Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alcoolismul- cauze emotionale ale imbolnavirii

Alcoolismul-boala-sau-nu

Abuzul de bauturi alcoolice provoaca un intreg ansamblu de tulburari: pe plan fizic, corpul se schimba si este crispat, capacitatile si functionarea creierului se diminueaza, sistemul nervos si cel muscular devin tensionate si supratensionate.

Asemenea altor forme de dependenta, alcoolismul se manifesta mai ales in momentul in care am nevoie sa umplu un gol afectiv sau interior profund, un aspect din mine care imi „otraveste cu adevarat existenta”! Pot sa beau in mod abuziv, din mai multe motive: pentru ca sa fug de realitate, oricare ar fi situatia (conflict sau altceva) pentru ca nu imi convine; sa fac fata fricilor mele sau autoritatii (mai ales paterne) si oamenilor pe care ii iubesc, deoarece imi este teama sa ma dezvalui asa cum sunt in realitate; sa ma incurajez sa merg mai departe, sa vorbesc, sa infrunt oamenii (atunci cand sunt ametit sunt, de obicei, mai deschis si mai putin focalizat pe inhibitiile mele); sa imi dau un sentiment de putere si forta; sa am mai multa putere in relatia mea afectiva deoarece starea mea il va deranja, cu siguranta, pe partenerul meu. In aceasta stare nu mai vad situatiile care ar putea fi periculoase pentru mine.

Traiesc o stare de singuratate, de izolare, de culpabilitate, de angoasa interioara, de neintelegere si o anumita forma de abandon (familial sau altfel) si am sentimentul ca sunt o persoana fara valoare, inutila, inadaptata, inferioara si incapabila de a actiona pentru mine insumi si pentru ceilalti. Ma simt prizonierul unor principii foarte rigide. Deoarece cred ca nu merit iubirea si fericirea, ma regasesc intr-un mediu rece, unde nimeni nu ma intelege. In loc sa contruiesc relatii solide cu ceilalti, fac acest lucru cu alcoolul, care devine „cel mai bun prieten al meu”. Nu imi gasesc locul in societate. In trecut, aveam obiceiul sa traiesc din plin, cu intensitate: aveam o betie a vitezei, de exemplu, a naturii, a inaltimilor, dar toate acestea au disparut din viata mea. Am avut nevoie de un mic „stimulent”. Uneori, vreau sa evadez dintr-o situatie conflictuala sau care ma face „sa-mi inec suferinta” sau orice alta emotie pe care imi este greu sa o infrunt.

Nu ma simt ajutat, intr-o anumita situatie si alcoolul devine „carja” mea. Alcoolismul poate avea legatura cu una sau mai multe situatii care creaza o tensiune. Atunci cand beau un pahar de alcool, la inceput, tensiunea se micsoreaza si se inregistreaza o miscare de genul: tensiune- alcool – stare de bine. Altfel spus, atunci cand traiesc o tensiune, beau un pahar de alcool si ma simt mai bine. Mai departe, este imposibil sa dezvolt un automatism si, de fiecare data cand traiesc o tensiune, informatia inscrisa in creierul meu este sa iau un pahar de alcool, pentru a ma simti mai bine.

Una din cauzele alcoolismului este dificultatea pe care am avut-o, in copilarie, de a comunica cu o familie in care un membru al acesteia (de obicei, mama sau tata) era alcoolic; in astfel de familii, exista mai multe certuri, uneori violenta fizica si psihologica si abuzuri de toate felurile. Este posibil sa incerc sa ma disociez de familia mea, care nu imi convine.

Exista o scadere a simtului moral: certurile frecvente provocau o devalorizare a imaginii parentale si o lipsa a structurilor etice. As fi vrut sa ii reconciliez pe parintii mei si nu mai suportam sa traiesc in acel camin, care era distrus sub ochii mei.

In unele familii, consumul de alcool este favorizat de educatie, adultii pot duce copilul cu ei, atunci cand beau, in joaca sau pentru a arata ca este ceva normal, obisnuit pentru ei. Tulburarile nevrotice si alterarile de personalitate, care decurg din acestea, sunt factori puternici ai alcoolismului, care se manifesta, odata cu varsta adulta.

Este posibil ca, unele carente alimentare sa poata provaca o completare suplimentara, oferita de alcool.

Alcoolismul poate induce stari de hipoglicemie, cu atat mai mult cu cat, moleculele de alcool se pot transforma  repede in glucoza (doar temporar). Acest lucru explica de ce, daca sunt alcoolic si nu consum alcool, este posibil sa incep sa consum cantitatii foarte mari de cafea (cafeina este tot un stimulent) si sa ma indop cu dulciuri sau produse de patiserie. Uneori pot sa si fumez foarte mult, doarece fumatul imi ofera un stimul (prin cresterea ritmului cardiac) de care am nevoie pentru a ma simti in forma. Este important sa descopar ce anume imi provoaca aceasta tristete legata de hipoglicemie, deoarece nu am rezolvat cauza.

Citeste mai multe pe luminasufletuluitau.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share