Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ansamblul Istoric Mina Petrila cumpărat de Consiliul Județean Hunedoara

Întrunit în ședință extraordinară, Consiliul Județean Hunedoara a aprobat hotărârea privind cumpărarea imobilelor care formează „Ansamblul Istoric Mina Petrila”, aflate în prezent în proprietatea Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului.
Este vorba despre o suprafață de 163.855 mp pe care sunt amplasate monumente istorice (clădirea compresoarelor vechi și termocentrala cu coșul de fum – grupa valorică A în categoria monument, ateliere mecanice, puțul nou cu schip, puțul central (turnul și hala) – grupa valorică B în categoria monument și clădiri aflate în zona de protecție a monumentelor istorice.
„Le mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat această achiziție. Ne dorim ca acest obiectiv să contribuie la revitalizarea zonei Văii Jiului, pentru că potențialul este uriaș. Monumentele istorice pot intra într-un circuit turistic, așa cum se întâmplă în alte zone foste miniere din Europa, în timp ce terenul disponibil poate fi pus la dispoziția investitorilor”, a declarat președintele Consiliului Județean  Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Exploatarea minieră de la Petrila a fost înființată în anul 1859, mina Petrila fiind cea mai adâncă din Valea Jiului, coborând în pământ aproape 1000 de metri. EM Petrila a fost închisă în anul 2015, pe data de 30 octombrie 2015 fiind extrasă ultima tonă de cărbune.
Prețul stabilit pentru cumpărarea acestui obiectiv a fost stabilit în urma negocierilor și este de 1.500.000 lei.

Cadranul prin care semnalistul de la Puțul Centru îi comunica mecanicului aflat în turn ce fel de transport urmează a se face cu colivia. Mecanicul adaptează viteza mașinii de extracție în funcție de tipul de transport. Sunt două ace indicatoare pentru cele două colivii (când una urcă, cealaltă coboară).

Aceștia sunt ultimii oameni care au ieșit vreodată din Mina Petrila,  29 ianuarie 2016, după ce au făcut lucrările de imobilizare a coliviilor și de închidere a Puțului Centru. Au fost mineri  și salvatori de la mai multe mine “viabile și neviabile” din Valea Jiului. Pensionari acum, alții nu mai sunt.

Vineri 29 ianuarie 2016 a fost o zi importantă pentru viitorul clădirilor de patrimoniu de la Mina Petrila.

Contextul, pe scurt:
– planul de închidere a Minei Petrila prevedea demolarea tuturor clădirilor din incintă și ștergerea oricărei urme de existență a acestei mine care a dat naștere orașului, cea mai veche mină din Valea Jiului;
– încă din 2012, un grup de inițiativă condus de artistul petrilean Ion Barbu a început lupta pentru a salva de la demolare câteva clădiri emblematice ale minei, pentru a salva o fărâmă de istorie și identitate locală de la dispariție;
– Societatea de Închideri a Minelor a refuzat, până acum, orice întâlnire cu reprezentanții acestui grup, deși printre cei care și-au dedicat timpul și resursele salvării clădirilor se numără arhitecți renumiți din România, Franța și Germania;
– Ministerul Culturii a clasat ansamblul Minei Petrila ca monument istoric de categoria A, oprind, temporar, orice demolare;
– Societatea de Închideri a contestat Ordinul de Ministru cu clasarea clădirilor, dorind în continuare demolarea lor.
Întâlnirea  a fost o premieră absolută, dialogul între părțile implicate lipsind aproape cu desăvârșire până acum. La ședință au participat:
– Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului: directorul general Aurel Anghel, directorul tehnic Cristian Nicolescu, directorul SSM Petru Dragoescu si juristul institutiei;  Primăria Petrila: primarul Ilie Păducel, viceprimarul Vasile Jurcă; conducerea Minei Petrila: Ion Vasile Simion; constructorul însărcinat cu demolările, proiectantul, dirigintele de șantier;  o delegație de la Ministerul Culturii: Adrian Bălteanu, Irina Iamandescu, Szabolcs Guttmann; reprezentanți ai asociațiilor PlusMinus și Condiția Română, care luptă pentru salvarea clădirilor: Ion Barbu, Ina Stoian, Dragoș Dascălu.

Participantii au adus clarificări ale procesului de închidere și ale statutului de monument, au schițat soluții posibile sau l-au subliniat pe “nu se poate”. În final, se impune o discuție a autorităților de resort pentru găsirea unor soluții care să ghideze viitorul clădirilor din ansamblul minier, acum aflat în patrimoniul cultural național și protejat prin lege.  Echipa filmului documentar (și paginii de Facebook) Planeta Petrila, care a călătorit la Petrila special pentru a filma această ședință, a fost dată afară din sală de directorul SNIMVJ Aurel Anghel, deși ceilalți participanți erau de acord cu filmarea întâlnirii.

Acum, după șase ani, iată că cei de la Consiliului Județean au cumpărat tot ce ține de  Ansamblul Istoric Mina Petrila.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share