Bihorenii-bănățeni s-au întlnit în ultima duminică de octombrie la Balul Bihorenilor

Comunitatea Bihorenilor din Banat s-a întâlnit ieri la Cantina restaurant a Studenților din Regie, la cea de-a XXVI-a ediție a Balului Bihorenilor, ce a debutat în 1995 cu Balul Vulcaniștilor, pentru ca în 1997 să i-a denumirea de Balul Bihorenilor.
Balul din acest an a reunit aproape 500 de bihoreni, care trăiesc și de peste 50 ani în Timișoara, cel mai bătrân bihorean fiind sărbătorit la bal la vârsta de 91 ani.
Meniul a fost specific zonei folclorice bihorene cu preparate nelipsite de pe masa oricărui bihorean, cârnaț, caltaboș, tobă și jumări de porc, supă de găină cu tîiței, sarmale cu smântână și mămăliguță, urmată de o friptură de porc la tavă și ruladă din piept de pui cu sos de ciurerci, totul încheindu-se cu o plăcintă cu mere ca la mama acasă. Dar și nelipsita pălincă bihorenească, așa cum îi place bihoreanului, la peste 50 grade, stinsă cu un vin roșu ca sângele de pe dealurile Binșului.
”Organizăm acest mare eveniment pentru a păstra tradiția și obiceiurile bihorene, să sprijinim tradiția învățământului românesc de la Samuil Vulcan, al doilea liceu cu predare în limba română care are peste 190 de ani vechime. Încercăm să sprijinim și noi liceul care are nevoie să îi ajute pe copii care nu ar putea să urmeze școala dacă nu ar primi rechizite și locuri la internat.” a spus organizatorul acestui eveniment, Eugen Man.
De asemenea au avut loc lansări de carte și prezentare de costume populare, nelipsind nici tombola balului, banii strînși în urma donațiilor urmând să fie donați Colegiului Samuil Mincu din Beiuș.
Muzica bihorenească a făcut să curgă apele de pe invitați, regele balului fiind Cornel Borza.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share