14/05/2021

SEMNAL DE ALARMĂ!!!! SĂ NU UITĂM TRECUTUL ȘI ISTORIA NEAMULUI DACĂ VREM SĂ NE PĂSTRĂM FIINȚA ȘI IDENTITATEA NAȚIONALĂ

 Abandonată de autorități,  cetatea dacică din Drăgănești Olt este pe cale de dispariție!!!!

 La data de  26 ianuarie 2021 se împlinesc șase ani de la trecerea în neființă a celui care a fost Traian Zorzoliu.

Muzeograf, sculptor, pictor cu peste 3.500 de lucrări, scriitor, publicist, desenator de excepție, un neobosit cercetător și descoperitor. A fost întemeietor și director al Muzeului „Câmpiei Boianului” Drăgăneşti-Olt adunând aici mii de obiecte descoperite de el în toată zona Câmpiei Boianului – majoritatea dintre acestea unicat și de mare valoare istorică -, dar și elemente de cultură tradițională (costume, mobilier și obiecte de uz casnic din gospodăria țărănească). Muzeul „Câmpiei Boianului” din Drăgănești-Olt îi poartă astăzi numele ca o mică recunoaștere a meritelor sale.

În curtea muzeului se află amplasat chiar un bust al lui Traian Zorzoliu, realizat de artistul plastic Marcel Duțu, unul dintre elevii care au crescut sub îndrumarea sa. Traian Zorzoliu a înfiinţat de la zero zece muzee şi a contribuit la crearea multor altora: Casa Memorială „Nicolae Titulescu“ (pe care a și îmbogățit-o cu zeci de lucrări de artă plastică realizate de el), Complexul etno-cultural de la Stoicăneşti, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni, Muzeul Mănăstirii Arnota şi Muzeul Istoriei Cărţii Vâlcene, Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeş. A refăcut Muzeul Mânăstirii Cozia. A înființat pinacoteca „Nicolae Titulescu“ în cadrul bibliotecii de carte românească din Chişinău. În curtea muzeului „Câmpiei Boianului” a construit primul parc neolitic din Europa – un arheoparc aș cum l-a denumit -, și care a ajuns cunoscut în toate colțurile lumii.

Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală. Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul V î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor. Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu, ca director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade. Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.

”Din păcate, Traian Zorzoliu a murit înainte să-şi vadă realizat cel mai important proiect al său, o cetate dacică de apărare, construită din lemn şi pământ, aşezată pe un promontoriu la marginea orașului Drăgăneşti-Olt (pentru că la Sprâncenata, acolo unde a fost de fapt cetatea, nu a găsit înțelegerea necesară și nici suportul financiar). Cetatea are patru turnuri de apărare, zid de apărare, pod mobil, locuinţe dacice de acum două mii de ani, un templu al soarelui, o casă a preotului, o casă a comandantului cetăţii şi o casă de întâlnire a căpeteniilor. Aceasta a rămas nefinalizată, la fel ca și multe alte proiecte pe care Traian Zorzoliu le avea”, scrie și colegul Valeru Ciurea.

Un  alt  proiect, cel  de refacere a drumului poștalionului care venea de la București prin Șerbănești și Schitu la Slatina pe care se pregătea să îl înceapă, s-a ruinat. A scris multe cărți, de la poezie până la cercetare istorică,unele dintre acestea apărând în doar câteva exemplare listate la imprimantă, altele – puține – publicate. Aș aminti aici o lucrare de o mare valoare etnografică: „Fântânile Drăgăneștiului”, o carte în care sunt prezentate fântânile de ieri și de azi ale orașului, desenate în peniță de Traian Zorzoliu, cu povestea fiecăreia dintre acestea. Alte cărți au fost despre străzi, biserici, monumente și, desigur, oameni.

Pentru că, Traian Zorzoliu a crezut în oameni.

”Astăzi s-au împlinit șase ani de la moartea tatălui meu marele om de cultură și istorie Traian Zorzoliu,  iar visul lui de a se termina cetatea geto-dacică din Draganesti Olt , proiect unic în România, pentru care și-a sacrificat ultimii ani din viață , a rămas abandonat de autorități ,cetatea fiind în pericol de dispariție !!! Deasemenea și muzeul înființat de tata nu este reabilitat corespunzător cu fonduri europene, patrimoniul muzeal fiind în pericol de degradare !!!  Instituțiile create de tata după dispariția lui,  au fost doar o „vaca de muls ” și de angajări politice …!Muzeele din Slatina,Caracal ,Corabia au accesat fonduri europene,  dar la Drăgănești Olt nu a existat competența necesară și oameni de sacrificiu cum a fost tatăl meu ! Trebuie abordat un nou  plan management pentru muzeu și un proiect de salvare a ceea ce a lăsat moștenire tata semenilor ! Oricum,  eu am fost îndepărtat de a mă implica pentru muzeu și cetate de către cei care aveau datoria să lupte pentru cauza lui Traian Zorzoliu ! Dumnezeu să te odihnească în pace,  tată !” scrie pe o rețea de socializare, Cristian  Zorzoliu.

Pentru fiecare din noi va veni vremea plecării din această viață. Atunci, în ultimele clipe, vom vedea tabloul vieții noastre și tare o să ne mai mustre conștiința. O să ne pară rău pentru tot binele pe care am fi putut să-l facem și nu l-am făcut. De aceea, trebuie să avem mare grijă. Să avem conștiința împăcată că am făcut ceea ce trebuie, pentru ca urmașii noștri să-și amintească cu drag de noi, să ne urmeze pilda vieții și să ne treacă și pe noi în rândul generațiilor care și-au făcut datoria. CINE ARE INTERESUL, CA  SĂ NE UITĂM ISTORIA ȘI STRĂMOȘII ??? Iar TRAIAN ZORZOLIU este un EXEMPLU  DE  BUN ROMÂN, DE LA CARE, MULȚI AR TREBUI SĂ TRAGĂ UNELE ÎNVĂȚĂMINTE!!!

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share