Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Bilete de călatorie cu trenul, fără întrerupere în Europa!

În contextul în care Comisia Europeană se pregătește să adopte o importantă propunere privind serviciile de mobilitate digitală multimodală (MDMS), europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, a organizat  la Parlamentul European, împreună cu Comunitatea Societăților Europene de Căi Ferate și de Infrastructură – CER, un important eveniment pe această temă de actualitate.

Pe lângă gazda evenimentului, europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO) și membru al Comisiei pentru transport și turism (TRAN), au mai avut intervenții:  Charlotte Norlund-Matthiessen, consilier politic, Cabinetul comisarului pentru Transporturi, Adina Vălean; Agustina Reyna, Director Departament Juridic și Economic (Organizația Europeană a Consumatorilor) BEUC; Heike Luiten, Director NS International și Alberto Mazzola, director executiv CER.

Potrivit eurodeputatului Grapini, propunerea vizează dezvoltarea biletelor digitale și a altor măsuri,  pentru a sprijini mobilitatea durabilă și inteligentă în Europa.  Comisia Europeană  a anunțat recent  și măsurile de politică pe care intenționează să le includă în propunerea MDMS.

„ Consider că, atunci când legiferăm, în calitate de politicieni, ar trebui să ținem cont de garantarea extinderii serviciilor feroviare la standarde cât mai înalte de calitate, în Europa. Elementele esențiale sunt dezvoltarea infrastructurii și îmbunătățirea interoperabilității. Acestea trebuie să fie puncte cheie ale inițiativelor europene, inclusiv MDMS. Întreprinderile feroviare au nevoie de libertate antreprenorială în timp ce își dezvoltă afacerile. Aceasta include libertatea de a se angaja în acorduri comerciale cu vânzătorii de bilete și alți operatori de transport, pentru a-și dezvolta și îmbunătăți serviciile. Însă, în același timp, consider că este esențial ca pasagerul să fie protejat,  atunci când există o întrerupere sau o anulare a călătoriei. Operatorii de transport oferă servicii cu marje de profit foarte mici, deși suportă costuri operaționale complete, în timp ce vânzătorii de bilete se concentrează doar pe un singur canal de vânzare, cu marje mari de profit și costuri limitate pentru serviciile lor. De aceea, viitorul regulament MDMS nu ar trebui să aibă ca efect creșterea prețurilor biletelor, amenințând astfel obiectivul transferului modal. Serviciul fizic de vânzare a biletelor încă reprezintă un serviciu important pentru anumite categorii de cetățeni și constituie o facilitate vitală pentru unii clienți vulnerabili. De aceea consider ca prețul biletelor achiziționate la ghișeu nu ar trebui să fie diferit de cele achiziționate online, deși costurile sunt diferite și cred că trebuie să găsim o soluție în acest sens. Nu în ultimul rând, cred ca este nevoie să ținem cont de impactul asupra tuturor părților interesate atunci când reglementam și trebuie, de asemenea, să ținem cont și de costurile implementării”, a transmis  eurodeputatul PUSL, Maria Grapini. Scopul evenimentului  a fost  generarea unei dezbateri și explorarea ideilor despre” cum să obținem împreună bilete fără întreruperi în UE”. România are mult de recuperat privind conectivitatea pe calea ferată, dar și digitalizarea în domeniul transportului!

Se va  răspunde, în context, la întrebarea: Cum poate ecosistemul să conlucreze cel mai bine,  pentru a stabili un cadru legal solid și inițiative sectoriale care să se sprijine reciproc,  pentru a face ca biletele feroviare să devină realitate?

Evenimentul a debutat cu o discuție moderată și cu observații introductive ale fiecăruia dintre membrii panelului, urmate de declarații ale deputaților europeni și întrebări din partea publicului.

CER_ActivityReport_2022

Comisia Europeană intenționează să adopte o propunere privind serviciile de mobilitate digitală multimodală (MDMS). Propunerea vizează dezvoltarea biletelor digitale și a altor măsuri pentru a sprijini mobilitatea durabilă și inteligentă în Europa. Comisia a anunțat recent măsurile de politică pe care le are în vedere să includă în propunerea MDMS.

strategie

Acestea vor afecta în mod predominant doar modul feroviar, în ciuda faptului că sectorul feroviar a înregistrat deja progrese semnificative în implementarea biletelor electronice pentru serviciile feroviare de pasageri și furnizarea de informații dinamice de călătorie, în conformitate cu legislația existentă. Pentru a se menține pe drumul cel bun, Comunitatea Companiilor Europene de Căi Ferate și Infrastructură (CER) a pregătit Foaia de parcurs CER Ticketing. Această foaie de parcurs prezintă viziunea sectorului și angajamentele de îmbunătățire a biletelor feroviare internaționale.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share