Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Adevăratul test de patriotism

calin-georgescu2-e1449317191360

Revăd un show de colecție, memorabilul spectacol de stand-up comedy ”Nu-ți face bine” (It’s Bad for Ya) al lui George Carlin din 2008, și observ că îmi trezește aceleași gânduri ca atunci când l-am văzut pentru prima dată, în primul rând, o teribilă părere de rău că, în afara unui grup(mare? mic? nu-mi dau seama) de internauți, acest mare comic american nu este cunoscut aproape deloc la noi (spectacolele lui sunt pe YouTube, dar nu au subtitrări în română), și în al doilea rând, un fel de invidie culturală, venită din faptul că, din nou, trebuie să apară un artist american (și nu român) care să pună într-o perspectivă corectă o temă care ne bântuie frecvent pe noi românii, la fel de frecvent ca și pe americani: mândria națională.

Mândria de a fi american, spune Carlin, este o prostie, deorece nu poți fi mândru de ceva ce ai devenit prin simpla întâmplare că te-ai născut în America. Este ca și cum ai fi mândru că ai un metru și optezeci înălțime. E e complet stupid, adaugă Carlin. Și Carlin continuă: cred că este mai corect să înlocuiești expresia ”sunt mândru să fiu american” cu ”sunt norocos să fiu american”.

Revăd scena, râd, și sunt, din nou, de acord, da, este indiscutabil amuzant să vezi lucrurile așa, dar este și corect, pentru că, încă o dată, logica lui Carlin nu poate fi combătută: naționalitatea este un accident, nu un merit. Cum să te simți mândru de ceva ce ai primit din întâmplare? Norocos, da, asta da. Dar mândru, nu.

Dar nu râd mult, fiindcă, din păcate, adaptată și aplicată la noi, la români, logica lui Carlin nu îți mai dă aceleași rezultate. Mâ întreb: oare noi, românii, putem înlocui expresia ”sunt mândru că sunt român” cu ”sunt norocos să fiu român”? De fapt, oare câți dintre românii care se bat azi cu patriotismul în piept, asurzind internetul, presa și televiziunea cu mândria lor de a fi români, se simt, cu adevărat, norocoși să fie români? Prea puțini, mă tem.

De fapt, cred că situația stă exact invers: marea majoritate a ”mândrilor” de la noi, gândesc ”ce ghinion că sunt român, dacă mă nășteam în America, cu datele mele, acum eram milionar, nu șomer”, ca în bancul acela cu analfabetul Bulă, care pleacă lefter din România, ajunge milionar în America, iar atunci când i se dă să semneze un cec, refuză zicând: ”dacă știam să mă semnez acum eram strungar în România”.

De aceea, acum sunt sigur că nu afirmarea mândriei de a fi român ar trebui să fie testul de conștiință al patriotului de la noi, ci afirmarea norocului de a fi român. Oare tu, într-un moment de sinceritate absolută cu tine însuți, poți spune ”am norocul de a fi român”?

 

Nu știu, chiar nu știu, poate că da, poate că nu. Dar dacă, cumva, încă nu te simți norocos că ești român, să știi că sunt alții care se simt  norocoși din plin, și anume aceia pe care chiar tu i-ai făcut norocoși. Există o lungă listă de politicieni, toți votați de către tine, mulți dintre ei corupți, și mai mulți, suspecți de corupție, care ”s-au realizat” în România, nu prin muncă, nu prin inteligență și competență, ci prin hoție. Și au reușit asta bazându-se pe nimic altceva decât pe un vot pe care tu l-ai dat cu prea mare ușurință.

bucuresteanul

Și faptul că acești nemernici pot spune (știu sigur că pot, i-am auzit), sincer, cu tupeu, din toată inima ”ce norocos sunt să fiu român!”, (ei înțelegând prin asta nimic altceva decât ”ce noroc pe capul meu, să trăiesc într-o țară unde sunt înconjurat numai de fraieri”), acest fapt ar trebui să fie nu doar o jignire pentru tine, ci ar trebui să te facă să-ți juri ție insuși: ”atâta vreme cât hoții ăștia se simt norocoși să fie români, eu nu pot fi mândru că sunt român.”

Până atunci, vom continua să ne simțim pe cât de mândri, pe atât ghinioniști, asemenea educatorilor de la Liceul Brukenthal din Sibiu, aceia care vedeau că, oricâte meditații ar da ei, tot numai pofesorul de fizică Iohannis face o avere din asta.

Adevăratul test de patriotism

Editorial de Călin Georgescu publicat in Bucuresteanul.info

Distribuie acest articol Oficial Media
Share