Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Adrian Țuțuianu: ” Ce se întâmplă cu sute de mii de elevi care nu pot să acceseze un sistem de educație on-line?”

Conferință de presă online / 27.04.2020
Adrian Țuțuianu revine cu subiecte pe care consideră că e nevoie să fie cunoscute, cu atât mai mult cu cât sunt puține voci care vorbesc despre ele:
Întoarcere la școală sau nu? Haosul provocat de ministrul Educației / lipsa totală a unui plan coerent și dictarea unor decizii iresponsabile.
Senatorul menționeză că univeristățile se enumăra printre puținele unități cu scop educațional care beneficază de platforme pe care se pot desfășura cursurile.  “Majoritatea studenților au acces instrumentele necesare pentru dezvoltarea învățământului în sistemul on-line, respectiv acces la internet, telefon inteligent, laptop, tabletă. “
Președintele PRO România Dâmbovița este îngrijorat în special de ordinul recent al Ministerului Educației Naționale care demonstrează că pe parcursul a o lună de zile, doamna ministru Anisie nu a gândit metode ce ar trebui să ajute sistemul de învățamânt.  Ulterior, a adus în atenția cetățenilor o reglmentare ce demonstrează că nu are soluții la chestiuni fundamentale pentru desfășurarea învățămantului în sistemul on-line.
“Nu există o analiză privind accesul unităților de învățământ, a cadrelor didactice și a elevilor la resurse pentru învățarea on-line. Nu este cunoscut numărul persoanelor ce nu sunt dotate cu terminale.”

Adrian Țuțuianu vine cu o serie de întrebări care nu au fost luate în calcul în momentul în care a fost emis ordinul Ministerului Educației.

  • Câți  elevi au conexiune la internet?
  • Care este gradul de acces al unităților de învățământ la platformele de învățare, instrumente și resurse necesare desfășurării acestor tip de activități?
  • Care este numărul și cadrul persoanelor care dispun de facilitățile tehnice necesare?
  • Care este numărul elevilor care dispun de asemenea lucruri?
  • Care este gradul de pregătire a cadrelor didactice pentru a asigura un învățament de calitate în această modalitate?
“Ce spune acest ordin?  Se arată astfel o defazare totală de realitate. Ne transmite că inspectoratele școlare colaborează cu autoriltățile administratiei publice județene și locale în vederea asigurării echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Cu alte cuvinte Ministerul Educației Naționale nu își asumă niciun fel de suport financiar și trimite la inspectoratele școlare, la unitățile școlare care în mod evident nu au bani. Trimite inspectoratele școlare să caute resurse financiare la cei care sunt colaboratori din mediul de afaceri.”
Art. 8 din același ordin susține că : “Conducerea unității de învățământ colaborează cu unitățile administrației publice și cu inspectoratul școlar pentru completarea dotării cu echipamente informatice prin raportare la dispozițiile constituționale.”
“În România învățământul este gratuit, parintele, tutorele legal are obligația de a lua toate măsurile necesare de a asigura participarea preșcolarului la activitățile de învățare on-line, organizate de unitatea de învățământ . Acest lucru înseamnă practic că, potrivit acestui ordin învățământul în România nu mai este gratuit, acces la educație au cei care au resurse financiare iar cei care nu au, sigur vor fi puși în situația de a nu face față provocărilor societății în care trăim.”  a adus în atenția cetățenilor senatorul de Dâmbovița.

Care sunt soluțiile ?

  1. În primul rând, este necesar un program de dotare al școlilor, liceelor, profesorilor și elevilor cu terminale, laptopuri, tablete funcționale, cu platforme de învățare , instrumente și resurse necesare activităților on-line.  Există posibilitatea ca această situație să continuie  și să nu se poata relua învățământul în sistemul clasic. Trebuie să gândim că asemenea lucruri ar putea să se întâmple din nou,  în toamnă.
  2. În al doilea rând, există necesitatea formării unui kit ce ar avea rolul de a sprijinii elevii și profesorii în procesul de predare , aprofundare, învățare și evaluare. În momentul actual, cursurile se țin după cum  consideră și a înțeles fiecare profesor.
  3. Este necesar, urgent ca prin casele corpului didactic să se organizeze cursuri de formare profesională a profesorilor pentru desfășurarea activităților on-line.
  4. Trebuiesc identificate soluții pentru exclusivă de calitate pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și a elevilor înscriși în școlile speciale. Nu ne spune doamna Anisie cum se face învățamânt on-line cu elevi înscriși la școala specială.

“Eu cred că, în cazul în care se va relua activitatea școlară în format fizic obișnuit, la sfârșitul lunii mai, începutul lui iunie, Guvernul trebuie să achiziționeze, măști, substanțe dezinfectante, mănuși și să doteze unitățile de învățământ preuniversitar. De asemenea doamna Anisie trebuie să vină cu un plan de recuperare a materiei astfel încât să se asigure accesul echitabil la educație.

Întrebare pe care trebuie să o punem cu toții: ” Ce se întâmplă cu sute de mii de elevi care nu pot să acceseze un sistem de educație on-line? Fie pentru că nu există internet, fie că familia nu are resursele necesare a cumpăra aparatele necesare desfășurării acestei activități.”

În conferință au mai fost discutate și alte subiecte:

Cele mai mari derapaje din perioada stării de urgență / festivalul sancțiunilor fără discernământ / restrângerea unor drepturi și libertăți / derapajele de limbaj ale primului ministru Ludovic Orban.
Stăm acasă în România, dar încărcăm români în autocare ca să culeagă sparanghel în Germania, să planteze hamei în Slovenia sau să fie îngrijitori în Austria. E o demență totală ce face Guvernul Orban!
Situația de la Răcari / Când incompetența și iresponsabilitatea unui primar distrug vieți. La propriu. / Mușamalizarea unui subiect foarte grav, doar pentru că pe Caravețeanu scrie PNL. Și pe prefect scrie PNL. Și pe guvern scrie PNL  / În loc să răspundă la întrebări, postează numai prostii, ca un iresponsabil vesel / lipsa de reacție din partea PSD Dâmbovița
 Lipsa de reacție din partea europarlamentarilor români (cu f puține excepții) în dezbaterea publică legată de coronavirus / absența totală a comisarului eurpean Adina Vălean.
Mai știe cineva ceva de Rovana „Pauker” Plumb sau de „Goe” Plumb sau de ciracii lor atât de agresivi din vremea când stăpâneau PSD Dâmbovița? I-a văzut cineva împărțind vreo mască? I-a văzut cineva la vreun cămin de bătrâni? Unde e iubirea lor sufocantă pentru județul Dâmbovița?
 Criza de după criză / criza economică gravă și cât va mai fi ea ignorată de actuala Putere / propunerile PRO ROMÂNIA / reluarea activităților economice – în ce domenii?
Mai multe detalii în video.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share