Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a lansat  Comandamentul Litoral 2024

ANPC a organizat la Centrul de Afaceri Mamaia Nord – Năvodari, o conferinţă de presă cu prilejul lansării oficiale a Comandamentului Litoral 2024, cu participarea, pe lângă reprezentanţii ANPC, a ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, precum şi a reprezentanţilor asociaţiilor şi patronatelor din turism.

Potrivit ANPC, vor fi trei centre de comandă, în staţiunile Neptun, Eforie şi Mamaia

Comisarii vor face ample controale pe tot parcursul sezonului estival,  pentru a preveni apariția cazurilor de toxiinfecții alimentare.

Controalele se vor desfășura în toate stațiunile de pe litoralul românesc, de la Năvodari până în Vama Veche.

Acţiunile de control ale comisarilor pentru Protecţia Consumatorilor sunt coordonate de reprezentanţi ai ANPC şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa. Pe litoral sunt detașați comisari din ţară, în serii. În fiecare sunt cinci comisari, suplinită de comisarii de la CJPC Constanţa. Aceste serii vor fi săptămânale şi se vor desfăşura,  până la finalul lunii august.

 

 

”În acest an, verificările, controalele de pe litoralul românesc vor sta sub lumina consilierii şi prevenţiei. Sancţiunea şi controlul doar în situaţiile în care vor exista, ştiu eu, Doamne-fereşte, toxinfecţii alimentare sau situaţii deosebite. Am mers pe partea de informare a operatorilor economici, am mers pe partea de consiliere a acestora. Am lansat anumite ghiduri, fie pe partea de alimentaţie publică, fie pe partea de cazare-primire turistică şi în zona de divertisment. Am luat la pas litoralul românesc cu suficient timp înainte, am găsit anumite locaţii care nu corespundeau, dar care s-au aliniat pe parcurs la cerinţele legale. Sunt cei care sunt sezonieri, operatorii economici sezonieri şi care vin pentru o perioadă scurtă tulbură într-un fel, în ghilimele, liniştea operatorilor economici care investesc de ani de zile pe litoralul românesc. Suntem români, suntem patrioţi ne dorim consumatorul român să vină pe litoralul românesc. Îl asigurăm că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cât şi celelalte autorităţi veghează la a avea un concediu relaxat plăcut şi, de ce nu, în conformitate cu toate standardele legale”, a declarat Paul Anghel, directorul general al ANPC.

                                                                         Descașcarabetizarea litoralului se impune! 

”Lângă hoteluri restaurante și investiții importante se aciuează dughene și cașcarabete ce au distrus litoralul gonind turiștii. Primesc zeci de mesaje si primim multe sesizări legate de activitatea unora ce tratează stațiunile ca pe propria ogradă” a transmis Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța.

El  a subliniat că nu dorește să strice sezonul estival, dar va lua măsuri ferme împotriva celor care pun în pericol sănătatea consumatorilor. El a reamintit că CJPC a inițiat și implementat ideea de cazier comercial, care urmărește să sancționeze operatorii economici recidiviști.

”Nu sunt Grinch, cel care a stricat Crăciunul şi nici cel care va strica sezonul, dar trebuie să ne amintim că în urmă cu deja câţiva ani autoritatea noastră a iniţiat şi a reuşit să transpună într-un act normativ ideea de cazier comercial. Plecăm de la această idee. Nu este normal ca nici o autoritate a statului permanent să vină să consilieze pe cineva care şi în trecut a mai fost fie consiliat, fie sancţionat pentru acelaşi abateri. Şi vom avea în vedere acest lucru cu siguranţă. Şi de asemenea nu este normal ca cineva să înceapă o afacere de mici dimensiuni fără să se îndestuleze de informaţii. Spuneam eu în trecut că, aşa cum nu te apuci să conduci întâi maşina şi abia după aceea te apuci să vezi ce ai de făcut pentru a obţine permisul de conducere, nici în cazul acestor caşcarabete, dughene sau cum vreţi să le numiţi, nu mi se pare normal să umbrească investiţiile importante din turismul românesc”, a declarat Horia Constantinescu.

Anul trecut, comisarii ANPC au desfășurat 2.120 de acțiuni de control pe litoral. Pentru neregulile constatate au închis 220 de afaceri, au aplicat 2.496 de amenzi în valoare de 12,3 milioane de lei și au retras de la comercializare produse în valoare de peste un  milion de lei.

Directorul general, Paul Anghel, a avertizat, în deschiderea prezentării sale, asupra  posibilității apariției unor falși comisari,  fapt care a mai fost semnalat în media, subliniind că echipele de control ale ANPC prezintă întotdeauna legitimația de serviciu, iar fotografia și numele lor se regăsesc pe site-ul instituției, și că, desigur, aceștia nu pot încasa niciun fel de sume de bani, plata amenzilor realizându-se de către operatorii economici în contul de trezorerie menționat pe procesul verbal de constatare a contravenției.

Directorul general a continuat cu prezentarea aspectelorvizate de comisarii ANPC, în timpul verificărilor, detalii prezentate și în fișele de control, aflate pe site-ul instituției, respectiv:

– să obțină sau să actualizeze autorizațiile de funcționare ale locațiilor

– să verifice, din punct de vedere metrologic, aparatura de măsurare folosită în activitatea comercială

 verificarea conformității etichetelor alimentare care trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii, și anume:

✓ denumirea produsului alimentar

✓ lista ingredientelor

✓ lista alergenilor

✓ cantitate/categorii de ingrediente

✓ cantitatea netă de produs

✓ data durabilității minimale/data limită de consum

✓ condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare

✓ numele/denumirea comercială și adresa comerciantului

✓ țara de origine/locul de proveniență

✓ instrucțiuni de utilizare

✓ concentrația alcoolică

✓ declarație nutrițională

– verificarea informațiilor care sunt obligatorii a fi prezente în listele meniu, ale unităților de alimentație publică a (atât în restaurante, cât și pentru listele meniu online):

✓ denumirea preparatului culinar

✓ cantitatea netă/preparat (valabilă după prepararea termică)

✓ lista ingredientelor utilizate la pregătirea preparatelor

✓ a celor cu efecte alergene

✓ prețul de comercializare

 în ceea ce privește etichetarea produselor tradiționale, este neconformă folosirea, pentru produsele realizate industrial, a sintagmelor de tipul:

✓ ”de casă”

✓ ”ca acasă”

✓ ”ca la mama acasă”

✓ ”țărănești”

✓ ”tradițional”

✓ ”metodă tradițională”

– condiții de depozitare și expunere a preparatelor la comercializare

✓ preparatele calde, la minimum +600 C

✓ preparatele reci, la maximum +80 C

 în cazul unităților de cazare:

✓ informații obligatorii afișate la recepție:certificate de clasificare.sau autorizația provizorie de funcționare, certificat constatator, tarife maximale, placheta cu telefonul consumatorului (de pe site-ul www.anpc.ro)

✓ cerințe obligatorii pentru spațiile de cazare:dotarea camerelor în funcție de clasificare; starea accesoriilor de dormit (saltea, perne, hisă de protecție etc.), a lenjeriilor, prosoapelor etc.; starea de curățenie din anexe și grupuri sanitare; asigurarea materialelor necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate; montarea uscătoarelor cu aer cald sau a distribuitoarelor de prosoape de hârtie în grupurile sanitare comune (nu sunt permise cele textile)

 în cazul operatorilor de plajă:

✓ să aibă registrul de evidență a calității apei

✓ să asigure cel puțin 8 mp de uscat/persoană

✓ plaja să fie întreținută în permanentă curățenie, să fie dotată cu recipiente de colectare a deșeurilor (cel puțin un recipient la 250 mp de plajă)

✓ să nu existe pe plajă  reziduuri solide (lemn cauciuc etc.), detergenți sau produse petroliere

✓ prezența algelor sau a altui tip de vegetație de plajă este permisă numai în locuri special desemnate

✓ asigurarea numărului recomandat de dotări sanitare

✓ asigurarea rampelor de acces pentru persoane cu dizbilități

✓ asigurarea calității nisipului, atât uscat, cât și umed

 în cazul echipamentelor de agrement

✓ să pună la dispoziție instrucțiunile de exploatare furnizate de producător

✓ să informeze consumatorii, în cel puțin două limbi de circulație internațională, prin afișarea denumirii echipamentului, date de identificare ale deținătorului, modul de utilizare, potențiale pericole

✓ să dețină documentația furnizată de producător

✓ să efectueze reparațiile și lucrările de întreținere a echipamentului

✓ să asigure personal de deservire autorizat

✓ să nu folosească avertizări de tipul ”utilizare pe riscul dumneavoastră”.

În cadrul întâlnirii, a fost subliniat faptul că există o îmbunătățire semnificativă a condițiilor oferite turiștilor pe litoralul românesc și că operatorii economici sunt deschiși către o colaborare continuă cu autoritățile locale sau centrale, astfel încât gradul de satisfacție al consumatorilor, raportat la modul în care le sunt respectate drepturile, să fie cât mai ridicat.

”Cred că toți operatorii economici au înțeles, în cadrul sesiunii de consiliere, importanța menținerii condițiilor de comercializare a produselor și serviciilor pe care le oferă consumatorilor la un nivel cât mai ridicat, astfel încât, în principal, să nu fie pusă în pericol sănătatea și viața consumatorilor. Rolul ANPC are, pe lângă acțiunile de control, o componentă importantă în ceea ce privește informarea consumatorilor și consilierea operatorilor economici, astfel încât,  acest sezon să fie cât mai reușit pentru toți turiștii”  a conchis Sebastian Hotca, președintele interimar ANPC.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share