Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Beneficiile utilizării unui termoșemineu în locuința ta

Termoșemineul este un aparat conceput special pentru încălzire care leagă beneficiile unei instalații de încălzire eficiente cu utilitarismul unui șemineu convențional. Acesta se folosește de combustibili (lemn, peleți sau cărbuni) pe care îi arde, astfel acesta extrage căldura formată în încăperea respectivă și produce căldură, în același timp. Vom încerca în acest articol să-ți oferim suficiente informații despre cum alegi un termoșemineu astfel încât să fii mult mai bine pregătit pentru o astfel de achiziție!

Există o serie de diferențe între șemineul tradițional și termoșemineu, însă cea mai importantă diferență este existența unui schimbător de căldură al termoșemineului [*1]. Acesta permite transportul energiei termice corespunzătoare de la fumul de ardere spre aerul proaspăt din încăpere. Prin acest proces economisești o pierdere semnificativă de căldură.

Lemnul este cel mai folosit combustibil pentru alimentarea termoșemineului. Acest tip de combustibil este ecologic și regenerabil. Termoșemineele au și alte funcții, nu doar arderea lemnului, dar și încălzirea locuinței prin diverse radiatoare sau conducte, sau încălzirea apei.

Aceste tipuri de aparate sunt concepute pentru a putea fi introduse simplu și rapid în instalația de încălzire care există în casa ta. Pentru ca distribuirea căldurii să se întâmple la nivel maxim prin toată casa, vei avea nevoie să conectezi termoșemineul la sistemul central de încălzire.

Există tipuri de termoșeminee care pot să controleze temperaturile și nivelul de căldură care se află în locuință pentru a avea o temperatură optimă.

Avantajele și dezavantajele unui termoșemineu

În momentul achiziționării unui termoșemineu trebuie să iei în calcul și avantajele, dar și dezavantajele pentru a știi dacă acel model de termoșemineu este sau nu potrivit pentru tine și nevoile tale [*2].

Avantajele termoșemineului sunt următoarele:

 • Eficacitatea energetică – termoșemineele sunt benefice din principiul eficacității energetice. Acestea sunt nevoite să folosească un schimbător special pentru extragerea și distribuirea căldurii în casa ta. Prin acest proces, facturile de încălzire pot să fie mult mai mici și astfel să economisești și bani, nu doar energie.
 • Costurile reduse – pentru că acestea au o eficiență energetică, termoșemineele pot, la un nivel mai mare, să reducă costurile de încălzire. Folosirea lemnului ca și combustibil ecologic și regenerabil, este mult mai economic, față de folosirea unor combustibili fosili, precum, electricitatea sau gazul.
 • Sursa de căldură – dacă întâmpini probleme cu primirea energiei electrice sau dacă instalația de încălzire care se ocupă cu încălzirea casei cedează, din diverse motive, poți folosi termoșemineul pe post de rezervă. În acest fel, în sezonul rece ești asigurat și nu va fi o problemă la fel de mare ca și oamenii care nu dețin un termoșemineu.
 • Atmosfera – este una plăcută, cozy, văzând focul cum arde. Este o atmosferă de sărbătoare și de familie, astfel, toată familia se va aduna în jurul lui pentru a petrece timp de calitate.
 • Diversitatea de estetici – acesta vine în diferite designuri, cu diferite estetici, finisaje, culori și texturi. Ai o paletă largă de unde să alegi modelul preferat de tine pentru locuința ta.

Dezavantajele termoșemineului sunt următoarele:

 • Costul ridicat – la momentul achiziționării este costisitor. Acesta poate să vină și cu o instalație care trebui să fie montată, dar mai întâi cumpărată pentru a evacua fumul, iar costurile pot să crească.
 • Are nevoie constantă de combustibil – dacă îl folosești zilnic trebuie să-i asiguri combustibil. Iar, pentru achiziționarea combustibilului ai nevoie de un buget special pentru cumpărarea acestuia.
 • Întreținerea – conductele de fum trebuie să fie verificate și curățate periodic. Acestea se murdăresc cel mai mult și există riscul să se înfunde. Curățarea termoșemineului trebuie să fie regulată, mai ales dacă există depuneri de funingine sau de cenușă.
 • Evacuarea particulelor – cenușa fină sau funinginea poate să fie evacuată în aer, în timpul procesului de ardere. Astfel, termoșemineele au nevoie de o ventilare corespunzătoare pentru a beneficia de o calitate a aerului bună în încăpere.
 • Poziționarea acestuia – acestea au nevoie de un spațiu dedicat doar pentru ele, acestea fiind destul de voluminoase.

Eficiența termică și economia de energie de care dispune termoșemineul

Aceste două aspecte, eficiența termică și economisirea de energie sunt aspecte importante în achiziționarea unui termoșemineu [*3]. Există mai multe impresii legate de aceste două aspecte, iar acestea sunt următoarele:

 • Consumul scăzut de combustibil – termoșemineul absoarbe cantitatea maximă de căldură din acesta, iar consumul este corespunzător. Mulțumită schimbătorului de căldură, termoșemineul transformă căldura trimisă în fumul de ardere spre aerul din camera respectivă. Iar consumul combustibilului scade, față de alte instalații de încălzire.
 • Pierderile de căldură nesemnificative – un termoșemineu peleți 25 kw de la Dolinex care este proiectat corespunzător va avea pierderi nesemnificative de căldură. În locul coșului pentru fum, care pierdea o cantitate de căldură, se folosește schimbătorul de căldură care nu permite căldurii să iasă în aer liber.

În acest fel, căldura este păstrată și redistribuită în toată casa, pentru a economisi căldură și energie.

 • Transmiterea căldurii în toate încăperile – termoșemineele sunt concepute pentru a transmite, prin instalațiile de transmitere a aerului cald și a instalațiilor de ventilație, căldura în întreaga casă și în fiecare colț al locuinței tale.

În acest fel, temperaturile rămân la un nivel constant și optim, nu cresc sau scad brusc și se manifestă o atmosferă comodă și călduroasă în locuința ta [*4].

 • Energia regenerabilă – prin folosirea energiei regenerabile, a peleților sau a lemnului, vei proteja mediul înconjurător, acest combustibil fiind ecologic. Când lemnul este ars într-un mod corespunzător, acesta este neutru când vine vorba de emisiile de dioxid de carbon care se manifestă în aer. Iar lemnul este un combustibil regenerabil și sustenabil.
 • Costurile de încălzire scad – folosirea unui termoșemineu reduce costurile pentru încălzirea locuinței tale drastic. Consumul de energie electrică sau mai mic de combustibil poate să ajute economisirea, în timp, a energiei și a banilor.

Astfel, termoșemineul este un aparat care este benefic pentru locuința ta, mai ales dacă vrei să economisești, atât bani, cât și energie, pe un timp îndelungat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share