”Am fost la capătul pământului, printre vulcani și dromaderi„ - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Am fost la capătul pământului, printre vulcani și dromaderi„

Jurnal de calatorie al unui pesionar miner :

”Am fost la capătul pământului, printre vulcani și dromaderi”

Cine dorește să-și petreacă un sejur de vis o poate face, vizitând Insulele Canare. De un asemenea sejur a avut parte și colegul  Daniel Csatlos,  cel care  a fost corespondentul nostru, timp de o lună de zile, din această zonă, situată la, capătul pământului. Aici, totul impresionează: de la relieful dominat de vulcanii activi,  la tradiții  și istorie, la distracție și tot ceea ce se poate oferi unui turist pentru a petrece câteva zile de neuitat și care, să asigure venituri consistente prestatorilor de servicii din turism. Până și copiii localnici de aici, au o nouă viziune de viață, pentru că, la ei activitățile nonformale se bazează pe interacțiunea dintre indivizi, pe jocuri și multă meditație spirituală.

Insulele Canare se întind pe 500 km de la est la vest si aproximativ 200 km de la nord la sud, insumand o suprafata terestra de 7.550 m patrati. Principalele Insule Canare sunt: Tenerife – cu capitala Santa Cruz de Tenerife, Fuerteventura – cu capitala Puerto del Rosario, Gran Canaria – cu capitala Las Palmas de Gran Canaria, Lanzarote – cu capitala Arrecife, La Palma – cu capitala Santa Cruz de La Palma, La Gomera – cu capitala San Sebastián de La Gomera, El Hierro – cu capitala Valverde, La Graciosa, Alegranza și Montaña Clara.

Insulele Canare sunt împărțite în două provincii spaniole: Insulele Vestice Tenerife, La Palma, Gomera si Hierro, aparținând provinciei Santa Cruz de Tenerife (principal oraș Santa Cruz) și Insulele Estice Gran Canaria, Fuerteventura și Lanzarote, care formează provincia Las Palmas de Gran Canaria.
Nu se cunoaște cu exactitate originea denumirii “Canare” însă aceasta apare prima dată pe o hartă spaniolă din 1339 – “Isla Canaria”. Începând cu anul 1852, Insulele Canare sunt o zona comercială “duty-free”, însă acest avantaj este echilibrat de faptul că insule suferă de apă potabilă insuficientă si lipsa materiilor prime, fapt ce a dus la creșterea importurilor din Spania.  Pe insule predomină plantațiile de banane, în special în nord, până la altitudinea de 400 m.
In insulele Canare nu veți gasi mamifere mari, și nici șerpi veninoși sau scorpioni. În ceea ce privește flora, aceasta este unică atât prin faptul că include multe specii găsite peste tot în lume, dar și extraordinar de multe specii endemice.  Dacă va atrag scufundările, atunci Insulele Canare sunt perfecte – apa mării este cristalină și viața acvatică foarte interesantă. În același timp, plajele de pe insulele Grand Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife sau La Gomera vă oferă o mulțime de alte facilități pentru sporturile nautice. Atât Lanzarote, cât și Fuerteventura ar fi principalii exportatori de grâu și cereale în insulele centrale ale arhipelagului în timpul secolelor XVI, XVII și XVIII; Tenerife și Gran Canaria. Cu timpul locuitorii și-au mai schimbat orientările și se cultivă cu succes, acum vița de vie.

Aceasta crește în solul vulcanic  și  pentru a fi protejată de sare și alte intemperii,  au fost contruite tot din piatră vulcanică  adevărate fortărețe. Culesul viei începe prin august și în afară de vin, se mai produce cu succes un fel de rom, preparat cu o altă tehnologie, dar care are succes nebun în rândul turiștilor. Insula este vizitată anual de zeci de mii de turiști, devenind în lunile de vârf, un adevărat ” Turn al Babilonului” pentru că se vorbește atunci, în toate limbile pământului. De interes sunt și carnavalurile ce se organizează în ajunul Postului Paștilor, distracția, carele alegorice și costumațiile cât mai diversificate, atrâgând mii de turiști.

   

Lumea este lipsită de inhibiții și aici, este destinația perfectă pentru cei care vor să trăiască experiențe noi. De neuitat sunt și expedițiile în deșert, călare pe dromaderi.

Lanzarote este plină de vestigii istorice.  În 1927, Lanzarote și Fuerteventura au devenit parte din provincia Las Palmas. Mai multe expediții arheologice au descoperit așezământul preistoric de pe situl arheologic El Bebedero din satul Teguise.

Într-una din aceste expediții, de către o echipă de la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria și o echipă de la Universitatea din Zaragoza, a descoperit aproximativ 100 de vase romane.

Va urma…  episodul 1

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share