Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Portului Tradițional

E o tradiție mai veche, de demult,

Toți oamenii purtau doar portul nostru SFÂNT

La sărbători și la biserică mergeau,

Îmbracați doar în portul popular.

 Izvorâte din experienţă şi înţelepciune de viaţă, din bucurie şi din durere, din năzuinţele şi dorurile românului, din setea de linişte sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură şi tradiţiile populare, creează punţi de legătură între generaţii.

Tradiţiile, obiceiurile, portul popular şi folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic, statornic, nemuritor.

Eurodeputatul  Maria Grapini este inițiatorul Legii privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România – Legea 102/2015, lege inițiată pe când deținea funcția de ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediul de afaceri și turism.

”Din anul 2015, avem o lege pe care mă bucur mult ca am inițiat-o și care stabilește că a doua duminică din luna mai este Ziua Națională a Costumului Tradițional din România. Este important să ne păstrăm tradițiile, simbolurile și spiritul românesc. Așa ne identificăm în lume.

Port, de fiecare dată, cu drag și mândrie, costumul popular. Îmi dă putere și energie și mă mândresc cu frumusețea lui inconfundabilă în lume! L-am dus de multe ori în Parlamentul European și îl port cu drag la fiecare sărbătoare națională!

În momentul în care am propus o Zi Națională a Costumului Tradițional din România, m-am gândit la un singur lucru: avem cu ce ne mândri! Sunt mândră că sunt româncă și că am reușit să fiu inițiatoarea acestei legi.

Doresc românilor multă sănătate, dragoste de tradițiile noastre și de tot ce este românesc”, a transmis Maria Grapini.

Se spune că hainele tradiționale vin ca o aura asupra celui care le poartă, aduc noroc și bunastare. Acest lucru se datorează puterii trecutului, a strămoșilor și a conexiunii puternice create prin hainele portului tradițional romanesc.

Costumul popular era taina sufletului femeii, cea care a creat de-a lungul timpului adevărate capodopere la lumina opaițului, în iernile lungi ale veacurilor trecute.

În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune ortodoxă pentru comunicare cu divinitatea:„Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Și mă mântuieşte, Mântuitorul meu”.

Puțini sunt cei care știu de acest act normativ și prea puține autorități locale și nu numai, marchează acest eveniment, propus spre manifestare, în a doua duminică a lunii mai.

Portul popular este recunoscut în mod unanim de comunitatea ştiinţifică şi culturală din ţară şi din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naţionale, şi implicit, un element al identităţii naţionale.

Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă,  structura portului popular poate consolida ideea că realizarea unei convieţuiri şi cooperări interstatale este posibilă.

Pot să spun că suntem unici în lume, în ceea ce privește această comoară inestimabilă, pentru că,  încă se perpetuează de la neam, la neam, dându-ne o identitate aparte în cadrul Uniunii Europene.

Deși când spunem tradiții, ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România unde se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, costumul popular românesc și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și, care, astăzi, trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre.

Iar atunci, când încă există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, un popor salvat.

Alături de colegii din CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI , de diferiți parteneri, de ansamblurile și artiștii, iubitorii de cultură, pe care i-am promovat și de toți iubitorii de tradiții românești, am organizat evenimente care s-au bucurat de aprecierea publicului, telespectatorilor sau cititorilor.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share