Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Amenițările cibernetice la adresa securității NATO sunt complexe, distructive, coercitive și devin din ce în ce mai frecvente

Observăm cu o îngrijorare din ce în ce mai mare că amenințările cibernetice la adresa securității Alianței sunt complexe, distructive, coercitive și devin din ce în ce mai frecvente. Acest lucru a fost ilustrat recent de incidente de ransomware și alte activități cibernetice dăunătoare, care vizează infrastructura noastră critică și instituțiile democratice, precum și exploatarea punctelor slabe ale lanțurilor de aprovizionare hardware și software.

Condamnăm astfel de activități cibernetice rău intenționate, destinate să destabilizeze și să dăuneze securității euro-atlantice și să perturbe viața de zi cu zi a cetățenilor noștri. Folosim NATO ca o platformă pentru consultări politice, pentru a împărtăși preocupările cu privire la activitățile cibernetice rău intenționate, pentru a face schimb de abordări și răspunsuri naționale, precum și pentru a lua în considerare posibilele răspunsuri colective. Reafirmând mandatul defensiv al NATO, Alianța este hotărâtă să utilizeze întreaga gamă de capabilități, după caz, pentru a descuraja, apăra și contracara în mod activ spectrul complet al amenințărilor cibernetice, în conformitate cu dreptul internațional. NATO va continua să se adapteze peisajului amenințărilor cibernetice în evoluție, care este afectat atât de actorii de stat, cât și de cei non-statali, inclusiv de cei sponsorizați de stat. Rămânem dedicați să susținem apărării cibernetice naționale puternice, inclusiv prin implementarea integrală a angajamentului NATO de apărare cibernetică.  Ne solidarizăm cu toți cei care au fost afectați de activități cibernetice recente rău intenționate, inclusiv compromisul Microsoft Exchange Server.  Astfel de activități cibernetice dăunătoare subminează securitatea, încrederea și stabilitatea în spațiul cibernetic. Alianța face apel la ”toate statele, inclusiv la China, să își respecte angajamentele și obligațiile internaționale și să acționeze în mod responsabil în sistemul internațional, inclusiv în spațiul cibernetic. Reiterăm, de asemenea, dorința noastră de a menține un dialog constructiv cu China, bazat pe interesele noastre, pe domenii de relevanță pentru Alianță, cum ar fi amenințările cibernetice, și pe provocări comune”, mai este precizat în comunicat. În egală măsură, este reiterat mandatul defensiv al NATO, dar este subliniat că ”Alianța este hotărâtă să utilizeze în orice moment întreaga gamă de capacități, după caz, pentru a descuraja, a se apăra și a contracara în mod activ întregul spectru de amenințări cibernetice, în conformitate cu dreptul internațional. NATO va continua să se adapteze la peisajul în continuă evoluție al amenințărilor cibernetice, care este afectat atât de actori statali, cât și de actori non-statali, inclusiv de cei sponsorizați de stat” .(…)  ” Promovăm un spațiu cibernetic liber, deschis, pașnic și sigur și continuăm eforturile de sporire a stabilității și de reducere a riscului de conflict promovând respectarea dreptului internațional și a normelor voluntare de comportament responsabil al statului în spațiul cibernetic, recunoscute de toate statele membre ale Natiunile Unite. Lucrăm împreună ca o alianță și împreună cu parteneri cu aceeași idee pentru a aborda aceste provocări. Toate statele au un rol important de jucat în promovarea și respectarea acestor norme voluntare de comportament responsabil al statului” se mai arată în comunicat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share