Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Astăzi 13 octombrie sărbătorim Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre

Tema propusă pentru acest an de către Națiunile Unite este creșterea nivelului de conștientizare privind vulnerabilitatea la dezastre a copiilor și a tinerilor, precum și promovarea rolului pe care tânăra generație îl poate avea în creșterea rezilienței și, implicit, în dezvoltarea durabilă a comunităților.
Dezastrele cresc și au impact asupra bunăstării copiilor și tinerilor.
400 de milioane de elevi la nivel global s-au confruntat cu închiderea școlilor din cauza vremii extreme din 2022.
Fiecare copil și tânăr merită să fie protejat de dezastre, în special la școală.
Școlile au un rol esențial în promovarea unei culturi a prevenirii dezastrelor și în abilitarea tinerilor să înțeleagă și să acționeze asupra riscurilor cu care se confruntă.
Sistemele de avertizare timpurie ar trebui să fie accesibile copiilor și tinerilor, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.
O investiție unică de 18,51 USD per copil poate atenua impactul șocurilor climatice.
Criza climatică lovește cel mai puternic educația în țările cu venituri mici, cu 18 zile de școală pierdute în medie anual, comparativ cu 2,4 zile în țările mai bogate.Dezvoltarea pregătirii copiilor și tinerilor poate ajuta la protejarea familiilor și comunităților întregi.
Țările au nevoie de politici RRC centrate pe copil. Aceasta înseamnă integrarea nevoilor, vulnerabilităților și ideilor copiilor în planurile de reducere a riscurilor de dezastre și de adaptare la schimbările climatice, cu resurse dedicate implementării acestora.
RRD centrat pe copil se bazează pe principiile Convenției ONU privind drepturile copilului.
Școlile ar trebui să fie spații de învățare sigure, în care copiii și personalul să fie protejați de TOATE riscurile
Cadrul cuprinzător de siguranță în școală oferă guvernelor o modalitate de a proteja copiii și școlile de toate riscurile și pericolele din sectorul educațional .
Copiii și tinerii au dreptul la siguranță, securitate și protecție în școli, la continuitate educațională și de a participa la deciziile care le afectează viitorul.
Cadrul cuprinzător de siguranță în școală oferă guvernelor o modalitate de a proteja copiii și școlile de toate riscurile și pericolele din sectorul educațional.
Copiii și tinerii au dreptul la siguranță, securitate și protecție în școli, la continuitate educațională și de a participa la deciziile care le afectează viitorul.
Peste un  miliard de copii au avut viețile perturbate de dezastre din 2000, cu peste 80.000 de școli avariate sau distruse.
Facem apel la guvernele și partenerii lor, să acționeze acum pentru a se angaja să implementeze Cadrul cuprinzător de siguranță în școală pentru a proteja copiii, educatorii, personalul și școlile.

Ministerul Educației a scos la iveală deficiențe majore în infrastructura școlară, în contradicție cu informațiile publicate constant de autorități despre fondurile alocate pentru modernizarea școlilor.

Iată principalele probleme identificate:

Lipsa autorizațiilor sanitare:

Dintr-un total de 33.545 de spații/clădiri, doar 27.458 au autorizații sanitare de funcționare. În ciuda termenelor legale și a presiunii publice care a existat constant pe acest subiect, 1.083 de instituții așteaptă să obțină autorizația sanitară de funcționare, iar peste 5.000 de școli funcționează fără autorizațiile necesare, expunând elevii și cadrele didactice la riscuri pentru sănătate.

Lipsa autorizațiilor ISU pentru securitate la incendiu:

Situația este la fel de alarmantă și în cazul autorizațiilor ISU. Din același total de 33.545 de spații/clădiri destinate învățământului, doar 7.024 dețin autorizațiile necesare de securitate la incendiu. Datele ministerului arată că 4.123 de autorizații sunt încă în curs de obținere, iar 5.114 unități de învățământ funcționează fără aceste autorizații, punând în pericol viața elevilor și a personalului. De asemenea, 17.284 de clădiri sunt exceptate de la necesitatea unei autorizații ISU.

Lipsa investițiilor în construcții noi:

În anul 2024, pe întregul teritoriu al României, cu peste 13.750 de localități, s-au construit doar patru  grădinițe noi la nivel național, o cifră extrem de mică,  în raport cu nevoile reale ale sistemului educațional.

Încălzire precară:

Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, peste 7.000 de clădiri școlare continuă să utilizeze centrale sau sobe pe lemne pentru încălzire. În anul 2024, acest tip de încălzire rudimentară rămâne o realitate pentru mii de elevi români, reflectând lipsa investițiilor adecvate din partea autorităților pentru a oferi condiții moderne și sigure în școli. ​

Grupuri sanitare neconforme: 

În ciuda promisiunilor repetate ale autorităților, 70 de unități de învățământ preuniversitar continuă să aibă grupuri sanitare neconforme. Până la raportarea din septembrie 2024, aceste școli nu au fost incluse într-un program de finanțare guvernamentală pentru remedierea acestor probleme. Abia recent, 50 dintre aceste unități au fost incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern, prin care se alocă fonduri pentru modernizarea infrastructurii sanitare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share