Abandonată de autorități, cetatea dacică din Drăgănești Olt este pe cale de dispariție!!!!
La data de 26 ianuarie 2021 se împlinesc șase ani de la trecerea în neființă a celui care a fost Traian Zorzoliu.
Muzeograf, sculptor, pictor cu peste 3.500 de lucrări, scriitor, publicist, desenator de excepție, un neobosit cercetător și descoperitor. A fost întemeietor și director al Muzeului „Câmpiei Boianului” Drăgăneşti-Olt adunând aici mii de obiecte descoperite de el în toată zona Câmpiei Boianului – majoritatea dintre acestea unicat și de mare valoare istorică -, dar și elemente de cultură tradițională (costume, mobilier și obiecte de uz casnic din gospodăria țărănească). Muzeul „Câmpiei Boianului” din Drăgănești-Olt îi poartă astăzi numele ca o mică recunoaștere a meritelor sale.
În curtea muzeului se află amplasat chiar un bust al lui Traian Zorzoliu, realizat de artistul plastic Marcel Duțu, unul dintre elevii care au crescut sub îndrumarea sa. Traian Zorzoliu a înfiinţat de la zero zece muzee şi a contribuit la crearea multor altora: Casa Memorială „Nicolae Titulescu“ (pe care a și îmbogățit-o cu zeci de lucrări de artă plastică realizate de el), Complexul etno-cultural de la Stoicăneşti, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni, Muzeul Mănăstirii Arnota şi Muzeul Istoriei Cărţii Vâlcene, Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeş. A refăcut Muzeul Mânăstirii Cozia. A înființat pinacoteca „Nicolae Titulescu“ în cadrul bibliotecii de carte românească din Chişinău. În curtea muzeului „Câmpiei Boianului” a construit primul parc neolitic din Europa – un arheoparc aș cum l-a denumit -, și care a ajuns cunoscut în toate colțurile lumii.
Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală. Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul V î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor. Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu, ca director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade. Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.
”Din păcate, Traian Zorzoliu a murit înainte să-şi vadă realizat cel mai important proiect al său, o cetate dacică de apărare, construită din lemn şi pământ, aşezată pe un promontoriu la marginea orașului Drăgăneşti-Olt (pentru că la Sprâncenata, acolo unde a fost de fapt cetatea, nu a găsit înțelegerea necesară și nici suportul financiar). Cetatea are patru turnuri de apărare, zid de apărare, pod mobil, locuinţe dacice de acum două mii de ani, un templu al soarelui, o casă a preotului, o casă a comandantului cetăţii şi o casă de întâlnire a căpeteniilor. Aceasta a rămas nefinalizată, la fel ca și multe alte proiecte pe care Traian Zorzoliu le avea”, scrie și colegul Valeru Ciurea.
Un alt proiect, cel de refacere a drumului poștalionului care venea de la București prin Șerbănești și Schitu la Slatina pe care se pregătea să îl înceapă, s-a ruinat. A scris multe cărți, de la poezie până la cercetare istorică,unele dintre acestea apărând în doar câteva exemplare listate la imprimantă, altele – puține – publicate. Aș aminti aici o lucrare de o mare valoare etnografică: „Fântânile Drăgăneștiului”, o carte în care sunt prezentate fântânile de ieri și de azi ale orașului, desenate în peniță de Traian Zorzoliu, cu povestea fiecăreia dintre acestea. Alte cărți au fost despre străzi, biserici, monumente și, desigur, oameni.
Pentru că, Traian Zorzoliu a crezut în oameni.
”Astăzi s-au împlinit șase ani de la moartea tatălui meu marele om de cultură și istorie Traian Zorzoliu, iar visul lui de a se termina cetatea geto-dacică din Draganesti Olt , proiect unic în România, pentru care și-a sacrificat ultimii ani din viață , a rămas abandonat de autorități ,cetatea fiind în pericol de dispariție !!! Deasemenea și muzeul înființat de tata nu este reabilitat corespunzător cu fonduri europene, patrimoniul muzeal fiind în pericol de degradare !!! Instituțiile create de tata după dispariția lui, au fost doar o “vaca de muls ” și de angajări politice …!Muzeele din Slatina,Caracal ,Corabia au accesat fonduri europene, dar la Drăgănești Olt nu a existat competența necesară și oameni de sacrificiu cum a fost tatăl meu ! Trebuie abordat un nou plan management pentru muzeu și un proiect de salvare a ceea ce a lăsat moștenire tata semenilor ! Oricum, eu am fost îndepărtat de a mă implica pentru muzeu și cetate de către cei care aveau datoria să lupte pentru cauza lui Traian Zorzoliu ! Dumnezeu să te odihnească în pace, tată !” scrie pe o rețea de socializare, Cristian Zorzoliu.
Pentru fiecare din noi va veni vremea plecării din această viață. Atunci, în ultimele clipe, vom vedea tabloul vieții noastre și tare o să ne mai mustre conștiința. O să ne pară rău pentru tot binele pe care am fi putut să-l facem și nu l-am făcut. De aceea, trebuie să avem mare grijă. Să avem conștiința împăcată că am făcut ceea ce trebuie, pentru ca urmașii noștri să-și amintească cu drag de noi, să ne urmeze pilda vieții și să ne treacă și pe noi în rândul generațiilor care și-au făcut datoria. CINE ARE INTERESUL, CA SĂ NE UITĂM ISTORIA ȘI STRĂMOȘII ??? Iar TRAIAN ZORZOLIU este un EXEMPLU DE BUN ROMÂN, DE LA CARE, MULȚI AR TREBUI SĂ TRAGĂ UNELE ÎNVĂȚĂMINTE!!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara