Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

“Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”

Autoritățile din România știau încă din 2019 cât de gravă e situația în spitale cu privire la riscul de izbucnire a unor incendii cu consecințe grave. În urmă cu doi ani, s-au dat amenzi de un sfert de milion de euro,  pentru peste 3.000 de încălcări ale legii.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a efectuat în 2019 controale în 527 de spitale din România. Ocazie cu care a costatat 3.729 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, după cum arată într-un raport remis Ministerului Sănătății după incendiul de la Piatra Neamț, care a intrat în posesia Newsweek România. „Din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, o clădire spitalicească se deosebeşte, în mod fundamental, de o clădire publică de orice alt tip, prin faptul că este utilizată de un număr mare de persoane care nu se pot evacua singure, un procent însemnat dintre acestea fiind dependent de aparate şi/sau proceduri medicale”,  se arata în nota IGSU.

Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu. Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte. Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi. Și au trecut deja trei ani, trei ani în care, incendiile au continuat, culminând cu cel de azi, de la Constanța  în care, au murit deocamdată,  șapte pacienți, ce erau internați la ATI.   Recunoașterea că “statul a eșuat” nu rezolvă problema, pentru că vorbim de acel “stat” pe care Klaus Iohannis îl conduce împreună cu, așa cum îi place să spună, “guvernul meu”!!!!.

Tragedia de azi dimineată, de la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța este una, dintr-un lung șir de nenorociri care au lovit spitalele din România în ultimii ani. Locurile unde oamenii înainte mergeau cu speranță s-au transformat în locuri spre care,  oamenii privesc acum cu groază și se roagă să nu fie nevoiți niciodată să treacă pragul unui spital.

 

Pentru că, din păcate, vedem cu toții ce se poate întâmpla. Și, la fel de grav, deși asistăm la dezastre cu repetiție, nimeni niciodată nu a fost cu adevărat tras la răspundere. Spitalul din Piatra Neamț, Spitalul „Matei Balș”, acum și cel de la Constanța, ca să amintim doar de evenimentele cele mai recente.
Ce măsuri au fost luate după tragedia de la Piatra Neamț? Ce măsuri au fost luate după tragedia de la „Matei Balș”? Ce fac autoritățile să îi protejeze pe români? Ce face acest stat pentru cetățenii săi? Cu toată amărăciunea, știm cu toții răspunsurile la aceste întrebări.

Iohannis, după incendiul de la Balş:
“Am cerut premierului și ministrului sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară.”
Iohannis, după incendiul de la Piatra Neamţ:
“Acest incident ne arată de ce este necesară o reformă a sistemului de sănătate din România.”
Iohannis, după incendiul de azi:
“Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. (…) Am cerut premierului și ministrului sănătății să ia toate măsurile necesare și să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din țară.”
Incompetenţă, nepăsare, management politizat, corupţie, spălarea pe mîini de responsabilitate, toate acestea caracterizează spitalele din România
“Au trebuit să moară oameni” a spus Iohannis, dupa ce a fortat demisia Guvernul Ponta în urma accidentului de la Colectiv.
În acelasi timp, însă, de când Iohannis e președinte și PNL la guvernare,  au fost incendii în lanț, în spitalele din România, fără ca cineva din guvern,  să își asume responsabilitatea.
Autorităţile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului izbucnit, vineri, la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, echipa de cercetare, printre care și specialiști din cadrul INSEMEX sunt la fața locului pentru a cerceta, care sut cauzele. 
Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat într-o declarație de presă,că a cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, şi că l-a demis din funcţie pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat, vineri, începerea urmăririi penale împotriva şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pe care îl consideră “principalul responsabil moral pentru toate tragediile din ultimii ani petrecute în spitalele din ţară”.
“Raed Arafat trebuie să plece acum! Şi nu doar să plece, ci şi să dea socoteală în faţa legii pentru incompetenţa, iresponsabilitatea lui şi complicitatea lui! Pentru oamenii care au murit în chinuri, sufocaţi şi arşi, pentru suferinţa provocată rudelor lor, vinovaţii trebuie să plătească! Iar mâine ieşim în stradă, aşa cum am făcut-o şi după Colectiv, pentru a ne arăta solidaritatea cu victimele nepăsării guvernanţilor. Ajunge cu atâtea sacrificii pe altarul incompetenţei!”, a declarat copreşedinte AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share