Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Aurelian Cotinescu, PNL: Studiu cu privire la municipiul Târgoviște, transparența bugetară, transportul public, deșeurile și educația

Aurelian Cotinescu, președinte PNL Târgoviște, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, date cu privire la studiul realizat de Societatea Academică din România, împreună cu Asociația Act For Tomorrow, care analizează pe larg activitatea administrativă în municipiile din România.

Studiul, realizat în premieră în România, oferă o viziune asupra serviciilor publice oferite cetățenilor, dar și recomandări specifice pentru îmbunătățirea calității acestora. Realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022, studiul a vizat 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București).

Oficial Media - Aurelian Cotinescu, PNL: Studiu cu privire la municipiul Târgoviște, transparența bugetară, transportul public, deșeurile și educația
Oficial Media – Aurelian Cotinescu, PNL: Studiu cu privire la municipiul Târgoviște, transparența bugetară, transportul public, deșeurile și educația

Aurelian Cotinescu, declarații pe larg:

”Datele din studiu sunt într-o contradicție aproape totală cu modul impecabil care ne este prezentat în fiecare zi pe social media de către administrația târgovișteană.
Câte date analizate: transparența bugetară, transportul public local, colectarea selectivă a deșeurilor și educația.
Voi da datele cât mai exact pentru a nu se interpreta că este o discuție politică, ci este un studiu al unei Asociații independente care trebuie luat în calcul și dacă există bunăvoință la nivelul executivului Târgoviște, aceste lucruri trebuie implementate în favoarea cetățeanului târgoviștean.

*foto print din raport

Transparența bugetară:

În privința bugetelor pe municipii, Târgoviștea se plasează pe locul 49 în clasament, cu nota 6. Este o notă rușinoasă, pe o scară de la 0 la 10.
Nota arată cum a fost acoperit minimul legal de transparență și participarea publică în exercițiul bugetar. Și au fost notate astfel: la publicarea bugetului: 2pct, anunturi de dezbatere pe site 1 pct, termen de dezbatere 1 pct, format deschis 0 pct, eveniment dezbatere 0 pct, termen de adoptare 2 pct.

O parte din studiu poate fi consultată aici:

2022-Analiza-Transparenta-bugetelor-de-municipii-Funky-Citizens

Transportul public:

Administrația primăriei s-a lăudat îndelung cu acest proiect, vedem cu toții autobuzele goale, că transportul public nu este eficient, nu acoperă în niciun caz nevoile târgoviștenilor, noi am avut și un proiect în Consiliul Local pentru a facilita elevilor anumite trasee speciale, către școlile la care se duc, astfel încât elevii să meargă cu autobuzul direct la școală.
Târgoviștea se situează pe locul 37 din 41 de municipii reședință de județ. Și a obținut 39 de puncte din 100 posibile.

Problemele menționate în raport:

-nu există terminale de conectare 0 pct
-gradul de satisfacție al utilizatorilor 0 pct
-nu există o metodologie de monitorizare și evaluare a operatorului de transport 0 pct
-programul care apare lipit pe stâlpi

Recomandări ale studiului:
-Creșterea numărului de stații, va duce la o accesibilitate a cetățenilor către transport
-Creșterea gradului de transparență și comunicare cu utilizatorii va duce la o popularizare crescută
-Integrarea serviciului județean de transport în strategia regională, astfel încât toți cetățenii județului să poată să o facă într-un mod mai rapid

 

Deșeurile și colectarea selectivă:

Aici nu stăm deloc bine, este un dezastru, ocupăm locul 42 din 47 cu 16 puncte din 100 posibile.

Recomandări:
-Implementarea proiectului ”Plătește pentru cât arunci„
-Dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeurile de construcții
-Crearea unei platforme gratuite pusă la dispoziție de municipalitate către cetățean, pentru a-și depozita toate aceste deșeuri într-un mod cât mai ecologic.
-Îmbunătățirea paginii web prin adăugarea de informații educative în privința colectării selective. Degeaba te lauzi că ai mașini de gunoi, dacă nu ai și o informare a cetățeanului, nu-l educi în acel sens.
-Dotarea unităților de învățământ cu infrastructură de colectare selectivă

Capitolul educație

Târgoviștea stă bine la capitolul investiții în educație, dar calitatea actului educațional a scăzut. Rezultatele se văd la bacalaureat care ne situează sub media națională.
Ceea ce înseamnă că deși s-a investit în construcții și renovări, dacă nu investești și într-un sistem educațional bun, corect, invățământul nu va performa.

Proiectul „Anghel Saligny”

Primăria Târgoviște a luat 40 de milioane de lei de la Guvern pe proiecte de asfaltări. Se poate dezvolta orașul cu acești bani, dar sunt două comune și orașul Răcari, condus de un primar PNL, care a obținut aceiași bani ca Târgoviște. Probabil că primarii liberali sunt foarte performanți în ceea ce fac.

Destinația turistică zonală, acel City break, în care am ne-am comparat cu mari orașe din țară

Totuși ar trebui să privim lucrurile corect, nu poți să fii destinație favorită de City break când nu ai 5 hoteluri funcționale în Târgoviște. La fel cu locurile de parcare, unde se pierd ore întregi în fața Curții Domnești, iar în Curtea Domnească avem elemente care țin mai mult de kitsch decât de istorie medievală. Concluzia este că nu avem nicio șansă să concurăm cu orașele care atrag turiști. Brașovul atrage 1,8 milioane de turiști anual, Târgoviștea se zbate pentru câteva mii iar 2,5 milioane de bucureșteni pleacă aproape in fiecare lună în afara orașului. Trebuie să fim corecți cu noi, să citim acest studiu, să ne implicăm, să înțelegem ce este aici, să schimbăm și să cream o oportunitate de dezvoltare pentru oraș.”

*** Proiectul Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Act For Tomorrow și Vellenes
Fellesorganisasjon și beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, fiananțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021.
Scopul principal al proiectului îl reprezintă creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor în cele trei domenii mai sus menționate.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share