Autoritățile din România știau încă din 2019 cât de gravă e situația în spitale cu privire la riscul de izbucnire a unor incendii cu consecințe grave. În urmă cu doi ani, s-au dat amenzi de un sfert de milion de euro, pentru peste 3.000 de încălcări ale legii.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a efectuat în 2019 controale în 527 de spitale din România. Ocazie cu care a costatat 3.729 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, după cum arată într-un raport remis Ministerului Sănătății după incendiul de la Piatra Neamț, care a intrat în posesia Newsweek România. „Din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, o clădire spitalicească se deosebeşte, în mod fundamental, de o clădire publică de orice alt tip, prin faptul că este utilizată de un număr mare de persoane care nu se pot evacua singure, un procent însemnat dintre acestea fiind dependent de aparate şi/sau proceduri medicale”, se arata în nota IGSU.
Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu. Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte. Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi. Și au trecut deja trei ani, trei ani în care, incendiile au continuat, culminând cu cel de azi, de la Constanța în care, au murit deocamdată, șapte pacienți, ce erau internați la ATI. Recunoașterea că “statul a eșuat” nu rezolvă problema, pentru că vorbim de acel “stat” pe care Klaus Iohannis îl conduce împreună cu, așa cum îi place să spună, “guvernul meu”!!!!.
Tragedia de azi dimineată, de la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța este una, dintr-un lung șir de nenorociri care au lovit spitalele din România în ultimii ani. Locurile unde oamenii înainte mergeau cu speranță s-au transformat în locuri spre care, oamenii privesc acum cu groază și se roagă să nu fie nevoiți niciodată să treacă pragul unui spital.
Pentru că, din păcate, vedem cu toții ce se poate întâmpla. Și, la fel de grav, deși asistăm la dezastre cu repetiție, nimeni niciodată nu a fost cu adevărat tras la răspundere. Spitalul din Piatra Neamț, Spitalul „Matei Balș”, acum și cel de la Constanța, ca să amintim doar de evenimentele cele mai recente.
Ce măsuri au fost luate după tragedia de la Piatra Neamț? Ce măsuri au fost luate după tragedia de la „Matei Balș”? Ce fac autoritățile să îi protejeze pe români? Ce face acest stat pentru cetățenii săi? Cu toată amărăciunea, știm cu toții răspunsurile la aceste întrebări.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat, vineri, începerea urmăririi penale împotriva şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pe care îl consideră “principalul responsabil moral pentru toate tragediile din ultimii ani petrecute în spitalele din ţară”.
“Raed Arafat trebuie să plece acum! Şi nu doar să plece, ci şi să dea socoteală în faţa legii pentru incompetenţa, iresponsabilitatea lui şi complicitatea lui! Pentru oamenii care au murit în chinuri, sufocaţi şi arşi, pentru suferinţa provocată rudelor lor, vinovaţii trebuie să plătească! Iar mâine ieşim în stradă, aşa cum am făcut-o şi după Colectiv, pentru a ne arăta solidaritatea cu victimele nepăsării guvernanţilor. Ajunge cu atâtea sacrificii pe altarul incompetenţei!”, a declarat copreşedinte AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026