Așa a fost la FESTIVALUL CRAILOR de la Lupeni 2021!

Municipiul Lupeni  din județul Hunedoara este recunoscut la nivelul Văii Jiului şi al  țării,  ca un loc în care se păstrează încă nealterate tradiţiile şi obiceiurile locale şi mai sunt încă tineri care duc mai departe aceste valori nepreţuite ale zonei.

Și în acest an tradiția a continuat cu o manifestare cultural- laică în care se aduce vestea Nașterii Mântuitorului IIsus Hristos.  Startul festivalului s-a dat printr-o paradă a portului popular, cei prezenți etalându-și frumoasele costume specific sărbătorilor de iarnă, care fac parte din ceata colindătorilor, începînd de la crai, brânduși, militari, preoți, îngeri, etc. Meritul pentru organizarea acestui eveniment le-a revenit și în acest an, Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni și firmei Comexim R Lupeni. De altfel, atât primarul Lucian Resmeriță cât și inimosul om de afaceri Emil Părău au fost, încă de la debutul evenimentului, prezenți în rândul colindătorilor și a sutelor de oameni veniți să urmărească acest spectacol excepțional.

Șapte cete de colindători au adus în fața publicului spectator din Parcul CAP vechile tradiții, unele de zeci de ani. Competiția a fost una strânsă, au fost admirate costumele crailor. Doi dintre cei mai îndrăgiți artiști  hunedoreni Cristian Fodor și Ciprian Roman au oferit lupenenilor  un inedit program de colinde culese de pe întreg arealul județului. Timp de patru ore, cetele s-au întrecut pe sine, iar la final, organizatorii  au desemnat câștigătoare patru echipe :Moștenitorii din Bărbăteni, Drăghicionii din Paroșeni, Junii Uricaniului, Vestitorii Domnului din Lupeni. Popeștii din Uricani s-au clasat pe locul al II lea, Craii din Ștefan, și Craii din Viitorului pe locul al III lea.

În festivalul Crailor au evoluat și Junii Petrileni, Ansamblul Mesagerii Iubirii din Lupeni coordonați de Mariana Peptenaru, dar și elevii coordonați de Sinona Ionașc. de la Clubul Elevilor  din Lupeni.

”Mulțumim tuturor participanților la festival, precum şi colindătorilor pentru minunatele colinde, respect și considerație pentru eforturile depuse de acești oameni minunați pentru a ne bucura sufletele! Ne-ați impresionat prin modul în care ați reușit să vă organizați, prin modul în care ne-ați cântat și încântat cu acest frumos COLIND AL CRAILOR, introducându-ne în atmosfera magică a Sărbătorilor de Iarnă. Vă așteptăm și la ediția din anul viitor! Sărbători binecuvântate!”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

”Datinile și obiceiurile străvechi ale oamenilor din Valea Jiului sunt atât de frumoase încât nu trebuie lăsate să se piardă. Tinerilor le revine misiunea de a culege de la părinți și bunici acest colind al Crailor și de a-l aduce, în pragul Sfintei Sărbători a Crăciunului, în casele oamenilor. Pentru că nu e altă bucurie mai mare de sărbători,  decât să primești colindători și să te poți bucura de mesajul Nașterii Mântuitorului. Datorită celor care înțeleg acest lucru și fac posibil acest eveniment, există ”Festivalul Crailor” și, odată cu el, există încă,  un Crăciun autentic,  în Valea Jiului. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, invitaților și participanților”, a conchis Emil Părău, coorganizator al evenimentului.

Colindele care au răsunat în Parcul CAP din Lupeni au vestit Nașterea domnului Iisus, sosirea Crăciunului și ne-au umplut sufletele de bucurie sfântă și ne-au purtat în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă.

Sărbători binecuvântate tuturor, cu speranță, sănătate, prosperitate, dorințe împlinite, liniște în case și în suflet si multe bucurii alături de cei dragi!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share