13/06/2021

ADR- urile vor fi implicate pentru implementarea PNRR

Anunțul a fost făcut  la Arad, de către prim-ministru Florin Cîțu, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.
„Este o provocare pentru noi, dar trebuie să fim conștienți că nu vom mai avea această șansă. Cele trei elemente vitale in care vom investi sunt: infrastructura rutieră și feroviară, spitalele și fondul pentru UAT-uri, în care au fost incluse și CJ-urile”, a spus Premierul.
Începând cu perioada de programare 2021 – 2027, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, Agențiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc funcția de autorități de management, pentru Programele Operaționale Regionale. Astfel, proiectele se vor evalua, contracta, implementa si plăti direct, la nivel regional.
„Avantajele acestei decizii de descentralizare este că Programele Operaționale Regionale sunt elaborate plecând de la nevoile si specificul fiecărei regiuni, ducând deciziile cât mai aproape de beneficiari, adică de cetățeni. Ținta noastră este de a reduce la cel puțin jumătate durata de la depunerea la contractarea fiecărui proiect”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Iustin Cionca.
Județul Hunedoara a fost reprezentat de președintele Consiliul Județean  Hunedoara, Laurențiu Nistor, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu și primarul comunei Totești, Tiberiu Pasconi.
În cadrul întâlnirii a fost prezentat stadiul portofoliului de proiecte pregătit prin POAT 2014-2020, Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Operațional Regional Vest 2021-2027.
„Județul Hunedoara are nevoie de investiții, iar programele naționale și europene trebuie să asigure o distribuție echitabilă a fondurilor în regiune, dar și o prioritizare a domeniilor care au nevoie de sprijin. De aceea, cred ca atât PNRR, POR 2021-2027, cât și fondurile guvernamentale trebuie să ofere administrațiilor locale șanse reale de a se dezvolta”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
Cele opt  agenții au pregătit și transmis către Comisia Europeană două versiuni ale Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar în prezent se află în plin proces de negociere directă cu Comisia Europeană privind conținutul acestora.
„Niciun alt program sectorial pregătit de Guvern nu este într-o fază atât de avansată. Practic, există șanse ca, la mijlocul verii să avem programele aprobate de către Comisia Europeană. Și, mai mult decât atât, am putea să producem cheltuieli”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share