Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Atenție: încep controalele!!!

Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022 – acțiune mixtă DSVSA-CJPC-ANAF pentru informarea operatorilor economici
La sediul DSVSA Hunedoara, azi 14.02.2023, orele 12:00 a avut loc ședința pentru stabilirea unui program de lucru, în vederea formării unor echipe mixte care să facă deplasarea în super/hypermarket-uri, magazine alimentare, în scop de conștientizare și informare a operatorilor economici cu privire la responsabilitățile ce le revin ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 307/2022.
Începând de miercuri, 15 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Hunedoara, în colaborare cu reprezentanți ai CJPC și ANAF, se vor deplasa în echipe mixte în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 307/2022.
Astfel, agenților economici li se va aduce la cunoștință faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decît cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.
De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.
La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu reprezentanții CJPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.
 La data de 8 februarie, au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr.307/2022, a laptelui și produselor lactate, și a Ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui. Comercializarea laptelui şi a produselor lactate va respecta noi condiţii de desfacere şi etichetare. Actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligaţii să specifice pe etichete proporţia reală de grăsimi vegetale şi alţi substituenţi din compoziţie. Legea mai prevede că produsele înlocuitoare trebuie să fie comercializate într-un spaţiu bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestora.
Prin această lege se mai dispune și înfiinţarea primului observator din domeniul agroalimentar şi monitorizarea tuturor cantităţilor de lapte şi produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul graniţelor sau exportate.
Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în pieţe, hypermarket-uri cât şi în domeniul HORECA şi fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.
Este o lege corectă și responsabilă, care ne protejează de marketingul înșelător.
Legea instituie obligativitatea separării la comercializare a produselor care conțin grăsimi hidrogenate/vegetale de cele care conțin lapte autentic. Ele trebuie vândute doar în spaţii separate de produsele care conțin lapte autentic, astfel încât,  să nu se mai creeze confuzii.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share