Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Barajul de la Mihăileni din nou în atenția autorităților hunedorene

Stadiul investiției „Barajul de la Mihăileni” și situația lucrărilor de prevenire a inundațiilor frecvente din localitățile de pe Valea Crișului Alb au fost temele discutate la două întâlniri succesive convocate în această după-amiază, în comuna Buceș, de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Alături de prefect s-a aflat subprefectul Szell Lorincz iar din partea instituțiilor implicate în aceste proiecte au participat primari și specialiști de la Apele Române, constructori și proiectanți ai barajului precum și reprezentanți ai cadastrului județean și topografi.
La discuțiile referitoare la stadiul construcției barajului, realizată în proporție de 95%, s-a arătat că cea mai mare problemă care îngreunează finalizarea o constituie clarificarea documentelor de expropriere.
Prefectul Călin Petru Marian a solicitat soluții, măsuri urgente și termene precise pentru rezolvarea situațiilor pe care le-au semnalat atât locuitorii din zona de operare a barajului cât și beneficiarul și constructorul investiției.
Totodată, au arătat participanții la întâlnire, este nevoie de susținerea în continuarea din partea Guvernului României, pentru alocarea unei noi tranșe de bani, cea de-a doua din acest an, pentru ca în 2-3 ani constructorul să predea lucrarea beneficiarului, Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Crișuri.
Prefectul județului Hunedoara le-a transmis tuturor celor care au participat la aceste întâlniri că va urmări respectarea termenelor asumate,  pentru ca importanta investiție de interes național și regional, Barajul de la Mihăileni, să poată fi funcțional la capacitate maximă până în 2024.
La discuțiile cu primarii din localitățile aflate în nordul județului și afectate deseori de inundații, reprezentanții comunităților au solicitat delegației de la Apele Române efectuarea unor lucrări hidrotehnice care să reducă riscul de producere a pagubelor în condițiile unor inundații cauzate de creșterea debitului Crișului Alb.
Pentru anul 2021, în vederea continuării lucrărilor la barajul Mihăileni – județul Hunedoara, Administrația Națională Apele Române are alocată suma de 10.000.000,00 lei, stadiul fizic al lucrărilor la data de 31.12.2020 pentru această investiție fiind de 71.68%. din punct de vedere tehnologic, termenul estimat de finalizare al acestei investiții, în condițiile alocării la timp de către Ministerul Finanțelor a sumelor de bani necesare, este sfârșitul anului 2022”,  se arată și  în comunicatul  Ministerul Mediului.

Barajul de la Mihăileni, unul dintre cele mai mari proiecte hidro-energetice din România, se află în şantier de 31 de ani.

Investiţia demarat în vara anului 1987 şi trebuia finalizată cinci ani mai târziu. Nu este nici acum terminată, iar lucrările stagnează de mulţi ani.  Proiectul prevedea construcţia unui baraj cu o lungime de aproape 300 de metri şi o înălţime maximă de 24 de metri, precum şi amenajarea unul lac de acumulare cu un volum de peste 10 milioane de metri cubi, o suprafaţă de 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share