13/06/2021

Acuzații grave: MIPE se transformă într-un super minister ???

Am solicitat eliminarea ” criteriului politic ”din ordonanța de urgență care reglementează Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a fost un punct central al discuțiilor de ieri de la Palatul Victoria în care împreună, Partidul Social Democrat și reprezentanții partenerilor sociali, am încercat să găsim soluții pentru #România, pentru a accesa cele 29,2 miliarde de euro și a avea un mecanism de implementare transparent” a ținut să transmită europarlamentarul Victor Negrescu. 

Mai exact, este vorba de recenta modificare adusă OUG-ului care setează PNRR  și a apărut avizul obligatoriu al Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pe toate proiectele din plan. Fără criterii, fără proceduri, fără transparență. În speță, o primărie sau un minister ar trebui să se roage de cei de la MIPE pentru un aviz pentru a începe reformele și proiectele.
MIPE ar putea emite astfel de avize inclusiv pentru proiectele care nu erau contractate sau semnate contracte de finanțare. Din nou fără proceduri sau termene. MIPE se transforma într-un super-minister, iar partidul aflat la guvernare, în proprietarul PNRR. Nu este un atac la ministru, este doar una din zecile de propuneri coerente făcute ieri,  menite să ajute România pentru ca planul să nu fie respins de Comisie.
”Susținem raportarea, informarea, coordonarea dar nu politizarea. Iar PNRR trebuie descentralizat. Sper ca executivul României să respecte promisiunea făcută ieri de a scoate acest criteriu. Pe lângă propunerile noastre alternative, sunt peste 80 de măsuri în PNRR unde autoritățile locale și partenerii sociali pot juca un rol în implementarea reformelor și unde putem să îmbunătățim dimensiunea socială și geografică. Doar prin dialog putem ajuta România”, a conchis europarmentarul.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share