Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Aurora boreală a fost  vizibilă și din România

S-a văzut din multe locuri din țară, începând din vestul țării, sus la munte, în sud și  inclusiv în  București.

”Din păcate a venit un front de nori și nu se mai vede acum, dar este posibil să se vadă și mâine dimineață când furtuna geomagnetică (G3, Kp=6) va atinge maximul. Furtuna geomagnetică se datorează activității solare intense din ultimele zile ce a culminat cu o ejecție de masă coronală îndreptată spre Pământ. Este un eveniment rar la latitudinile joase” au transmis astronomii români.

Aurora  boreală este un fenomen natural de-o frumusețe aproape incredibilă și se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Mai exact, electroni și protoni proveniți de pe Soare sunt proiectați spre Terra prin așa numitele vânturi solare.
Cel mai frecvent, aurora boreală are tonuri de galben-verzui, fiind produsă de coliziunea cu moleculele de oxigen, situate la înălțime de aproape 90 de kilometri. În cazul contactului cu moleculele de azot, se produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.
Aurorele pot avea culoare și   roșie sunt rare, dar  sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri. Și mai rară este aurora boreală de culoare galbenă și violet.
Cu cât Soarele este mai activ însă, cu atât este mai impresionantă aurora boreală. Soarele are un ciclu de activitate, care durează 11 ani. Ultimul maxim de activitate solară a fost atins în anul 2014, când au fost văzute și cele mai frumoase lumini ale nordului.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin