Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Scandalul numirilor în instituțiile de învățământ a ajuns pe masa Comisiei Europene

După instalarea noului guvern al alianței PNL- USR- UDMR, au și început deja să crească pretențiile  la nivel local, către istituțiile unde se fac numirile pe criterii politice. Mai nou, acum s-au repus în funcții de conducere acele persoane, unele controversate, în diferite funcții cheie, fără a se ține cont de profesionalismul și  modul în care au gestionat, foștii manageri sau directori, instutuțiile unde s-au făcut și încă se fac, schimbări, pe principiul.. am venit noi la putere, schimbăm tot. Iar aceste schimbări  nu se petrec doar la nivel înalt, ci și la nivel local, vizate acum sunt posturile de conducere la nivelul unităților școlare

În județul Hunedoara, au fost schimbați 40 de directori de școli, ca urmare a deciziei politice a PNL.

Un partid care a susținut depolitizarea administrației publice, un partid care a acuzat PSD de numiri politice, dar care în prima lună de guvernare face exact ceea ce pretindea ca fiind impostură.

” Am sesizat astăzi Comisia Europeană privind schimbarea de pe o zi pe alta a aproximativ 1000 de conducători de instituții de învățământ din România fără o evaluare prealabilă și criterii de performanță. Este un demers ce contravine mai multor documente aprobate la nivel european și care pune în pericol implementarea recomandărilor incluse în mecanismul Semestrului European.
Mai mult decât atât, schimbările sunt făcute în mijlocul anului școlar fără o informare adecvată a comunităților școlare. Astfel, în mai multe zone din țară au fost reacții din partea părinților și au fost constatate schimbări cu oameni fără experiență, proveniți din alte localități sau alte instituții de învățământ.
Dar nu sunt o persoană care să generalizeze. Sunt și cazuri în care schimbările se impuneau dar așa cum am declarat în repetate rânduri, indiferent cine era la guvernare, politizarea trebuie să înceteze, întrucât doar competența poate conduce la creșterea calității în educație. și care produce efecte juridice, prevede că postul va fi ocupat de cel care are cel mai bun punctaj și  facem aici  referire la punctul IV din procedura operațională de selecție.  Există și  candidați care nu îndeplinesc condițiile minime de ocupare a unei funcții de conducere, mai exact nu fac parte din Corpul Național de Experți în Management Educațional sau alții nu se încadrează în prevederile punctul III, litera d, din procedură, referitor la calificativul maxim în ultimii patru ani școlari. Toți directorii schimbați zilele acestea au promovat un concurs în urmă cu patru ani și majoritatea au avut rezultate remarcabile în activitatea managerială, fapt ce poate fi dovedit de către fiecare director în parte.” a ținut să transmită Victor Negrescu, vicepreședinte al comisiei pentru educație din Parlamentul European.

I

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share