Înotul este un exercițiu cu impact scăzut, cu numeroase beneficii pentru sănătatea mușchilor și a articulațiilor, dar susține și buna funcționare a inimii și plămânilor. Mai mult decât atât, are un impact favorabil asupra sănătății mintale și relațiilor sociale. Citește în continuare pentru a afla ce spun studiile!
Beneficiile înotului: „înotul reduce simptomele de anxietate și depresie, datorită naturii sale meditative”. Iată ce ne spun experții
În timp ce majoritatea oamenilor apreciază avantajele pentru sănătate care vin din alergare, ciclism sau ridicarea de greutăți, mai puțini oameni înțeleg beneficiile provenite de la o sesiune bună de înot. Acestea includ tonifierea și întărirea mușchilor, reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății inimii și plămânilor. Vești bune sunt și pentru persoanele stresate sau anxioase: înotul îmbunătățește și sănătatea mintală.
David Popovici cucerește aurul olimpic la Paris! „Sunt un băiat obișnuit care înoată repede”
„Înotul oferă o serie de beneficii specifice, cum ar fi îmbunătățirea fitnessului cardiovascular și respirator, îmbunătățirea forței și a rezistenței musculare, îmbunătățirea masei corporale, risc mai mic de leziuni traumatice, cum ar fi cele care apar în timpul activităților de mare impact și îmbunătățirea sănătății mintale și a bunăstării.”, spune Mitch Lomax, pneumolog și fiziolog la Universitatea din Portsmouth din Regatul Unit.
„Înotul este o activitate care poate fi desfășurată peste spectrul de vârste și abilități care există în alte sporturi”, spune Lori Sherlock. Lori Sherlock este coordonator de terapie acvatică la Universitatea de Medicină din Virginia de Vest.
Beneficii pentru inimă și respirație
Probabil cel mai important beneficiu care vine de la înot este că promovează sănătatea inimii. Cercetările arată că acest sport îmbunătățește circulația și eficiența cardiovasculară, astfel încât riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral scade.
„Înotul este o activitate ritmică și dinamică a întregului corp, care crește ritmul cardiac și reduce eficient tensiunea arterială”, spune Hirofumi Tanaka, coautor al mai multor studii legate de înot și directorul Cardiovascular Aging Research Laboratory de la Universitatea din Texas la Austin. Cercetările arată că înotul scade tensiunea arterială, prin reducerea rigidizării vaselor de sânge. De asemenea, contribuie și la scăderea stresului oxidativ și a nivelurilor de inflamație în întregul corp.
Citește și: Vești bune pentru municipiul Târgoviște! Încep lucrările la noua bază sportivă de lângă Complexul Turistic de Natație
Citește și: Grecia: paradisul amatorilor de înot și snorkeling
Înotul influențează, de asemenea, relația dintre sistemul cardiovascular și cel respirator. Efectul apare deoarece plămânii lucrează mai mult pentru a satisface cerințele unui ritm cardiac în creștere.
„Presiunea hidrostatică a înotului în apă, împreună cu creșterea volumului sanguin central, provoacă sistemul respirator și face ca inhalarea să fie mai dificilă decât atunci când respirați pe uscat”, spune Sherlock. Acest proces crește capacitatea plămânilor și întărește mușchiul cardiac, „și crește semnificativ eficiența sistemului cardiovascular”, spune John Whyte, medic practicant în Washington DC și director medical la WebMD.
Înotul tonifică toți mușchii din corp
Înotul are, de asemenea, un impact extraordinar asupra sistemului muscular și a celui scheletic, deoarece vâscozitatea și densitatea apei opune rezistență la fiecare lovitură de braț. Acest fapt conduce implicit la utilizarea și tonifierea mușchilor.
Mișcările din înot includ mușchii de bază, flexorii șoldului, mușchii gâtului, mușchii brațelor, mâinii și umerilor, mușchii pieptului și spatelui, plus fesierii și mușchii picioarelor. „Este aproape sigur să presupunem că, dacă poți numi un mușchi, probabil este folosit la un moment dat în timpul înotului”, spune Lomax.
Această formă unică de rezistență contra apei are avantajul suplimentar de întărire și tonifiere musculară, „fără riscurile asociate cu ridicarea greutăților”, spune Whyte. Un plus este faptul că poți obține mai multă tonifiere musculară fără să te confrunți cu neplăcerile transpirației pe îmbrăcămintea și pe față. Acest fenomen „îi descurajează pe unii oameni să facă mai des exerciții”, spune Christopher Travers, fiziolog la Clinica Cleveland.
Studiile arată că printre beneficiile înotului, acesta reduce durerile articulare, îmbunătățește flexibilitatea, îmbunătățește postura și încetinește procesul de îmbătrânire. De asemenea, s-a demonstrat că ajută persoanele cu scleroză multiplă și artrită și este bun pentru gestionarea glicemiei.
Beneficiile înotului asupra sănătății mintale
Înotul influențează, de asemenea, creierul și relațiile sociale în moduri neașteptate. Studiile arată că deplasarea prin apă crește fluxul de sânge către creier și provoacă eliberarea hormonilor serotonină și dopamină. Astfel, înotul ameliorează tulburările de dispoziție și chiar s-a dovedit că îmbunătățește memoria.
„S-a demonstrat, de asemenea, că înotul scade nivelul de stres, îmbunătățește stările emoționale negative și chiar reduce simptomele de anxietate și depresie, datorită naturii meditative a respirației ritmice și efectului calmant al apei”, spune Whyte. De asemenea, sportul îi ajută pe unii oameni să doarmă mai bine. Asta se datorează, probabil, beneficiilor de ameliorare a stresului și a cerințelor de efort fizic.
Nu numai că înotul este bun pentru sănătatea mintală, ci este o modalitate minunată de a te conecta cu comunitatea. Tanaka a desfășurat un studiu ce analizează aproape 200 de înotători. În studiu arată că oamenii care înoată se bucură adesea de o viață sexuală mai activă și satisfăcătoare. De asemenea, înotătorii au mai puține probleme legate de performanță, cum ar fi disfuncția erectilă.
Te-ar mai putea interesa și:
„Hitman” Yusuf Dikec a cucerit lumea după prestația de la Paris
Sportivi cu un palmares impresionant luptă alături de tineri pentru prevenirea traficului de persoane
“O faţă care trudeşte atât de aproape de piatră s-a transformat ea însăşi în piatră! Îl văd pe acest om cum coboară cu pasul greoi, dar măsurat, către chinul său fără de sfârşit. Ceasul acesta, care este ca o respiraţie şi care revine tot atât de sigur ca nefericirea lui, este ceasul conştiinţei. În fiecare din aceste clipe când părăseşte înălţimile, coborând pas cu pas către viziunile zeilor, este superior destinului său. Este mai puternic decât stânca lui.”
“Îl las pe Sisif la poalele muntelui. Ne întoarcem întotdeauna la povara noastră. Dar Sisif ne învaţă stăruinţa superioară care îi neagă pe zei şi înalţă stâncile. Şi el socoteşte că totul e bine. Acest univers fără de stăpân nu-i pare nici steril, nici neînsemnat. Fiecare grăunte al acestui munte plin de întuneric alcătuieşte o lume. Lupta însăşi contra înălţimilor e de ajuns pentru a umple un suflet omenesc. Trebuie să ni-l închipuim pe Sisif fericit.”
― Albert Camus, “Mitul lui Sisif. Eseu despre absurd.”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
LIFE STYLE
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CJ Timiș lansează licitația pentru demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere la Noaptea Campusului Deschis