Timpul petrecut in fata calculatorului are un impact negativ asupra sanatatii ochilor. Descopera ce lentile de contact este de preferat sa porti!
Ochii uscati sau iritati conduc la probleme mult mai grave: miopia sau hipermetropia sunt printre cele mai intalnite afectiuni. Pe langa acestea, foarte multi pacienti tineri se pot confrunta si cu alte vicii de refractie, cum ar fi ambliopia. Stim ca nu esti suficient de informat in privinta acestei afectiuni oculare, insa vrem sa iti transmitem cateva informatii pretioase. Doresti sa afli mai multe despre ce inseamna ambliopia, cum se manifesta si care sunt consecintele ei?
Ce este ambliopia?
Ambliopia, numita si „ochiul lenes”, este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea simtitoare a vederii a unui ochi sau a ambilor. Ambliopia este o consecinta a unei dereglari a vederii binoculare, fara leziune organica.
Ea poate fi clasificata in:
- Ambliopie profunda – acuitate vizuala mai mica de 10%;
- Ambliopie medie – acuitate vizuala intre 20% si 50%;
- Ambliopie usoara – acuitate vizuala peste 50%;
Care sunt simptomele de ambliopie?
Copiii pot dezvolta ambliopie inca de la nastere, pana la varsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizeaza ca nu vede bine cu un ochi. Astfel, creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si percepe numai imaginile de la ochiul sanatos.
Cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat sansele de tratare sunt mai crescute. Exista mai multe forme de ambliopii, dar cele mai frecvente sunt ambliopiile insotite de vicii de refractie (miopia, hipermetropia si astigmatismul) sau de strabism. O astfel de problema medicala poate fi tratata cu un set de lentile de contact PureVision.
Cum se trateaza ambliopia?
Ambliopia functionala poate fi reversibila daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 6-7 ani (conform unor cercetari recente, chiar 12 ani), inainte ca reflexul binocular (echilibrul vizual intre cei doi ochi) sa se fi stabilit. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme, cele mai bune rezultate fiind obtinute la copiii care au beneficiat de tratament adecvat inainte de varsta de 10 ani. Depistarile precoce permit detectarea ambliopiilor functionale inca din frageda copilarie. In afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unei ptoze palpebrale de exemplu, tratamentul ambliopiei consta, intr-o prima etapa, in purtarea dioptriilor adecvate, apoi in corectarea ochiului ambliop.
Tehnici folosite
Tehnica cea mai utilizata consta in obturarea ochiului sanatos dupa schema stabilita de medicul oftalmolog, cu scopul de a stimula acuitatea vizuala a ochiului ambliop. Aceasta ocluzare trebuie supravegheata, deoarece, la randul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe masura ce acuitatea vizuala a celuilalt ochi se restabileste, in cazul unei ocluzii prea indelungate. In caz de strabism, se practica adesea o interventie chirurgicala asupra muschilor extraoculari pentru a restabili paralelismul axelor oculare.
Tratamentul ambliopiei este individualizat (difera de la caz la caz) si este indicat de medicul oftalmolog care urmareste si monitorizeaza rezultatele.
Cum se depisteaza ambliopia?
Cum poate fi depistata ambliopia? De regula, printr-un control de rutina care cu cat este facut mai repede, cu atat mai multe sanse de recuperare va avea micul pacient in cazul in care ea este deja instalata, sau de prevenire daca nu s-a instalat inca, dar medicul constata conditii propice pentru instalarea ei.
Cand poate fi evaluat un copil din punct de vedere oftalmologic? Inca din primele zile de viata, daca aspectul ochilor atrage atentia prin anormalitate sau asimetrie sau au existat conditii defavorabile din punct de vedere oftalmologic in timpul sarcinii sau la nastere. Copiii prematuri, in special cei expusi la oxigen, trebuie examinati inca din primele zile de viata.
Daca aspectul ochilor este normal, dar dupa 6 luni de viata persista lipsa lor de paralelism („fuge un ochi”) sau in familie exista purtatori de ochelari permanenti sau persoane cu ambliopie (parinti, bunici, frati etc.) este bine ca bebelusul sa fie examinat incepand de la aceasta varsta.
Acolo unde nici genele nici aspectul ocular nu indica prezenta unei posibile probleme, varsta de 2 ani este o varstă la care copilul este recomandabil sa fie totusi examinat pentru ca la aceasta varsta o ambliopie poate fi tratata cu maxim succes.
Atentie la examinarea copiilor
Obligatoriu este ca orice copil sa fie examinat inainte de varsta de 5 ani. In tarile in care exista programe bine puse la punct de screening in grupurile de prescolari, practic ambliopia a devenit o afectiune rara.
In concluzie, este foarte important sa ai parte de o examinare riguroasa si sa descoperi rapid ambliopia, pentru a o corecta si a nu ajunge sa te bazezi doar pe un singur ochi.
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cum să alegi cel mai bun sistem de electroliză sau hidroliză pentru piscina ta
Conferința Professional Communication and Translation Studies – eveniment academic și cultural, ajuns la cea de-a XIII- ediție
Diferite grade de libertate