Aliații din NATO uniți pentru a face față incendiilor devastatoare

Albania, Grecia, Macedonia de Nord și Turcia au primit sprijin din partea aliaților NATO pentru a face față incendiilor devastatoare cu care s-au confruntat din iulie. Asistența oferită a inclus livrarea activelor terestre și aeriene cele mai necesare pentru a ajuta la limitarea răspândirii incendiilor. Agenția NATO de susținere și achiziții (NSPA) a răspuns la solicitarea de asistență a Greciei și a aranjat desfășurarea a 20 de elicoptere grele și mijlocii cu piloți, membri ai echipajului și mecanici dedicați pentru a asista Brigada de Pompieri din Grecia. Contribuția NSPA a crescut capacitatea de stingere a incendiilor până la 7 tone de apă pe picătură. De la începutul lunii august, echipajele au depășit 1.200 de ore de zbor. Utilizarea a două categorii de elicoptere a facilitat operațiunile în locații îndepărtate, limitând în același timp cerințele de reumplere a apei și scurgerile de timp între picăturile succesive, care sunt esențiale pentru a reduce riscurile de propagare a incendiilor. În Turcia, Comandamentul european al SUA a răspuns unei cereri de sprijin oferind elicoptere Chinook pentru a-și ajuta lupta împotriva incendiilor. În Kosovo, Forța Kosovo a NATO a ajutat pompierii locali din zona de montaj Rugova și zona înconjurătoare Prizren. Două elicoptere din Comandamentul Regional KFOR Est și unul din contingentul elvețian KFOR echipate pentru a colecta apa și a o descărca direct pe flăcări, au asigurat intervenția imediată.

NATO se solidarizează cu cei afectați și este gata să ofere asistență suplimentară la nevoie. NATO și aliații au un istoric îndelungat în ceea ce privește răspunsul la dezastrele naturale, așa cum au făcut împotriva uraganului Irma în 2017, a incendiilor forestiere din Kosovo în 2015, a inundațiilor din Balcani în 2010 și a cutremurului din Pakistan în 2006.

Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsurilor la Dezastre (EADRCC) este principalul mecanism de intervenție civilă de urgență al NATO în zona Euro-Atlantică. Funcționează ca un sistem de compensare pentru coordonarea atât a cererilor, cât și a ofertelor de asistență internațională în caz de dezastre. Este activ pe tot parcursul anului, operațional 24/7 și implică toți aliații NATO și țările partenere.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share