Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ajută rugăciunea, dacă nu ieși în calea urșilor… nu căutați moartea cu lumânarea!

Motivul principal al prezentei urșilor, în numar mare, pe Transfăgărășan îl reprezintă hrănirea acestora de către ” iubitorii ” de animale din mașină, pe drum.  

Acești urși rămân până toamna,  în zona Transfăgărășanului, ” vizitând ” și gospodăriile din zonă. Urșii sunt animale inteligente, profitând de orice oportunitate pentru a se hrani cu efort minim.

Sunt atrasi pe Transfăgărășan de abundența hranei lăsată, întâmplator sau nu, de turiști pe drum și nu lipsa hranei din pădure scoate urșii pe stradă. Zona a devenit în timpul verii,  locul de hrănire al urșilor, iar acest statut se datorează ”iubitorilor de animale” care le dau, din mașină, fie o felie de pâine, pizza, fructe, pop-corn, cola, etc.

 Având în vedere că puii de urs se hrănesc acum pe drum,  fără nici o frică față de om sau de mașini, aceștia vor asocia prezența omului cu hrănirea ușoară și vor transmite aceste obiceiuri generațiilor viitoare de urși.

Consecință – interacțiunea și conflictele om urs în zonă, vor crește, cu efecte din cele mai nefaste pentru oameni și urși.

Specialiștii în comportamentul animalelor ne învață să dăm dovada de un grad mai mare de civilizație și să nu mai hrănim urșii cu resturi de mâncare aruncate din mașină pentru o poză sau un filmuleț  pentru rețelele  sociale. Urșii sunt inteligenți si oportuniști.

Dacă rezistă iarna fără ca cineva să îi hrănescă din mașină, cu siguranță pot rezista și vara.

Pănă și  chiriarhul locului, Episcopul Calinic, în postarea sa pe o rețea socială, oferă o adevărată lecție de educație civică, pentru tot aceia care tranzitează TRANSFĂGĂRAȘANUL în cautare de senzațional, pentru a imortaliza momentul ” cu ursul”, și se întreabă ce face ministerul de resort și Direcțiile Silvice,  care au datoria ca turiștii, dar și localnicii,  să  fie în siguranță.

”Mă uitam la diploma emisă de Salvamont România, unde se spune că sunt membru de onoare și Părintele Spiritual al Salvamont România, cu Legitimația nr. 1!

 

Așa da, cu numărul 1, dar cu grijă pentru turiștii care, în plin sezon, se află pe Transfăgărașanul Carpaților, unde Calinic Argeșeanul este Arhiepiscop! Este necesar să fim cu mare grijă atât pentru creștinii locali, cât și pentru toți care trec, dus-întors, unii dintre ei fiind și din diferite țări ale Europei și alte locuri de pe mapamond.

Personal, am văzut cum un urs fioros, flămând, urmărea să atace doi bicicliști care, parcă, nici nu sesizau primejdia.

 

 

Să nu se glumească cu ursul și nici cu alte jivine de pe traseu. Un străin s-a oprit în dreptul unui urs uriaș, dându-i să mănânce, ca să-l poată fotografia. Gest total inadecvat și periculos. Am fost de față când un urs a atacat un fotograf, care poza cu blitz. Licăririle de lumină au deranjat ursul. Am urmărit cu mare atenție, ca să atrag atenția cu toată gravitatea și responsabilitatea: abțineți-vă! Admirați-l de la distanță! Nu părăsiți mașina, că au o viteză mare de deplasare.

Spun aceste lucruri că, din păcate, este o mare imprudență să te arăți curajos în fața ursului și să nu realizezi primejdia reală.

Am văzut un urs uriaș! De o frumusețe unică! Darul lui Dumnezeu făcut ca să se bucure oamenii, dar cu prudență să nu fie prinși și făcuți ferfeniță.

Pe la noi, în comuna Corbeni, umblă din casă în casă, parcă sunt colindătorii de Crăciun! Tăbărăsc în gospodării și fac stricăciuni.

Mai grav este faptul că o ursoaică cu trei pui „bat talpa prin localități”, ca la ea în bârlog.

 

 

Mă întreb și eu: oare Ministerul de resort nu găsește o soluție pentru a pune ordine și în plimbările astea „ursărești”? Oare, Direcțiile Silvice nu au un Statut al urșilor și al altor jivine, ca să se asigure deplasarea turiștilor și a gospodarilor, în plină siguranță?

          Neglijarea acestui aspect periculos, prin care turiștii pot fi atacați de urși, chiar nu preocupă pe nimeni?

Am văzut pe drumul Transfăgărășanului, aceeași urși, care au locație precisă și ies la drum,  când le este foame.

Ursul nu are educație! Dacă-i este foame, te atacă! Să nu așteptăm tragedii pe drumurile împânzizte cu animale sălbatice! Fac rugăciuni, ca dihăniile sălbatice să nu atace pe argeșeni și musceleni, dar nici pe altcineva. Ajută rugăciunea, dacă nu ieși în calea urșilor. Nu căutați moartea cu lumânarea!” transmite  Episcopul Argeșului și Muscelului, Calinic.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share