Astăzi la STRASBOURG se va vota rezoluția privind susținerea aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen

Parlamentarii europeni se reunesc marți, la Strasbourg, pentru un vot referitor la extinderea spațiului Schengen, dar și pentru o dezbatere privind buna funcționare a acestuia. Eurodeputații vor evalua normele privind controalele temporare la frontieră în spațiul Schengen și vor adopta o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și a României. Eurodeputații vor dezbate cu Consiliul și Comisia asupra controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE. În aprilie, Curtea a decis o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor la frontieră din cauza unor amenințări grave, ce poate fi prelungită numai dacă apare o nouă amenințare, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale care pun în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen. Se așteaptă ca eurodeputații să solicite autorităților statelor membre să respecte normele actuale de liberă circulație în spațiul Schengen, care reprezintă pentru mulți una dintre principalele realizări ale UE.

Marți la prânz, plenul va vota o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și României la Schengen, în urma dezbaterii în plen din 5 octombrie. Majoritatea eurodeputaților au îndemnat statele membre să recunoască faptul că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile Schengen și că ar trebui admise în spațiul de liberă circulație cât mai curând posibil.

”Parlamentul European a votat de trei pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, România ar intra, în decembrie, în Schengen. Mai mult, chiar și fosta Comisie Europeană, condusă de domnul Jucker, dar și actuala Comisie, au transmis scrisori către Consiliul European în care au spus, clar, că toate condițiile sunt îndeplinite!…Să spună clar că și noi, ca stat, avem drept de veto și am putea aplica principiul „te susțin și eu când ai nevoie de adoptarea unui dosar, dar trebuie să o faci și tu pe marginea Schengen!”. Sper că, în decembrie, în Consiliul European – dar trebuie să fie foarte ferm atât președintele Iohannis, dar și săptămâna aceasta, în JAI, ministrul Afacerilor Interne- România va fi primită în Spațiul Schengen.

Eu cred că, totuși, de această dată România și Bulgaria vor intra în Schengen! Și  mai am o veste bună, am negociat în calitate de Raportor din partea Parlamentului European, cu toate grupurile politice, un Raport foarte important: norme comune pentru piața gazelor. Am reusit să impun amendamentul : să nu se facă debranșari la consumatorii casnici pe timpul iernii și sper să reusesc și pentru alți consumatori vulnerabili. ”, a precizat  europarlamentarul umanist  Maria Grapini.

Campania ”Românii merită în Schengen” derulată în ultima perioadă,  este o continuare firească a unui demers anterior, „România cere Schengen”, care a permis depunerea, a unei petiții semnate de peste 50.000 de cetăţeni români la nivelul instituţiilor europene şi a condus la adoptarea unei rezoluţii de sprijin din partea Parlamentului European.

”Mă bucur că solicitarea mea oficială, susținută de zeci de eurodeputați din mai multe state membre, devine astăzi realitate cu sprijinul grupului social-democrat din Parlamentul European. Textul rezoluției menționează clar nevoia luării unei decizii anul acesta, faptul că cele două state îndeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani și solicită Consiliului să adopte rapid această măsură, care să permită libera circulație pentru români și bulgari. Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent și constant. Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat și PES activists România am militat în permanență, în ultimii ani, pentru aderarea României la spațiul Schengen, iar susținerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei” Românii merită în Schengen”   indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putință. Mă aștept la un vot covârșitor în favoarea României peste câteva ore, grupul extremiștilor fiind singura grupare politică care nu a susținut rezoluția și care caută, așa cum au făcut-o și în plen, să blocheze aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Ar fi bine ca cei din țară care se aliază cu astfel de formațiuni, să explice public de ce vor să-i blocheze pe români” a ținut să transmită europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PES.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share