Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Astăzi la Tg. Jiu se lansează „Ruta Destinațiilor Turistice de Excelență EDEN” și Ruta „Merelor de Aur”.

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 160 de ţări, şase membri asociaţi şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) – agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit site-ului www.unwto.org.
UNWTO a stabilit ca tema Zilei mondiale a turismului 2022 să se concentreze asupra “Regândirii turismului” (“Rethink Tourism”). Ziua mondială a turismului se va concentra în acest an pe re-imaginarea creşterii sectorului turistic, atât în ceea ce priveşte dimensiunea, cât şi relevanţa sa. Republica Indonezia va găzdui Ziua mondială oficială a turismului, la 27 septembrie 2022, deşi toate statele membre UNWTO, precum şi cele nemembre, dar şi părţile interesate din sectorul privat, sunt invitate să găzduiască propriile manifestări şi să promoveze ziua şi tema sa centrală.
UNWTO consideră că potenţialul turismului este enorm. “Avem responsabilitatea comună de a ne asigura că acesta este pe deplin realizat. De Ziua mondială a turismului 2022, UNWTO face apel la toată lumea, de la lucrătorii din turism până la turiştii înşişi, precum şi întreprinderile mici, corporaţiile mari şi guverne să reflecteze şi să regândească ceea ce facem şi cum facem”, a declarat cu acest prilej, pe site-ul organizaţiei, secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Sărbătorirea acestei zile internaţionale are loc după doi ani de pandemie, iar majoritatea ţărilor din întreaga lume percep turismul ca pe un factor de stimulare a redresării economice, inclusiv în comunităţile rurale în care sectorul turistic este un angajator de frunte şi unul dintre pilonii economiilor. Pandemia de COVID-19 a avut un impact social şi economic masiv, notează site-ul ONU, www.un.org. Atât economiile dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare au fost afectate, dar mai ales grupurile sociale marginalizate şi cele vulnerabile. Repornirea turismului va ajuta la relansarea şi creşterea economică.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului „Acasă la Brâncuși” și Asociația Profesională Patronală de Turism Gorjul organizează la Târgu Jiu astăzi , Ziua Mondială a Turismului. În cadrul evenimentului ce se va desfășura, începând cu ora 10.00, la Sala Maură a Palatului Administrativ, vor fi lansate două rute turistice naționale: „Ruta Destinațiilor Turistice de Excelență EDEN” și Ruta „Merelor de Aur”.

 

La Târgu Jiu au fost prezente reprezentantele Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Steliana Cojocariu, consilier, coordonator Rute Cultural Turistice și Iulia Dangulea – consilier, coordonator Destinații EDEN; președintele Federației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, Ștefan Baciu; președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, Luca Dumitru; președintele ANAT Sud Muntenia, Valeriu Claudiu Ștefan; reprezentanți ai destinațiilor EDEN din România, Brașov, Sibiu, Timiș, Albac, Rășinari, Suceava, Vrancea, Buzău, Tulcea, Vâlcea, Bistrița Năsăud, Geoagiu Băi, Perișani, precum și jurnaliști de turism din țară și străinătate. Alături de celelalte destinații din România, Tismana și Polovragi sunt cele două destinații turistice gorjene premiate de EDEN.

Prestigiosul trofeu Mărul de Aur este acordat anual de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET), care are membri peste 800 de personalități de pe toate continentele și este comparat adesea cu faimosul premiu Oscar din cinematografie, iar obținerea lui de către Mănăstirile din Bucovina, Rezervația Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Municipiul Târgu Jiu și Municipiul Oradea atestă din nou recunoașterea internațională a frumuseții și unicității României, cu plaiurile ei nemuritoare care te invită să le parcurgi.

A doua parte a evenimentului a inclus Întâlnirea reprezentanților Destinațiilor EDEN din România, cu scopul de a facilita dezvoltarea Rețelei EDEN, schimbul de experiențe și bune practici. În perioada 2008-2019 în România au fost desemnate 39 destinații EDEN pentru cele 9 teme ale concursului: turismul și patrimoniul local intangibil, turismul și ariile protejate, turismul acvatic, turismul rural, turismul și regenerarea siturilor fizice, turismul accesibil, turismul și gastronomia locală, turismul cultural tangibil, turismul de sănătate și relaxare. Proiectul EDEN a fost lansat de Comisia Europeană în anul 2006, urmărind creşterea vizibilităţii destinaţiilor non-tradiţionale, creşterea conştientizării asupra diversităţii şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, susținerea turismului durabil, crearea de reţele între destinaţii.

Ruta EDEN este recunoscută ca rută cultural-turistică națională de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

 IATĂ și cele 36 destinații EDEN !

  1. Șcheii Brașovului și Brașovechi: locul 5, turismul cultural tangibil, județul Brașov
  2. Ținutul Buzăului: locul 1, turismul rural, județul Buzău
  3. Sărata Monteoru: locul 3, turismul acvatic, județul Buzău
  4. Țara Vrancei: locul 3, turismul şi patrimoniul local intangibil, județul Vrancea
  5. Hotarul Frontului de Est: locul 3, turismul accesibil, județul Vrancea
  6. Covasna: locul 4, turismul acvatic, județul Covasna
  7. Colinele Transilvaniei, locul 2 turismul și gastronomia locală și locul 4, turismul cultural tangibil, județele Brașov, Sibiu, Mureș
  8. Gheorghieni Lacu Roșu: locul 2, turismul accesibil, județul Harghita
  9. Județul Harghita: locul 4, turismul de sănătate și relaxare, județul Harghita
  10. Ținutul Neamțului: locul 4, turismul şi patrimoniul local intangibil și locul 4, turismul și gastronomia locală, județul Neamț
  11. Parcul Natural Vânători Neamț: locul 3, turismul şi ariile protejate, județul Neamț
  12. Municipiul Suceava: locul 1, turismul cultural tangibil, județul Suceava
  13. Cîrlibaba: locul 3, turismul rural, județul Suceava
  14. Șaru Dornei: locul 4, turismul accesibil, județul Suceava
  15. Sighetu Marmației: locul 3, turismul cultural tangibil, județul Maramureș
  16. Ocna Șugatag: locul 5, turismul de sănătate și relaxare, județul Maramureș
  17. Tăuții Măgherăuș: locul 1, turismul de sănătate și relaxare, județul Maramureș
  18. Țara Chioarului: locul 2, turismul cultural tangibil, județul Maramureș
  19. Baile Figa: locul 3, turismul de sănătate și relaxare, județul Bistrița-Năsăud
  20. Parcul Natural Apuseni: locul 1, turismul şi ariile protejate, județele Alba, Cluj, Bihor
  21. Albac: locul 2, turismul de sănătate și relaxare, județul Alba
  22. Alba Iulia: locul 1, turismul şi regenerarea siturilor fizice, județul Alba
  23. Geoagiu Băi: locul 1, turismul acvatic, județul Hunedoara
  24. Parcul Natural Lunca Mureșului: locul 5, turismul şi ariile protejate, județul Arad
  25. Mărginimea Sibiului: locul 1, turismul și gastronomia locală și locul 5, turismul şi patrimoniul local intangibil, județul Sibiu
  26. Tismana: locul 3, turismul și gastronomia locală, județul Gorj
  27. Polovragi: locul 4, turismul rural, județul Gorj
  28. Horezu: locul 1, turismul şi patrimoniul local intangibil, județul Vâlcea
  29. Parcul Național Buila Vânturarița: locul 4, turismul şi ariile protejate, județul Vâlcea
  30. Perișani: locul 5, turismul rural, județul Vâlcea
  31. Țara Făgărașului: locul 2,  turismul şi patrimoniul local intangibil, județul Brașov
  32. Drăguș: locul 2, turismul rural, județul Brașov
  33. Mangalia, locul 5, turismul acvatic, județul Constanța
  34. Techirghiol, locul 2, turismul acvatic, județul Constanța
  35. Jurilovca, locul 1, turismul accesibil, județul Tulcea
  36. Delta Dunării, locul 2, turismul şi ariile protejate, județul Tulcea

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share