Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

BABEL- Dieter Topp si Liviu Cheloiu la final de festival

11638101_10205964851253203_1221621347_nIn ultima zi de Festival Babel, mai exact vineri, 12 iunie 2015, echipa Oficial Media a fost prezenta la Teatrul Tony Bulandra asa cum s-a intamplat pe toata durata festivalului. Dupa doua saptamani de munca, dar si de vacanta artistica, asa cum am numit-o noi, i-am avut alaturi pentru o sinteza a evenimentului, atat pe Liviu Cheloiu, cunoscutul actor al Teatrului Tony Bulandra din Targoviste si organizator in cadrul Festivalului Babel, cat si pe Dieter Topp, jurnalist german, oaspete al festivalului. Am discutat cu ei despre cum s-a desfasurat editia de anul acesta si desigur despre imaginea si modul in care Festivalul Babel va trece peste granitele tarii.

11354758_10205964881973971_770631065_n
Oficial Media: Liviu Cheloiu actor si organizator, ai fost unul dintre pionii principali ai acestei suite de manifestari?
Liviu Cheloiu: Tot ce am facut a fost sa selectez anumite spectacole care au fost aduse in festival, sa coordonez la un moment dat anumite activitati cum ar fi transporturile, organizarea de spectacole, cum ar fi cele de strada, concertele din fata primariei sau spectacolele de teatru.

Oficial Media: Deci ai fost omul bun la toate… ai fost implicat in toate activitatile, poate nu direct, fie printr-un sfat, prin directionare…
Liviu Cheloiu: Acum organizarea e mare, in spatele unui singur eveniment sta o intreaga echipa si ar fi pacat sa spun ca stau in fruntea lor. Suntem multi buni si le multumesc tuturor colegilor mei care s-au implicat in festival si aici vorbesc de Chris Nedeea, de Mircea Laslo, Radu Campeanu, contabilitatea- Mircea Macarie, Maria Nicola, Ioana Farcas, domnul Ranin si toti oamenii din spate, care niciodata nu sunt prezentati.
Pe langa asta, am avut si niste parteneri media excelenti si vreau sa va multumesc pe aceasta cale, pentru ca un parteneriat media face parte din festival si fara un partener media nu faci nimic, bineinteles ca sunt si guri rele, insa eu nu le iau in seama, merg mai departe.

Oficial Media: Noi am fost aici din dragoste pentru teatru. Sunt lucruri extraordinare pe care le faceti si poate ele nu se simt in momentul de fata, dar roadele lor se vor culege poate peste 2-3 ani.
Liviu Cheloiu: Exact, sa stii ca nu esti departe de adevar pentru ca si noi o facem din placere si sper ca impactul sa se vada de la an la an. In ceea ce priveste colegii mei, impactul se vede, sunt deja mai mult implicati in acest festival si sper sa se vada si in numarul spectatorilor.
Alaturi de noi este un invitat special din Germania, e vorba de Dieter Topp un jurnalist  german din Cologne, Președintele formului cultural din Europa (KultuForum) si director la PPS Presse Sevice,  agenție de presă germană.  Din 2007 scrie regulat despre aspectele culturale și sociale din România  si preia imagini pozitive din România catre țările din Europa de Vest. Are o experienta  vasta in festivale internationale, creaza legaturi intre acestea si noua ne-a fost de mare ajutor pentru ca l-am avut invitat special. Va veni si la anul, pentru ca deja noi am creat niste contacte pentru a scoate Targovistea in lume, sa se auda de acest oras din ce in ce mai mult.11651152_10205964851093199_1860381315_n

Dieter Topp: Va multumesc foarte mult pentru invitatia la acest festival, sunt un jurnalist german care creaza legaturi intre festivalurile internationale si cred ca aceasta e cea mai buna cale de a face legatura intre culturi si a le promova in lumea larga.
Multumesc pentru invitatie si sper ca si pentru voi este un lucru foarte bun sa promovam informatiile despre acest festival. Anul trecut am auzit pentru prima data de Festivalul Babel iar in acest an am fost foarte fericit sa vin aici si sa onorez invitatia. Am vazut spectacole bune si foarte bune, atat cele din teatru, cat si cele din afara teatrului, aflate in spatiul deschis din fata primariei. M-am simtit excelent intr-o ambianta placuta, intr-o atmosfera extraordinara creata de festival. Singurul lucru care mi-a lipsit in acest festival a fost prezenta mai multor invitati speciali din alte organizatii (festivaluri internationale), tocmai pentru a populariza evenimentul in intreaga lume.
Un lucru caracteristic al acestui festival este de a avea lucruri foarte speciale, o diversificare a spectacolelor si a evenimentelor si in acest sens am vazut foarte multe spectacole bazate pe miscare scenica, pe dans contemporan, toate intr-un trend international. De asemena mi-a placut in acest festival prezenta teatrului independent pe care nu-l vezi peste tot  si cred ca acesta trebuie sa fie foarte bine sustinut de institutiile de profil din Romania.11535389_10205964861813467_2045325756_o

Liviu Cheloiu: Dieter a scris deja despre spectacolele pe care le-am adus de afara dar ar vrea sa vorbeasca si despre spectacolele teatrului gazda in special despre Balcanicele regizat de Alexander Hausvater si jucat excelent de actorii nostri. I-ar parea foarte rau ca acest spectacol sa nu fie prezent si in Festivalul National de Teatru Bucuresti. Dieter a vazut foarte multe spectacole bine sustinute de teatre independente din Romania pe care le va promova in continuare pentru festivalurile internationale de teatru de acest gen si spunea mai devreme ca in 2005-2006 cand a venit pentru prima data in Romania a intrebat unde este tanara generatie de teatru, de ce nu se intampla nimic cu acesti tineri si de atunci a inceput sa dezvolte din ce in ce mai tare ideea de teatru independent, dar dupa parerea lui el crede ca nu este destul, ar trebui sa mai apara din ce in ce mai multi.

Dieter Topp: Va multumesc foarte tare ca m-ati invitat si o sa fac tot ce-mi sta in putinta ca sa promovez orice informatie despre Festivalul Babel din Targoviste. Cred ca invitatii din strainatate au fost foarte atrasi de acest festival, dar si cei din oras ar trebui sa vina si sa-l sustina intr-un numar cat mai mare.11289860_10205964851533210_1561931575_n

Oficial Media: Ii multumim lui Dieter in numele Targovistei, pentru ca noi insine iubim orasul si, apreciem tot ceea ce face prin prezenta lui aici.
Dieter Top: E foarte greu sa faci un eveniment ca acesta fara presa, cu presa e mult mai bine, pentru ca asa aduci la cunostinta tuturor oamenilor chiar si Guvernului sau autoritatilor locale ca printr-un asemenea festival poti sa scoti in lume un oras, in cazul vostru Targoviste.

Oficial Media: Liviu, revenind la tine, ne-am referit la organizare, la contributia ta in Festivalul Babel, in aducerea anumitor trupe aici, dar dincolo de asta tu ai fost protagonistul in “Satierikon”(regia Horatiu Mihaiu) intr-un rol magistral in “Balcanicele”, cum ai reusit sa treci de la etapa de organizare sa intri la faza de interpretare a unui personaj?
Liviu Cheloiu: As spune ca e un singur secret, dar nu cred ca e secret, imi place ceea ce fac si daca imi place ceea ce fac, astea sunt urmarile. Si am mai avut un rol in ”Visul lui Fundulea” care dintr-o intamplare nefericita a revenit pe scena teatrului in acest festival; a fost o reprezentatie reusita care a durat mai mult ca de obicei, ne-am dat toata silinta ca invitatii sa se simta bine.11391346_654759224659131_4884333466055452850_n

Oficial Media: Parerea noastra, noi cei care am asistat si la editia anterioara, zi de zi, e ca s-a inregistrat o evolutie fata de anul trecut si ca interes si ca organizare.
Liviu Cheloiu: De acord, insa sa nu uitam ca anul trecut spectacolul a durat o saptamana, chiar cinci zile, anul asta 12 zile. Interesul pentru teatru si pentru acest festival ar trebui sa fie mai mare din partea targovistenilor, eu cel putin am fost putin dezamagit la ce s-a intamplat la scena din fata primariei, pentru ca am adus niste formatii consacrate unde se puteau bucura de o muzica de calitate. Noi am facut tot ce ne-a stat in putinta ca orice targovistean sa se simta bine. Au fost aproape 3000 de bilete vandute, ceea ce inseamna un interes destul de mare pentru teatru. Sa nu uit si de voluntari, ne bucuram foarte tare ca-i avem intr-un numar atat de mare – 160. Ei vor fi publicul viitor al Teatrului Tony Bulandra din Targoviste.

11126227_10205964863293504_166220030_n

 

 

11422697_10205964863093499_1517567120_n

 

Cristi Iordache & Oana Grigore

Operatori imagine:

Andrei Constantinescu

Eusebiu Barbu

Editare: Anca Dinu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share