Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Află cum poți să ai o bună protecție împotriva frigului

Peisajele înzăpezite, aerul rece și natura adormită sunt doar câteva elemente reprezentative pentru sezonul rece. Iarna este un anotimp unic, dând ocazia oamenilor să se bucure de o sesiune de ski, o ieșire cu patinele pe lacul înghețat sau de o seară petrecută în jurul focului, alături de un vin fiert.

Ce schimbări aduce iarna asupra corpului? Cum se manifestă expunerea la temperaturi scăzute?

Cu toate acestea, odată cu apariția iernii, apar numeroase schimbări la nivelul corpului, făcându-l mai vulnerabil la o serie de probleme de sănătate, cele mai cunoscute fiind răceala, tulburarea afectivă sezonieră și uscăciunea pielii.

Temperaturile scăzute pot duce la afecțiuni cardiace, prin îngustarea vaselor de sânge sau pot duce la afectarea sistemului respirator, datorită apariției unei respirații artificiale. Persoanele cu sensibilitate pot resimți în mod frecvent dureri în zona toracică, pe perioada iernii.

Mai mult, dispoziția oamenilor poate fi influențată de vremea exterioară, deoarece pe măsură ce zilele devin mai scurte, lumina emisă de soare este resimțită tot mai puțin, iar creierul nu este stimulat în eliberarea serotoninei, aceasta fiind hormonul implicat în reglarea emoțiilor. De aceea, în sezonul rece există posibilitatea de a experimenta stări de anxietate, depresie sau lipsă de energie.

            Cele mai importante aspecte de luat în considerare pentru o bună protecție împotriva frigului sunt:

  1.     Îmbrăcămintea și încălțămintea

Expunerea la temperaturi scăzute poate fi ameliorată prin asigurarea unei vestimentații potrivite pentru condițiile de vreme, aceasta acoperind o suprafață cât mai mare a corpului. Articolele vestimentare potrivite pentru iarnă necesită a fi confecționate din materiale cu rezistență termică ridicată, cum ar fi lâna și blana.

Ținutele pot fi alcătuite din mai multe straturi:

        Primul strat, compus din articolele vestimentare ce intră în contact direct cu pielea, este indicat să fie din materiale naturale, pentru un contact plăcut și confortabil;

        Al doilea strat poate fi constituit din pulovere, jerseuri tricotate ori pantaloni lungi căptușiți, care să fie bune insulatoare;

        Ultimul strat este cel mai important, deoarece este cel care are legătură directă cu mediul exterior și trebuie să servească ca o barieră împotriva vântului și umezelii.

De asemenea, încălțămintea joacă un rol deosebit de important și trebuie aleasă, astfel încât să fie impermeabilă și să ofere suficientă căldură. Spre exemplu, cizmele tip ugg pentru damă sunt o opțiune confortabilă, călduroasă și de efect pentru o ținută de iarnă, capabile să ofere suficientă protecție. Cei de la modlet.ro oferă o gamă variată de ghete, cizme și botine, potrivite pentru sezonul rece.

Pentru a avea o ținută completă, se pot purta accesorii, care să protejeze extremitățile corpului, cele mai avantajoase fiind căciulile, mănușile sau fularele din lână de merinos sau cașmir.

  1.     Alimentația

Cu toate că poate părea surprinzător, alimentația este importantă în asigurarea unei bune funcționări a organismului pe timpul iernii. Legumele rădăcinoase ajută corpul să producă căldură în organism, datorită procesului îndelungat de digestie al acestora. Astfel, supele și tocanele din cartofi, sfeclă, morcovi sunt de ajutor pe perioada iernii.

De asemenea, alimentele condimentate, cum ar fi ghimbirul, turmericul, scorțișoara, urmate de fructe uscate, nuci, semințe și alimente bogate în proteine sunt sugerate pentru încălzirea corpului.

Luând în considerare alimentația și articolele vestimentare, consecințele expunerii la temperaturi scăzute vor fi reduse considerabil, dând posibilitatea de a profita de atmosfera și activitățile specifice iernii.

Sursa foto: pexels.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share