. Johnson ar putea avea un impact semnificativ asupra industriilor din întreaga lume, inclusiv asupra agriculturii.
„Plantele cresc într-un mod foarte diferit de noi, pentru că atunci când ne-am născut, noi aveam deja planul corpului nostru bine pus la punct, iar apoi totul doar s-a dezvoltat de acolo”, spune ea.
„Plantele, însă, au o structură mult mai simplă la început, și aproape toate organele lor – frunze, rădăcini, flori – vin după ce s-au născut. Deci, ceea ce vreau să știu este: cum e reglementat acest lucru ca răspuns la stresul mecanic sau fizic?”.
Iar cheia răspunsului lor la factorii externi este pielea lor. La fel ca oamenii, plantele au nevoie de un strat protector care să se afle între mediul dur și interiorul lor. Epiderma unei plante funcționează la fel ca a noastră, prin faptul că protejează structura internă și contribuie la prevenirea pierderilor de apă. Dar este, de asemenea, locul ideal pentru a avea simțuri care indică ce se află în jur, spune dr. Johnson.
Articol tradus și interpretat
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025