ALDE a ieșit de la guvernare. Călin Popescu Tăriceanu, primele declarații

Călin Popescu Tăriceanu, declarații ora 18.30:

”S-a renunțaț la coaliția guvernării alături de PSD. Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare. Și nu am obiceiul să fac opozitie. Este mai corect astazi să ne despărțim civilizat, și să urăm PSd-ului misiune ușoară. Noi vom trece în opoziție. Am renuntat la prezidentiale. Pentru noi e mai important viitorul politic al ALDE și ca atare am luat decizia de a renunta la candidatura la prezidentiale. Luni in prima zi de lucru la Senat imi voi anunta demisia din functia de Președinte al Senatului.

Opinia publica asteaptă un presedinte al tuturor romanilor si nu unul dat de un partid politic, și care are obligatii fata de partid. Este nevoie de un candidat independent care sa se adreseze tuturor romanilor. Ii vom acorda un sprijin logistic lui Mircea Diaconu, fără ca acest lucru să însemne mai mult.

Am discutat si cu PRO Romania, cu Victor Ponta, si el s-a declarat să ofere sustinere pentru Mircea Diaconu. Vom face o alianță electorală intre ALDE si Pro Romania. Este un efort mare pentru strangerea celor 200.000 de semnaturi. Dar Mircea Diaconu are  dorinta petru aceasta batalie.”

Întrebări:
Despre informațiile că Ramona Mănescu nu va demisiona
  • Am decis retragerea tuturor miniștrilor din Guvern. Cei care nu vor respecta decizia vor suporta consecințele – excluderea din partid. Eu nu am astfel de informațiile
Despre moțiunea de cenzură anunțată de PNL
  • Vom face ceea ce face orice partid de opoziție. Nu o să votăm pro Guvern. Partidul de opoziție votează moțiunea împotriva Guvernului
Despre retragerea candidaturii sale la Cotroceni
  • Evaluările făcute cu colegii mei au demostrat că este mai degrabă o așteptare pentru un alt tip de candidatură și am vrut să demonstrez că nu candidatura la prezidențiale este cea cere ne desparte de PSD. Uite că sunt alte considerente.
  • Doamna prim-ministru a luat o serie de decizii fără consultarea mea.
Despre OUG 114
  • Are o serie de prevederi pe care le-am criticat , dar sunt și unele care trebuie să rămână. Cred că se poate modifica OUG pentru a se elimina aceste prevederi și acesta este rolul Parlamentului.

Miniștrii ALDE demisionează marți din Guvernul Dăncilă, au declarat surse politice pentru Mediafax, urmând ca astăzi, în ședința Biroului Politic Național de la ora 16.00, să fie decisă ieșirea ALDE de la guvernare și o alianță cu Pro Romania. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să demisioneze din funcția de președinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie. Sursele politice citate de Mediafax spun, totodată, că ALDE va vota moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL, scrie hotnews.ro.

Potrivit surselor citate, cei patru miniștri ALDE – Ramona Mănescu (Ministerul de Externe), Anton Anton (ministrul Energiei), Grațiela Gavrilescu (Ministerul Mediului) și Viorel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentul) – ar urma să demisioneze marți din Guvernul Dăncilă.
De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să demisioneze din funcția de președinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie, au declarat surse politice pentru Mediafax.
Președintele ALDE ar fi anunțat deja în partid că intenționează să demisioneze din a doua funcție în stat. Călin Popescu Tăriceanu a fost numit președinte al Senatului în 10 martie 2014. Ulterior, odată cu schimbarea legislativului, în cadrul alegerilor parlamentare din decembrie 2016, Tăriceanu a fost numit din nou la conducerea forului legislativ.
Oficial, ALDE va lua decizia de ieșire de la guvernare în ședința Biroului Politic, care va începe la ora 16.00. De asemenea, liderii PSD au fost convocați de Viorica Dăncilă pentru o ședință a Comitetului Executiv, de la ora 17.00.

Tot în ședință, ALDE ar urma să ia decizia de a-l susține pe Mircea Diaconu pentru președinție, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă, și o alianță cu Pro Romania.

Nu în ultimul rând, ALDE ia în considerare votarea moțiunii de cenzură anunțată de Ludovic Orban, potrivit surselor Mediafax. Informațiile vin în același timp în care liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că, în cazul în care ALDE iese de la guvernare, discuțiile între cele două partide se vor extinde dincolo de susținerea lui Mircea Diaconu, candidat independent la prezidențiale, în zona parlamentară și a formării unui nou Guvern.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a avut discuții, luni, cu premierul Viorica Dăncilă, la Guvern. Negocierile între cei doi lideri ai coaliției au eșuat, în condițiile în care premierul nu a venit cu o propunere de restructurare a Guvernului sau cu un nou program de guvernare, au declarat pentru Mediafax surse politice.
Conform surselor citate, la discuția de luni dimineață de la Guvern Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu nu au ajuns la o înțelegere. Premierul nu a venit cu o restructurare guvernamentală și nici cu un program de guvernare, așa cum a cerut ALDE. Sursele citate spun că ALDE a reproșat PSD că în continuare girează un buget nerealist, programul de guvernare se bazează pe lucruri care nu pot fi făcute, iar restructurarea cerută, implicit reducerea secretarilor de stat, nu este realizată.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share