Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Arestați preventiv pentru o fraudă de un million de euro

Parchetul European EPPO din Iași România a introdus acuzații împotriva a trei persoane fizice și cinci companii pentru fraudă agravată a subvențiilor și spălare de bani, în urma unei investigații asupra unui proiect informatic, cu un prejudiciu estimat de un  milion de euro. Doi dintre suspecții trimiși la Judecătoria Iași rămân în arest preventiv.

În cauză este o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la  două milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare (Innovative Platform for Rapid and Secure Financial Transactions – PIST).

Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu erau efectiv angajate, obținând astfel fonduri necuvenite de la Bugetul UE de un  milion EUR.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind companii-fantomă, înregistrate în Bulgaria și Spania, și conturi bancare în Belgia și Lituania.

Potrivit probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share